Pasaulē

Virusologs paziņoja, ka "omikron" ir mākslīgas izcelsmes paveids

CC BY 2.0 / NIAID / Novel Coronavirus SARS-CoV-2Коронавирус COVID-19
Коронавирус COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis uzskata, ka "omikron" ir mākslīgas izcelsmes un ļoti novājināts patogēns.
RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Koronavīrusa paveids "omikron", iespējams, izstrādāts mākslīgi ar mērķi pārtraukt pandēmiju, paziņoja Krievijas zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, KZA Engelgarda vārdā nosauktā Molekulārās bioloģijas institūta Šūnu poliferācijas laboratorijas vadītājs Pjotrs Čumakovs, vēsta RIA Novosti.
Zinātnieks intervijā "Radio Rossija" ēterā pastāstīja, ka "omikron" apkopojis visas iepriekšējo SARS-CoV-2 variantu mutācijas, taču pievienots "trīs aminoskābju starpnis", kuru parādīšanās dabiskā ceļā nav iespējama: rezultātā iznācis "supernovājināts paveids", kas tomēr izplatās daudz lielākā ātrumā nekā "delta" un spēj "apiet" vakcīnas. Tomēr patlaban "omikron" neizraisa nopietnas sekas.
Covid-19 testēšana  - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Viedoklis
Izvairās no imūnsistēmas. Zinātnieki atklāj Covid-19 paveida "omikron" īpašības
"Tas var pietiekami plaši inficēt jau vakcinētus cilvēkus. Tomēr slimības gaita viņiem ir viegla. Arī nevakcinēto vidū nav pārāk smagu gadījumu. Proti, rodas iespaids, ka šis paveids ļoti ātri izplatās un ir viegli pārciešams. Tas ir ļoti labi," uzskata Čumakovs.

SARS-CoV-2 paveids "omikron"

Jaunais SARS-CoV-2 paveids pirmo reizi tika reģistrēts Botsvānā un DĀR novembra beigās. Tas satur desmitiem mutāciju S-proteīnā, kas patogēnam vajadzīgs šūnu inficēšanai. Domājams, tas attīstījies cilvēka organismā ar novājinātu imunitāti, piemēram, ar HIV infekciju.
Pasaules veselības organizācija atzina, ka B.1.1.529 "rada bažas" un piešķīra tam nosaukumu "omikron" – atbilstoši grieķu alfabēta 15. burtam. Eksperti uzskata, ka ar to var inficēties jau izslimojušas un vakcinētas personas, bet simptomi variējas no noguruma sajūtas līdz galvas sāpēm un kaulu sāpēm. Pie tam, atzīmēja Gamaleja vārdā nosauktā centra direktors Aleksandrs Gincburgs, vakcinētajiem slimības gaita ir viegla.
Patlaban daudzās valstīs dominē paveids "delta" B.1.617.2, kas pirmo reizi reģistrēts Indijā, taču zinātnieki pieļāva, ka to nomainīs B.1.1.529 — šis variants jau reģistrēts vismaz 70 valstīs.
Meitene maskā - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2021
Viedoklis
"Omikron" paceļas makrolīmenī?
Ziņu lente
0