Pasaulē

Tālajā Timbuktu: kāpēc Francija sākusi izvest kontingentu no Mali

© AFP 2023 / FLORENT VERGNESЦеремония передачи символического ключа от военной базы в малийском городе Тимбукту, 14 декабря 2021 года
Церемония передачи символического ключа от военной базы в малийском городе Тимбукту, 14 декабря 2021 года - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas Aizsardzības ministrija informēja, ka pieņemts lēmums nodot savu armijas bāzi Timbuktu pilsētā vietējiem bruņotajiem spēkiem. Kas liek francūžiem steigšus pamest bijušo koloniju?
RĪGA, 18. decembris – Sputnik. Francijas bruņoto spēki sākuši pamest Mali. Parīze paskaidroja, ka astoņus gadus ilgā "kontrteroristiskā" operācija ir noslēgusies. Šis brīdis pārsteidzošā kārtā "sakritis" ar Krievijas apsardzes kompānijas "Vagner" ierašanos valstī, portālā Sputnik Meedia pastāstīja Allans Hantsoms.

Par lielu skaudību Napoleonam

Francijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka 14. decembrī valsts armijas bāze Mali senajā galvaspilsētā Timbuktu nodota vietējiem bruņotajiem spēkiem līdz ar apdzīvotajām vietām Kidalu un Tesalitu.
ASV JKS zemūdene USS Florida - Sputnik Latvija, 1920, 21.09.2021
Viedoklis
"Nazis mugurā": bijušo lielvalsti apbižo gan ASV, gan Krievija
"Šī pāreja īstenojās pakāpeniski koordinācijā ar ANO Daudzprofilu komplekso misiju situācijas stabilizācijai Mali (MINUSMA), kas patlaban izvērsusi šeit apmēram 2,2 tūkstošus kareivju," teikts komunikē. Tas norāda, ka Francija "turpinās cīņu ar bruņotajiem teroristiakajiem grupējumiem" ciešā sadarbībā ar saviem sabiedrotajiem Eiropā un ASV.
Patlaban Francijas karavīri vēl kontrolē armijas bāzi Gao, kur līdz ar viņiem uzturas arī Igaunijas Aizsardzības spēku kontingents.

Cilvēki iet bojā par metālu, bet francūži diriģē

Francijas Aizsardzības ministrijas skaidrojums par iemesliem, kuru dēļ kontingents pamet Mali, protams, skan cēlsirdīgi (sak, 8 gadus karojuši ar "teroristiem", un tagad, sak, esam tos uzvarējuši un aiziejam, jo svešas zemes mums nevajag), taču ne īpaši pārliecinoši.
Pirmkārt, paši "teroristi" – tā francūži dēvē tuaregu tautības separātistus, kuri cīnās pret melnādaino vairākumu ar radikālajiem islāmiskajiem lozungiem, - protams, nekur nav pazuduši – dzīvo turpat, kur dzīvojuši, karo tāpat kā karoja līdz šim.
Сирийская армия восстановила контроль над городом Сергая близ Дамаска - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2020
Viedoklis
"Savāc jaunus spēkus": kurp devušies ISIS kaujinieki no Tuvajiem Austrumiem
Otrkārt, Francijas karavīru aiziešana dīvainā kārtā sakritusi ar Parīzes agrākajiem izteikumiem par to, ka francūži vairs nespers ne kāju Mali, ja tur pēc vietējās valdības ielūguma parādīsies Krievijas apsardzes uzņēmuma "Vagner" darbinieki. Rietumos uzņēmumu dēvē par "privātu militāro kompāniju", un, spriežot pēc sankcijām, ko ES nesen ieviesa pret Mali un "Vagner", Krievijas uzņēmums tur tomēr parādījies.
Treškārt, ja metīsim pie malas visus izteikumus par "cīņu pret teroristiem", ko francūži it kā turpinājuši Mali veselus 8 gadus kopš operācijas "Kāpa" sākuma 2014. gadā, un mazliet pameklēsim internetā, ar ko viņus ieinteresējusi viena no nabadzīgākajām valstīm pasaulē, uzzināsim, ka galvenais derīgais izraktenis valstī ir zelts.
Pateicoties zeltam, agrāk Mali plauka un zēla, līdz to XIX gadsimta beigās sagrāba francūži. Diemžēl pēc neatkarības oficiālās pasludināšanas 1960. gadā Mali kādreizējā bagātība neatdzima – Francija prasmīgi "uzkarsēja" etniskos un reliģiskos konfliktus valstī un slauca bijušo koloniju līdz pēdējam.
Mali jaunā valdība, kas nāca pie varas pēc prezidenta Ibrahima Bubakara Keita caurcaurēm korumpētā un prorietumnieciskā režīma gāšanas, nolēma kardināli mainīt situāciju un pārņemt savā ziņā vietējo derīgo izrakteņu ieguvi. Ar šo mērķi tā noslēdza līgumu ar Krievijas apsardzes uzņēmumu "Vagner".
Празднование 18 ноября в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 07.10.2021
Viedoklis
Apvainojusies. NATO var zaudēt vienu no spēcīgākajām militārajām lielvalstīm
Nav nekāds brīnums, ka Mali valdības lēmums ļoti nepatika gan Francijai, gan visiem koletīvajiem Rietumiem. Francūži zaudējuši iespēju patvaļīgi slaukt Mali, zaudēja arī interesi par cīņu ar "teroristiem" un pasludināja, ka uzvarējuši.

Mājup no Mali atgriezīsies arī igauņu puiši

Notikumu loģika liecina, ka drīz vien francūži pametīs arī pēdējo armijas bāzi. Pirms viņiem aizbrauks Igaunijas Aizsardzības spēki, kuru komandieris ģenerālleitnants Mārtins Herems jau pabrīdināja, ka viņiem esot "nepieņemami" atrasties vienā valstī ar Krievijas iedzīvotājiem.
Igauņu kareivju aiziešana no Mali ārēji nebūs tik kaunpilna, kā nesenā bēgšana no amerikāņu pamestās Afganistānas. Epilogā francūži, domājams, pat apbalvos ar skaistām suvenīru medaļām par "sekmīgu misijas noslēgšanu".
Ziņu lente
0