Viedoklis

"Tas nav paciešams!" Kāpēc NATO kareivji iesūdz tiesā komandierus

NATO karavīri Emari aviobāzē  - Sputnik Latvija, 1920, 19.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šķiet, pat daba iebilst pret NATO paplašināšanos uz austrumiem. Nesen britu karavīrs iesūdzēja tiesā Aizsardzības ministriju: komandējumā Igaunijā viņš nosalis un sācis stostīties.
Jāpiebilst, ka NATO karavīri savus komandierus iesūdz tiesā visai bieži, dažkārt pat ļoti neparastu iemeslu dēļ. Par dažiem tādiem gadījumiem RIA Novosti pastāstīja Andrejs Kocs.

"Aukstais" karš

Karaliskā inženieru korpusa bijušais kareivis, 27 gadus vecais Čileše Mvamba no Derbijas pilsētas Lielbritānijā noteikti negaidīja, kādas sekas viņam radīs "Krievijas agresijas savaldīšana". 2017. gada novembrī viņš operācijas "CABRIT" ietvaros devās trīs nedēļas ilgā komandējumā uz Igauniju, uz armijas bāzi pie Tapas pilsētas, 150 km no Krievijas robežas. Te pēc rotācijas principa dislocēts britu bataljons. Karaliskajiem inženieriem vajadzēja novērtēt potenciālo karadarbības teātri un saremontēt bruņutehniku. Tomēr Mvambem komandējums pārvērtās par īstām šausmām.
NATO mācības - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Pasaulē
Mediji: Baidena ierosinājums sākt dialogu ar Krieviju pārkaitinājis Baltiju
Intervijā "Daily Mail" viņš sūdzējās: šausmīgais sals Igaunijā nopietni kaitējis viņa veselībai. Kareivis nosalis un viņam veidojies pēctraumas sindroms. Atgriezusies sena problēma – bērnībā Mvambe stostījās. Gadu gaitā tas pārgājis, bet tagad Āfrikas izcelsmes brits atkal nespēj runāt sakarīgi un saprotami.
Meteoroloģijas dienesta arhīva dati liecina, ka Mvambes komandējuma laikā gaisa temperatūra Igaunijā nav kritusies zem -4 grādiem pēc Celsija skalas. Bail pat iedomāties, kas ar viņu būtu noticis -20 grādu salā. Tomēr bijušajam karavīram joki nav ne prātā. Caur Londonas Augsto tiesu viņš pieprasa no AM kompensāciju – 860 tūkstošus sterliņu mārciņu.
Танки Вооруженных сил Норвегии во время совместных учений НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Norvēģijas Bruņoto spēku tanki NATO kopīgo mācību laikā
2018. gadā līdzīgu prasību iesniedza cits afrikāņu izcelsmes brits. Pēc viņa vārdiem, komandieri nav sarūpējuši viņam siltu ziemas formas tērpu. Piedevām nācies dzīvot slikti apkurinātās telpās. 2016. gadā ar AM tiesājās Ganas izcelsmes kareivis – viņam mācībās trūka silta ēdiena un dzērienu. Tomēr tiesneši abas prasības noraidīja.
Pirms trim gadiem alianses mācībās Norvēģijā novembrī kareivji no Nīderlandes un Slovēnijas nonāca poligonā teju vai vasaras formastērpā, lai arī valdīja sals. Tomēr ziemas formastērpus atgādāja visai ātri. Manevri noritēja pēc plāna, un tiesas prasību nebija.

Koronavīruss un hidžabi

Atšķirībā no sabiedrotajiem Eiropā, amerikāņu kareivjus sals nebiedē. Toties viņi regulāri tiesājas ar Pentagonu citu iemeslu dēļ. Jāpiebilst gan, ka lielākā daļa pretenziju izskatās dīvaini.
Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas delegācija Vašingtonā - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Pasaulē
Pēc Ukrainas uzbruks mums: kā Igaunijas delegāti lūdza ASV nepamest viņu valsti
Piemēram, 2021. gada oktobrī visu ASV Bruņoto spēku veidu pārstāvji (ieskaitot eliti – "jūras kotikus" un "zaļās beretes") iesniedza kolektīvu prasību pret Džo Baidena administrāciju. 24 prasītāji ļoti asi nepiekrita karavīru piespiedu vakcinācijas politikai no koronavīrusa, ko viņu reliģiskā pārliecība nepieļauj abortus. Lieta tāda, ka trīs ASV pieejamās vakcīnas izstrādātas, izmantojot cilvēka embrija cilmes šūnas. Pēc dievticīgo kareivju pārliecības, tas ir smags grēks – saņemt tādu preparātu.
Jāpiebilst, ka ticības jautājums amerikāņu armijā ir ļoti aktuāls – kareivju reliģiskā pārliecība ne vienmēr atbilst statūtiem. Un statūti paredz nepārprotami: kareivjiem jāizskatās vienādi.
Американские военнослужащие во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Amerikāņu kareivji mācībās
Tomēr 2019. gada aprīlī seržante Sesīlija Valdovinosa iesūdzēja tiesā komandierus jautājumā par dienesta biedru attieksmi pret hidžabu. Meitene kļuva islāmticīga 2016. gadā un iekļāva galvassegu ikdienas garderobē.
Viņu nosūtīja uz Afganistānu. Dienesta biedri tur atklāti ņirgājās par viņu: dēvēja par "igilieti"¸"ņindzju", "meiteni kapucē", "teroristi". Sesīlijas pacietība izsīka, kad tiešais komandieris pavēlēja viņai noņemt hidžabu rīta pārbaudē. Tomēr priekšniecība paskaidroja: sūdzība nav pamatota, jo virsnieks vienīgi vēlējies pārliecināties, vai seržante sakārtojusi matus atbilstoši noteikumiem.

Dzimumu karš

Pamatīgas galvassāpes Pentagona juristiem sagādā armijas komplektēšanas jauktais princips, - vīrieši un sievietes ir vienā vienībā. Rezultātā nāk tūkstošiem raportu par seksuālu uzmākšanos un izvarošanas gadījumiem. Vašingtonai tas ir ļoti nepatīkami – maitā mediju radīto ainu "armija visiem". Tāpēc Pentagons cenšas nepieļaut, lai strīdi izietu no ārpus ģimenes.
ASV karavīri sagatavo tankus izkraušanai Lietuvā - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Viedoklis
"Maskava un Pekina to negaida": Pentagons gatavo jaunu spiediena instrumentu
2011. gada februārī 12 kareivji vērsās tiesā Vašingtonā, jo komandieri nekādi nereaģēja uz seksuālo vardarbību vienībā un nežēlīgu apiešanos ar personālsastāvu. Prasītāji lūdza neatkarīgiem zvērinātajiem izskatīt sūdzības. Pentagons paziņoja: seksuāli noziegumi ir nopietna sociālā problēma, aizsardzības ministrs dara visu iespējamo, lai novērstu tamlīdzīgus incidentus un sodītu līdzzinātājus. Taču vainīgos paklusām atvaļināja un krimināllietas neierosināja.
Tamlīdzīgas situācijas nav tikai amerikāņu ekskluzīvs vien. 2019. gada martā avīze "Ouest-France" pastāstīja par briesmīgu "iesvētīšanas rituālu, kam pakļauts Francijas GKS kursants. Pieredzējušie dienesta biedri piesēja "jauniņo" pie mērķa trieciena lidmašīnu šaušanas mācību zonā. Lādiņi sprāga burtiski simt metru attālumā no viņa. Dīvainā eksekūcija turpinājusies vairāk nekā 20 minūtes.
Истребитель ВВС Франции Mirage 2000D  - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Francijas GKS iznīcinātājs Mirage 2000D
Nākamais pilots guvis smagu psiholoģisku traumu un 2021. gada maijā vērsās tiesā. Patlaban incidents tiek izmeklēts.
Ziņu lente
0