Viedoklis

Satanovskis: rezolūcija par klimatu un drošību ir afēra

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЗдание Международного суда ООН в Гааге
Здание Международного суда ООН в Гааге - Sputnik Latvija, 1920, 15.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija uzlikusi veto ANO Drošības padomes rezolūcijai par klimata pārmaiņām un globālo drošību, kas aicina miera uzturēšanas misijas dažādās valstīs savā darbībā un vērtējumos ņemt vērā klimata pārmaiņu negatīvo ietekmi uz konfliktiem.
RĪGA, 15. decembris — Sputnik. Uzliekot veto rezolūcijai, kas sasaista klimatu ar konfliktiem, Krievija novērsusi klimatisku afēru ANO, intervijā laikrakstam "Vzgljad" pastāstīja Krievijas politologs, zinātniskā centra "Tuvo Austrumu institūts" prezidents Jevgēņijs Satanovskis.
"Rietumi gribēja izmantot rezolūciju, kas sasaista klimatu ar konfliktiem, Ķīnas, Krievijas un Irānas vājināšanai, bet Maskava tam traucēja," sacīja eksperts.
Viņš norādīja, ka Krievijas lēmums noraidīt "tā saucamo progresīvo Rietumu" iniciatīvu bija pareizs. Viņaprāt, šādi Maskava pierādīja, ka ir gatava atstāvēt savas intereses.
"Sanāk, ka visi kari, visas genocīda izpausmes un citas traģēdijas cilvēces vēsturē, sākot ar dinozauru bojāeju, bija saistītas ar klimatu. Izrādījās, ne velti Rietumi ar ieplestu muti ieklausījās Grētas Tūnbergas vārdos," ironiski piebilda Satanovskis.
Ja valstis būtu pieņēmušas šo rezolūciju, tad nākotnē iejaukšanās citu valstu iekšlietās būtu attaisnojama ar "rūpēm par ekoloģiju", komentēja izdevuma sarunu biedrs.
"Kad jūs pret kādu valsti ieviešat sankcijas, vai ievedat tajā karaspēku, vadoties no ekonomiskiem vai politiskiem iemesliem – tas izskatās slikti. Pavisam cita lieta – ja jūs sakāt, ka šīs valsts dēļ mirst planētas ekoloģija. Tad visi līdzekļi ir attaisnoti. Ļoti ērts instruments, lai ASV, piemēram, mēģinātu vājināt Krieviju vai Irānu, kas piegādā naftu Ķīnai," paudis politologs.
Pirmdien, 13. decembrī, Krievija uzlikusi veto ANO Drošības padomes rezolūcijai par klimata pārmaiņām un globālo drošību, kas aicina miera uzturēšanas misijas dažādās valstīs savā darbībā un vērtējumos ņemt vērā klimata pārmaiņu negatīvo ietekmi uz konfliktiem.
Pret šo projektu nobalsoja arī Indija. Ķīna atturējās.
Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasīlijs Ņebenzja paziņoja, ka Krievijai šāds dokuments nav pieņemams. Viņš uzsvēra, ka rezolūcijas pieņemšana ļautu iekļaut ANO Drošības padomes sēžu darba kārtībā jebkuru valsti, "ja tā kādam liksies nevēlamā".
Ņebenzja atgādināja, ka reāli klimatiskie pētījumi ir zinātnieku prerogatīva.
Pēc tam rietumu valstis atkal sāka runāt par ANO reformas nepieciešamību, nosaucot
Ziņu lente
0