Baltijā

Igaunijas premjerministre biedē Rietumus ar "Putina lamatām"

© AP Photo / Raul MeeКая Каллас
Кая Каллас - Sputnik Latvija, 1920, 17.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valdības vadītāja saskatījusi "lamatas" Krievijas iniciatīvās, kas izvirzītas ar mērķi stiprināt drošību Eiropā.
RĪGA, 17. decembris – Sputnik. Igaunijas sabiedrotajiem Eiropas Savienībā un NATO ir jāsaglabā modrība, izvērtējot Krievijas ierosinājumus drošības problēmu risināšanas jomā, savā komentārā izdevumam Politico paziņoja Igaunijas valdības vadītāja Kaja Kallasa, vēsta Sputnik Meedia.
Pēc Igaunijas valdības vadītājas domām, NATO vajadzētu ignorēt Kremļa viedokli jautājumā par jaunu locekļu, piemēram, Gruzijas un Ukrainas uzņemšanu aliansē. Kallasa uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins tagad vēloties atrisināt problēmu, "ko pats radījis".
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija, 1920, 16.12.2021
Pasaulē
Solis ir sperts: Maskava iesniegusi Vašingtonai priekšlikumus par drošības garantijām
"Es domāju, mēs nedrīkstam iekrist šajās lamatās," apgalvoja Igaunijas premjerministre.
"Neuzskatu, ka Krievijai ir tiesības kaut ko teikt par to, kam ir tiesības, kam nav tiesību iestāties Eiropas Savienībā vai NATO," piebilda Kallasa, vēsta Politico.

Ko Krievija vēlas panākt no NATO

Iepriekš Krievijas vadība iezīmēja stingru pozīciju jautājumā par NATO tālāku paplašināšanos austrumu virzienā.
Maskava pamatoti uzskata, ka alianses paplašināšanās plāni apdraud Krievijas Federāciju, un brīdina pat to īstenošanas negatīvajām sekām. Par to 7. decembrī videokonferencē runāja Krievijas un ASV prezidenti Vladimirs Putins un Džo Baidens.
Krievijas prezidents uzsvēra: "Krievija ir ieinteresēta saņemt drošas, juridiski fiksētas garantijas, kas izslēdz NATO paplašināšanos austrumu virzienā un trieciena bruņojuma sistēmu dislokāciju Krievijas kaimiņvalstīs."
Vladimirs Putins atzīmēja, ka tieši alianse, nevis Krievija paplašina militāro klātbūtni pie Krievijas robežām. Šī iemesla dēļ, pēc viņa vārdiem, nevajag uzvelt Krievijai atbildību par spriedzi, kas radusies pēdējā laikā.
Par nopietnām negatīvām sekām, ko var nest NATO tālāki mēģinājumi paplašināties austrumu virzienā, vēlāk brīdināja arī Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs. Intervijā izdevumam "Izvestija" diplomāts atzina, cik negatīva ir alianses "atvērto durvju" politika.
"Tālāka NATO paplašināšanās nav pieļaujama," paziņoja Rjabkovs.
"Mēs stāvēsim pie sava: ja oponenti izšķirsies par pretēju rīcību, viņi ieraudzīs, ka drošība nenostiprinās – sekas viņiem būs smagas," piebilda Krievijas ārlietu ministra vietnieks.
Ziņu lente
0