Baltijā

Latvija sola Lietuvai nepārņemt baltkrievu tranzītu, pagaidām līdz 15. janvārim

© Sputnik / Егор Еремов / Pāriet pie mediju bankas"Беларуськалий" остановил работу половины рудников
Беларуськалий остановил работу половины рудников - Sputnik Latvija, 1920, 22.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daži Latvijas kravu pārvadātāji iepriekš apstiprināja, ka saņēmuši "Belaruskalij" pieprasījumus par kālija minerālmēslu tranzīta iespējām caur Latvijas teritoriju, taču Rīga apsolījusi Viļņai līdz 15. janvārim nepārņemt tranzītu.
RĪGA, 22. decembris — Sputnik. Latvijas valdība, apliecinot solidaritāti ar Lietuvu, pieņēma lēmumu atteikties no baltkrievu kālija minerālmēslu tranzīta vismaz līdz 15. janvārim, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis, raksta 15min.lt.
"Latvijas lēmums nostiprina mūsu pozīcijas. Nezinu, kāpēc tikai līdz 15. janvārim, bet tomēr, ja izdosies, vai kad izdosies apturēt transportēšanu Lietuvā, tad vismaz līdz 15. janvārim tā netiks veikta caur Latviju. Tā ir solidaritātes zīme," Landsberģis sacīja.
Путешествие из Москвы в Сочи на поезде - Sputnik Latvija, 1920, 22.12.2021
Latvijā
Latvijas muitnieki neielaida valstī 383 tonnas naftas produktu no Baltkrievijas
Atgādinām, ka 8. decembrī spēkā stājās ASV sankcijas pret "Belaruskalij", taču uzņēmuma produkcijas tranzīts caur Lietuvu neapstājās, jo uzņēmums jau novembrī apmaksāja dzelzceļa pārvadājumus avansā. ASV sankcijas netiek vērstas pret minerālmēslu tranzītu, tomēr "Lietuvos geležinkeliai" meklē iespējas atmaksāt avansu, kas iemaksāts par minerālmēslu transportēšanu 2022. gada janvārī un februārī, kā arī lauzt līgumu ar Baltkrievijas kompāniju, jo ASV ir Lietuvas partneris, un mēģinājumi izvairīties no sankcijām kaitēs valsts reputācijai.
Lietuvas Transporta un sakaru ministrija sagatavojusi likumprojektu par sankciju vēršanu pret Baltkrieviju, kas nepieciešamas nacionālās drošības apvērsumu dēļ. Dokuments iesaka aizliegt produkcijas importu no Baltkrievijas, kas tiek iepirkta tieši vai ar starpniekiem. Tas novērstu arī "Belaruskalij" minerālmēslu tranzītu caur Lietuvas teritoriju, uzskata ierēdņi.
Вагон компании Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 13.10.2021
Baltijā
Sankcijas pret "Belaruskalij" atstājušas Lietuvas dzelzceļu bez naudas
Turklāt Lietuvas Ārlietu ministrijas vadītājs Gabriels Landsberģis paziņoja, ka kaimiņvalstu uzņēmumi esot apņēmušies uzņemties Baltkrievijas minerālmēslutranzītu, jo varas iestādes pagaidām negrasās ieviest nacionālās sankcijas attiecībā uz preču tranzītu no Baltkrievijas. Viņš piebilda, ka ASV veic sarunas ar mūsu kaimiņvalstīm, lai tās, tāpat kā Lietuva, meklētu risinājumus, kā pārtraukt Lukašenko režīma finansējuma avotus."
Ziņu lente
0