Baltijā

"Pārlieciniet Lietuvu": Krievija ir gatava audzēt elektroenerģijas eksportu uz Baltiju

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasElektropārvades līnijas
Elektropārvades līnijas - Sputnik Latvija, 1920, 19.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs ir pārliecināts: Igaunija ir ieinteresēta saņemt papildu elektroenerģijas piegādes no Krievijas, taču Lietuvas neļauj atrisināt šo jautājumu.
RĪGA, 19. decembris — Sputnik. Krievija ir gatava desmitkārt palielināt elektroenerģijas eksportu uz Baltijas valstīm, tomēr republikām nāksies vienoties savā starpā un pārliecināt Lietuvu atteikties no ierobežojumiem, paziņoja Krievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs, informē RIA Novosti.
Iepriekš Igaunijas sistēmas operatora "Elering" pārstāvis Ains Kēsters paziņoja: Baltijas valstis izvērtē iespējas palielināt elektroenerģijas iepirkumus Krievijā un Baltkrievijā. Decembra sākumā notika pārrunas ar Lietuvu, sarunas turpināsies. Viņš atgādināja, ka Igaunija un Lietuva samazinājušas elektroenerģijas importu no Krievijas, pārsvarā – atbilstoši Lietuvas prasībām.
Линии электропередачи в Якутске - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Pasaulē
Eksperts: Ukraina apvedusi ap stūri Lietuvu ar BelAES enerģijas aizliegumu
"Inter RAO" paziņoja, ka Krievija ir gatava dialogam par elektroenerģijas piegādes palielināšanu Baltijas valstīm maksimālā iespējamā apjomā.
15. decembrī Krievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs preses konferencē Tallinā pauda pārliecību, ka Igaunija ir ieinteresēta tuvākajā laikā saņemt elektroenerģiju no Krievijas.
"Mēs esam kaimiņvalstis, un zināms mūsu galvenā elektroenerģijas piegāžu operatora "Inter RAO" paziņojums par gatavību teju vai desmitkārt palielināt elektroenerģijas piegādi Baltijas valstīm. Taču tām jāvienojas savā starpā. Tagad viss atkarīgs no Lietuvas pozīcijas, kas bloķē gan dialogu, gan jautājuma atrisināšanu pretēji Igaunijas un, starp citu, arī Latvijas viedoklim," teica Petrovs.
Viņš atzīmēja, ka pārrunas par iespējamo Krievijas elektroenerģijas piegādes apjomu pieaugumu jau ir pozitīvs faktors, tomēr jāiet tālāk. "Tāpēc vienojieties savā starpā un pārlieciniet Lietuvu, galu galā, lai tā atceltu aizliegumu," paziņoja Krievijas vēstnieks.
Elektrības pārvadu līnijas Kaļiņingradā  - Sputnik Latvija, 1920, 11.12.2021
Viedoklis
Baltija lūdz Krieviju glābt no sala
Atgādināsim, ka Lietuva septembra vidū saskaņā ar tā saucamo antiastravjecas likumu samazināja maksimālo caurlaides spēju Lietuvas un Baltkrievijas saslēguma vietā. Jau pērnā gada novembrī, pēc BelAES ekspluatācijas sākuma tika pārtraukts elektroenerģijas komerciālais imports no Baltkrievijas, taču fiziski elektrība vēl tiek padota.
Tagad Latvija var tirgoties ar Krieviju tikai apjomā, ko pieļauj tās līniju caurlaides spēja. Pirms Lietuvas ierobežojumu pieņemšanas valsts izmantoja Lietuvas un Baltkrievijas savienojuma maksimālo caurlaides spēju.
Taču tarifi elektroenerģijas tirgū ir būtiski auguši, it īpaši Baltijas valstīs un Somijā. Šis faktors skaidrojams ar zemo gaisa temperatūru, atjaunīgās enerģijas ražošanas zemajiem apjomiem, fosilās degvielas augstajām cenām, kā arī rekordaugsto CO2 kvotu cenu.
Ziņu lente
0