Baltijā

Lietuva piedraudēja: ja Latvija pievāks "Belaruskalij" tranzītu, to "slikti sapratīs"

© Sputnik / Алексей ПоляковKompānijas "Belaruskalij" vagons
Kompānijas Belaruskalij  vagons - Sputnik Latvija, 1920, 20.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daži kravu pārvadātāji Latvijā apstiprināja, ka saņēmuši "Belaruskalij" pieprasījumus par kālija minerālmēslu tranzīta iespējām caur Latvijas teritoriju.
RĪGA, 20. decembris — Sputnik. "Belaruskalij" minerālmēslu tranzīts varētu doties caur Latviju, ja privātie uzņēmumus tāda iespēja ieinteresēs, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis, vēsta RIA Novosti.
"Man ir gadījies (apspriest ar Latviju iespēju novirzīt turp "Belaruskalij" kravu tranzītu – red.) un tāda iespēja pastāv… Nav iespējams izslēgt tādu iespēju, jo obligātā sankciju režīma nav," pastāstīja Landsberģis.
Politiķis piebilda, ka tamlīdzīgs Latvijas lēmums Lietuvai būs "slikti saprotams". Pēc viņa vārdiem, Rīga piekrīt Lietuvas lēmumam slēgt tranzītu, taču privātie uzņēmēji var gūt labumu tādā situācijā.
"Šis lēmums nav atkarīgs no (Latvijas – red.) valdības. Valdība ir noskaņota ļoti labvēlīgi un noskaņota sadarboties… Taču ir privāti uzņēmumi, kas, redzot, ka juridisku seku nav, var ņemt un īstenot biznesu tā, kā viņiem šķiet," teica Lietuvas ministrs.
Iepriekš vēstīts, ka daži kravu pārvadātāji Latvijā apstiprinājuši – saņemti "Belaruskalij" pieprasījumi par kālija minerālmēslu tranzīta iespējām cauri Latvijai un pārkraušanu ostās.
Šo iespēju apstiprināja arī "LGC Cargo" (dzelzceļa pakalpojumu uzņēmums Lietuvā) pārstāvis un Lietuvas Dzelzceļa kompāniju asociācijas vadītājs Tomass Keršis.
Железнодорожные пути, занесенные снегом - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Baltijā
Lietuvā drīz pārvadājumu nebūs: Lietuvos geležinkeliai vēlas strādāt Polijā
"Ja Lietuvā tiks pieņemts likums par baltkrievu kravu tranzīta aizliegumu, bet Latvija tādu likumu nepieņems, viņi tās var mierīgi pieņemt un pārvadāt, kā viņi jau sekmīgi darīja līdz 2012.-2013. gadam," teica Keršis.
Viņš atzīmēja, ka abiem privātajiem dzelzceļa pārvadātājiem Latvijā pieejama dzelzceļa infrastruktūra, bet Latvijas dzelzceļš ļauj viņiem izmantot līgumus gan ar Krieviju, gan Baltkrieviju. Lietuvā tādu iespēju nav.
"Visi trīs Latvijas uzņēmumi var mierīgi strādāt," uzskata Keršis.
Atgādināsim, ka 8. decembrī spēkā stājās ASV sankcijas pret "Belaruskalij", taču uzņēmuma produkcijas tranzīts caur Lietuvu neapstājās, jo uzņēmums jau novembrī apmaksāja dzelzceļa pārvadājumus avansā. ASV sankcijas netiek vērstas pret minerālmēslu tranzītu, tomēr "Lietuvos geležinkeliai" meklē iespējas atmaksāt avansu, kas iemaksāts par minerālmēslu transportēšanu 2022. gada janvārī un februārī, kā arī lauzt līgumu ar Baltkrievijas kompāniju, jo ASV ir Lietuvas partneris, un mēģinājumi izvairīties no sankcijām kaitēs valsts reputācijai.
Вагон компании БеларусьКалий - Sputnik Latvija, 1920, 18.08.2021
Pasaulē
Lietuva zaudēs miljoniem dolāru: Baltkrievija vienojas ar KF par minerālmēslu pārkraušanu
Lietuvas Transporta un sakaru ministrija sagatavojusi likumprojektu par sankciju vēršanu pret Baltkrieviju, kas nepieciešamas nacionālās drošības apvērsumu dēļ. Dokuments iesaka aizliegt produkcijas importu no Baltkrievijas, kas tiek iepirkta tieši vai ar starpniekiem. Tas novērstu arī "Belaruskalij"minerālmēslu tranzītu caur Lietuvas teritoriju, uzskata ierēdņi.
Ziņu lente
0