Viedoklis

Su-30 un "Murmansk" gaida pie KF robežas: F-35 elektronika atsakās strādāt

© Sputnik / Константин Михальчевский / Pāriet pie mediju bankasKrievijas iznīcinātājs Su-30SM
Krievijas iznīcinātājs Su-30SM  - Sputnik Latvija, 1920, 15.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu iznīcinātāji F-35 Krievijas robežu tuvumā kļūst redzami radiolokatoros un demonstrē disfunkcijas, NATO piloti gūst psihiskas traumas pēc neletālām tikšanās reizēm ar Krievijas REC sistēmām un GKS iznīcinātājiem.
Tamlīdzīga Maskavas "savaldīšana" izskatās absurda.
ASV Gaisa spēku F-35 piloti sūdzas par borta sistēmu traucējumiem un sakaru zudumu virs Baltijas un Melnās jūras. Apmēram, 500 kilometru attālumā no Krievijas robežām radioelektroniskās cīņas (REC) līdzekļi sāk apslāpēt "lidojošos datorus", stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Международный военно-технический форум Армия-2019. День третий - Sputnik Latvija, 1920, 07.10.2021
Viedoklis
Polijas F-35 eskadriļas – "Iskander" un "Triumf" tēmēkļos
Domājams, darbojas komplekss "Murmansk BN", kas spēj izdedzināt ASV un NATO kara lidmašīnu elektroniku līdz 5000 kilometru attālumā. šādas REC sistēmas var pārvērst daudzfunkcionālos iznīcinātājus-bumbvedējus F-35 par metāla kaudzi un demoralizēt lidotājus. Tā nav metafora.
Nesen Itālijas Gaisa spēku F-35 pilotam ievajadzējās psihologa palīdzību – pēc tikšanās Baltijas jūras debesīs ar Krievijas iznīcinātāju Su-30SM un tā REC līdzekļiem.
Itāļu virsnieks pastāstīja, ka daļa F-35 sistēmu izsistas no ierindas: "Es biju uz robežas. Bailes mani tiktāl sastindzināja, ka sasniedza pat kāju pirkstus. Es sapratu, ka krievu lidotājs pārbauda manas iespējas un manas lidmašīnas iespējas... Neviļus sāka plūst asaras."
Pēc atgriešanās aviobāzē itālim diagnosticēja nervu sabrukumu. Virsnieku atstādināja no lidojumiem, nosūtīja uz dzimteni. Tā NATO Gaisa spēki "Baltic Air Policing" formātā "savalda" Krieviju tās robežu tuvumā.
Alianses piloti nav pieraduši pie domājamā pretinieka pārspēka gaisā, tāpēc birst sūdzības un psihiskās traumas patrulēšanas maršrutā. Jāpiebilst, ka par iznīcinātāja Su-30SM neletālajiem manevriem un REC sistēmām daudz bīstamāka ir pretiniekam "neredzamā" vadāmā "gaiss-gaiss" tipa raķete R-27EA ar darbības rādiusu līdz 130 km.
Krievijas 4+ paaudzes daudzfunkcionālais iznīcinātājs Su-30SM radīts, lai iekarotu reālu pārspēku gaisā. Tas spēj uzņemt līdz 8 tonnas munīcijas mērķu likvidēšanai gaisā, uz zemes, virs ūdens, dienā un naktī, arī sarežģītos laika apstākļos, pretinieka aktīvo un pasīvo traucējumu ietekmes zonā. Su-30SM skaits Krievijas GKS un jūras aviācijā ir lielākais, ierindā ir vairāk nekā 130 mašīnas.

Mītu un koncepciju sagrāvēji

NATO bīstamā paplašināšanās uz austrumiem, ārvalstu militārās infrastruktūras pieaugums Baltijas valstīs un Melnās jūras reģionā liek Maskavai rīkoties asimetriski, radīt jaunākās sistēmas domājamā pretinieka iznīcināšanai un apspiešanai. Krievijas Bruņotie spēki saņem hiperskaņas raķetes un neparastus draudu neitralizācijas līdzekļus, kas no tehnoloģiskā viedokļa būtiski pārspēj kolektīvo Rietumu spēku trieciena iespējas.
REC sistēma "Krasuha 4" spēj apslāpēt pretinieka GKS lidmašīnu un JKS kuģu iekārtas līdz 300 km attālumā, toties komplekss "Murmansk BN" var izsist no ierindas pretinieka militāro tehniku tūkstošiem kilometru attālumā. Piedevām tas spēj automātiski veikt radioelektronisko izlūkošanu un fiksēt svešus radiosignālus, proti, slāpēt sakarus starp pretinieka komandpunktiem un lidmašīnām vai kuģiem.
Береговой ракетный комплекс Бал на полигоне Железный рог на черноморском побережье Краснодарского края во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 30.10.2021
Viedoklis
"Izšauj un aizmirsti": Krievijas JKF ir iespēja atvēsināt NATO karstgalvjus
Tamlīdzīgi līdzekļi ļauj neitralizēt ASV un NATO bruņojumu, jo kara lidmašīna vai kuģis bez sakariem, GPS navigācijas un operatīvās informācijas pārvēršas par vienkāršu mērķi, ko nepieciešamības gadījumā viegli iznīcināt. Perspektīvā REC līdzekļiem būs liela nozīme dažāda līmeņa intensitātes militārajos konfliktos.
Šodien mobilie kompleksi "Murmansk BN" darbojas Ziemeļu, Baltijas un Melnās jūras flotēs, droši sedzot Krievijas robežas – no Kolas pussalas, no Kaļiņingradas un Krimas. Fantastiskais darbības rādiuss – 5000 km (dažos gadījumos – līdz 8000 km) garantē drošu un vairākkārt dublētu kontroli milzīgā operatīvajā telpā – visu Eiropu un lielu daļu Atlantijas okeāna, pusi Āfrikas, Arābijas jūru un Persijas līci, Centrālās un Dienvidāzijas valstis – līdz Indijai un Ķīnai.
"Krasuha 4", "Murmansk BN" un citi kompleksi vienkārši likvidē Pentagona un NATO karadarbības tīklcentriskās koncepcijas. Pasaulē nav analogu Krievijas lielā darbības rādiusa REC sistēmām.
Ne velti ASV nacionālās aizsardzības forumā Gaisa kara spēku sekretārs Frenks Kendals paziņoja, ka kara aviācijā (tas ir viens no Pentagona galvenajiem trumpjiem) nopietni jāsamazina lidmašīnu, helikopteru un bezpilota lidaparātu skaits – jānoraksta tie, kas nevar nest labumu konfrontācijā ar augsti tehnoloģisku pretinieku.
Šo viedokli atbalsta ASV GKS štāba priekšnieks Čārlzs Brauns, kas atgādināja, kā Irānas pretgaisa aizsardzības sistēma 2019. gadā likvidēja bezpilota stratēģiskos izlūkus, kā Sīrijas PGA 2020. gadā notrieca divus dronus vienas dienas laikā. Runa ir par vairāk nekā 160 lidaparātiem, ieskaitot 20 pietiekami mūsdienīgus izlūkošanas dronus RQ-4 Global Hawk Block 30 par 140 miljoniem dolāru gabalā. Modifikācija RQ-4B Global Hawk Block 30 tika pieņemta ASV GKS bruņojumā 2011. gadā.
Iznīcinātājs F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijas hiperskaņas raķetes traucē amerikāņu F-35 un F-22
Neskatoties uz "neredzamo" F-35 aktīvo tirdzniecību amerikāņu sabiedrotajiem, lidmašīna vēl aizvien nav pārvarējusi izmēģinājumus, Pentagons nav apstiprinājis tās sērijveida ražošanu ASV, un aiz reklāmas ierakstu kadriem tas ir viegli ievainojams.
Pentagona tehnoloģiskā atpalikšana vairs nav nekāds noslēpums. Arī ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins sliecas risināt militāri politiskas problēmas vienīgi diplomātiskā ceļā, pat karstos punktos – Ukrainā un Taivānā. Acīmredzot, Vašingtona nopietni noraizējusies par mūsdienīga kara domājamo un "ASV acīs dramatisku" iznākumu.
Ziņu lente
0