Latvijā

"Cenas cels visam": Šure prognozēja produktu cenu pieaugumu vismaz par 10%

© Sputnik / Sergey MelkonovTirdzniecības tīkla "Mere" veikals Rīgā
Tirdzniecības tīkla Mere veikals Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 20.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad strauji auguši pārtikas produktu ražotāju izdevumi izejvielām, iepakojumam, energoresursiem un darbinieku algām.
RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas vadītāja Ināra Šure prognozēja, ka tuvākajā laikā vismaz par 10% augs produktu cenas, ņemot vērā ražošanas sadārdzināšanos. Viņa konstatēja, ka augušas cenas visos posteņos – no izejvielām līdz elektroenerģijai, vēsta Latvijas radio 4.
Gāzes skaitītājs  - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Latvijā
"Latvijas gāze" palielinās tarifus: dažiem cenu pieaugums no 1. janvāra sasniegs 93%
"Runa nav tikai par energoresursiem vai iepakojumu. Ja audzis tikai viens komponents, produkta elements, tas vēl nav nekas, var pieciest. Taču tagad augušas cenas visam!" teica Šure.
Viņas ieskatā situācija ar izejvielu – graudu, riekstu, cukura, eļļas – cenu pieaugumu ir katastrofāla.
"Cenas biržā sasniegušas augstāko līmeni pēdējo 10 gadu laikā. Iepakojuma materiālam pieaugums vismaz par 30%, Maizi vajag izcept; tur pārsvarā izmanto gāzi, bet tās cena augusi par 300%. elektroenerģija... Mums bija uzņēmumi, kas apturēja ražošanu, jo cena milzīgi pieauga un nebija pat jēgas ieslēgt ražošanas līnijas," pastāstīja Šure.
Piedevām pārtikas produktu ražošanas sektorā pieaugušas algas, šogad – par 6%, un Šure prognozēja, ka nākamgad tās augs par 10%.
Pēc viņas vārdiem, milzīgais pieaugums vērojams visos pārtikas ražošanas segmentos, aug pat griķu cenas, jo vienā brīdī izrādījās, ka tā ir deficīta izejviela. Tāpēc ražotāji jau strādā ar negatīvu rentabilitāti – var kādu laiku paciesties, aizlienēt naudu, tomēr tas nevar turpināties ilgi.
Кукурузное поле - Sputnik Latvija, 1920, 22.09.2021
Pasaulē
Sadārdzināsies gaļa un gāzētie dzērieni: vēl viens pārtikas cenu kāpuma iemesls
"Tāpēc visi šie elementi, mūs, pārtikas produkcijas ražotājus, iedzinuši stūrī. Mums nav variantu, kā vien bankrotēt vai celt cenas. Un tas nebūs pieaugums par 1%. Es domāju, būs vairāk nekā 10% - pat ne lai nopelnītu – lai vienkārši segtu pašizmaksas pieaugumu!" paskaidroja Ināra Šure.
"Visi uzņēmumi tagad ir izdzīvošanas režīmā. Mēs uztraucamies par cenu pieaugumu, taču tā vienkārši ir nepieciešamība. Celsies visam," viņa apliecināja.
Iepriekš vēstīts, ka novembrī patēriņa cenas pieauga par 7,5% salīdzinājumā ar pērno gadu.
Pārtikas produktu un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā pieaugušas par 5,6%. visvairāk augušas svaigu dārzeņu (par 11,1%) un kartupeļu (par 50,2%) cenas. Kļuvis dārgāks siers un biezpiens (par 8,2%), piena produkti (par 10,9%), piens (par 12,4%), jogurts (par 22,1%). Augušas arī miltu un putraimu (par 18,8%), maizes (par 2,9%), konditorejas izstrādājumu (par 2,2%), rīsu (par 20,3%) un makaronu izstrādājumu (par 8,7%) cenas.
Dārgāka tagad ir arī eļļa (par 33,3%), sviests (par 6,9%), olīveļļa (par 9,4%) un margarīns (par 13,9%). Pieaugušas saldējuma (par 10,1%), svaigu augļu (par 3,2%), putna gaļas (par 3,5%), olu (par 6,9%) un gaļas produktu (par 3%) cenas.
Rīgā atklāts tirdzniecības tīkla Mere veikals - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Latvijā
Kas iekļauts minimālajā patēriņa grozā?
Savukārt kritušās cūkgaļas (par 5,7%), augļu un dārzeņu sulu (par 5,3%), sauso brokastu (par 4,8%) cenas.
Vidējais alkoholisko un tabakas izstrādājumu cenu līmenis audzis par 2,5%. Gada laikā tabakas izstrādājumu cenas vidēji pieaugušas par 3,9%. Alkoholisko dzērienu cenas augušas par 1,6%, pārsvarā tāpēc ka kļuvis dārgāks alus, stiprie dzērieni un vīns.
Ziņu lente
0