Pasaulē

ES vēlas reformēt Šengenas zonu

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasПечать "Освобождение от биометрии" на заявление на получение шенгенской визы
Печать Освобождение от биометрии на заявление на получение шенгенской визы - Sputnik Latvija, 1920, 16.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija ierosina atjauninātus noteikumus Šengenas zonas pārvaldības stiprināšanai.
RĪGA, 16. decembris - Sputnik. Eiropas Komisija ierosināja atjauninātus noteikumus Šengenas telpas reformēšanai, ņemot vērā tādus izaicinājumus, ka pandēmija un migrācijas krīze pie ES robežas ar Baltkrieviju, ziņots EK mājaslapā.
"Mērķtiecīgās izmaiņas nodrošinās ciešāku koordināciju ES līmenī un ļaus dalībvalstīm labāk tikt galā ar jauniem izaicinājumiem gan ES kopējo ārējo, gan iekšējo robežu pārvaldībā Šengenas zonā," teikts EK atjauninātos noteikumos.
Предупреждающие знаки на заборе рядом с палаточным лагерем для мигрантов в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 24.10.2021
Pasaulē
Brisele atteikusies piešķirt naudu nožogojumam pie ES austrumu robežām
Ņemot vērā migrācijas krīzi uz Baltkrievijas robežas ar Poliju, Lietuvu un Latviju, EK piedāvā tādus pasākumus kā kontrolpunktu skaita samazināšana, ES ārējo robežu pastiprināšana, bēgļu patvēruma pieteikumu izskatīšana pierobežas teritorijā.
Tāpat Eiropas Komisija piedāvā ES valstīm noslēgt vai atjaunināt divpusējus līgumus par readmisiju, nodrošināt efektīvāku sadarbību starp kārtības uzturēšanas institūcijām pierobežas zonās, kas varētu ļaut deportēt nelegālos migrantus nevis ārpus ES, bet uz to Eiropas valsti, no kuras ieradies pārkāpējs.
Tāpat tiek piedāvāts strukturēt procedūru iekšējās robežkontroles atjaunošanai.
Dažas Šengenas valstis ieviesa pagaidu robežkontroli 2015. gada migrācijas krīzes, teroristu draudu un koronavīrusa pandēmijas dēļ. Eiropas Komisija ierosina jaunu Šengenas aizsardzības mehānisms kopīgai reaģēšanai pie iekšējām robežām situācijās, kad apdraudējums skar lielāko daļu dalībvalstu. Izmantojot šo mehānismu, kopēja apdraudējuma gadījumā ar Padomes lēmumu varētu atļaut iekšējo robežkontroli lielākajā daļā dalībvalstu.
Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 13.08.2021
Viedoklis
"Pāriešu robežu, un mēs atgūsim Ukrainu!" Kam piedraudēja Lukašenko
Tek uzsvērts, ka jebkurā gadījumā šādi ierobežojumi varētu tiek ieviesti uz noteiktu laika posmu.
"Ar šodienas priekšlikumiem mēs nodrošināsim, ka robežkontrole tiek ieviesta kā galējās nepieciešamības līdzeklis – pamatojoties uz kopīgu novērtējumu, un tikai tik ilgi, cik vajadzīgs," paziņoja žurnālistiem iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone.
Šengenas zonā ietilpst 26 Eiropas valstis, kas pievienojās Eiropas Savienības Šengenas likumdošanas normām un atcēla robežpārbaudes uz ES iekšējām robežām. Pašlaik ir 26 pilntiesīgas Šengenas zonas dalībvalstis: 22 ES dalībvalstis (izņemot Bulgāriju, Rumāniju, Horvātiju, Kipru un Īriju) un Norvēģija, Islande, Šveice un Lihtenšteina.
Ir uzsākts process par Horvātijas pievienošanos Šengenas zonai, bet Kipras pievienošanās uz laiku ir apturēta.
Ziņu lente
0