Latvijā

Gandrīz trešdaļai Latvijas iedzīvotāju nepieciešams atbalsts komunālo rēķinu apmaksai

© Sputnik / Илья НаймушинСчётчик учёта электроэнергии
Счётчик учёта электроэнергии - Sputnik Latvija, 1920, 21.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2020. gadā komunālo pakalpojumu apmaksa katrai piektajai mājsaimniecībai jau bija pārāk liels slogs, kopš tā laika energonesēji ievērojami sadārdzinājusies.
RĪGA, 21. decembris - Sputnik. Trešdaļai Latvijas iedzīvotāju nepieciešams atbalsts komunālo rēķinu apmaksai, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes".
Saskaņā ar "Kantar TNS" aptaujas datiem teju trešdaļa jeb 34% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka viņu mājsaimniecībai šobrīd ir nepieciešams valsts vai pašvaldības atbalsts komunālo rēķinu apmaksai.
Pāris dejo Maskavas ielā - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Maskavā dzīvojošs žurnālists no Latvijas salīdzinājis cenas abās valstīs
Vairāk nekā puse iedzīvotāju - 59% - norādījuši, ka viņiem šāds atbalsts pagaidām nav nepieciešams. 7% iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi šajā jautājumā.
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, 2020. gadā komunālo pakalpojumu apmaksa kļuva par smagu slogu katrai piektajai mājsaimniecībai Latvijā (20,7%). 2020. gadā dzīvokļa komunālo pakalpojumu izmaksas vienai mājsaimniecībai Latvijā vidēji sasniedza 156 eiro mēnesī.
Bet kopš tā laika ir ievērojami pieaugušas energoresursu cenas. Apkures tarifs Latvijā jau ir pieaudzis par 47%, no 2022. gada 1. janvāra AS "Latvijas gāze" dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām pieaugs robežās no 54,2% līdz 93%, novembra rēķins par elektroenerģiju dažām mājsaimniecībām izrādījies divreiz lielāks nekā iepriekš. Pēc CSP datiem, salīdzinot ar pērnā gada novembri, šī gada novembrī vidējā elektroenerģijas cena palielinājās par 24%.
Чемодан с вещами - Sputnik Latvija, 1920, 20.10.2021
Latvijā
Te nekas nav darāms: daudzi Latvijā sapņo par darbu Eiropā
Kā informēja bankas "Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš, mājokļa un transporta izdevumi, kuru pamatā ir enerģijas cenas, novembrī veidoja gandrīz divas trešdaļas no kopējā cenu kāpuma gada griezumā.
Visgrūtāk apmaksāt komunālos pakalpojumus ir vientuļiem sirmgalvjiem, vecākiem par 65 gadiem (grūtības rodas 35,4%) un ģimenēm, ko veido viens vecāks un viens vai vairāki bērni (30%).
Ziņu lente
0