Latvijā

Pie kā novedīs papīra deficīts Latvijā

© Sputnik / Илья ТиминPapīra ražotne
Papīra ražotne - Sputnik Latvija, 1920, 14.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No nākamā gada PVN likme grāmatām un drukas mašīnām tiks samazināta no 12 līdz 5%, tas vien daļēji kompensēt drukātās produkcijas cenas.
RĪGA, 14. decembris — Sputnik. Papīra deficīts Eiropā būtiski palielinājis poligrāfijas pakalpojumu izmaksas Latvijā. Šī iemesla dēļ augušas drukāto mediju cenas, var augt arī jauno grāmatu cenas, vēsta ReTV Ziņas.
Viens no papīra trūkuma iemesliem Eiropā – divu lielu ražotāju darbības maina Skandināvijā.
"Tas nebija negaidīti, tas bija tas, ko viņi paziņoja jau pagājušajā gadā, ka šāds solis būs un ka diezgan daudzi tūkstoši tonnu papīra, kuras tika sekmīgi ražotas un tirgotas gan Eiropā, gan Skandināvijā, no šī tirgus izpalika. Tas bija solis numur viens. Klāt nāk vēl viens solis, ko pieņēma papīra ražotājs "Stora Enso", kuri bija plānojuši samazināt papīra ražošanas apjomus komercdrukā, kas attiecas uz laikrakstiem un žurnāliem, no šī gada novembra, bet viņi šo procesu paātrināja un šo procesu uzsāka jau jūlijā," paskaidroja Visvaldis Trokša, Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētājs.
Автомобили - Sputnik Latvija, 1920, 13.10.2021
Viedoklis
Pasaulē izsīkst papīrs un automašīnas. Kas notiek?
Rezultātā papīra ražošanas apjoms Eiropā ir strauji krities, tas ietekmējis arī Latviju. Pieprasījums ir pārsniedzis piedāvājumu, tāpēc citi ražotāji pacēluši cenas. Vēl dārgāku papīru padarījis energonesēju cenu pieaugums, kopumā – par 20-30%. Papīra trūkumam ir vēl viens iemesls – atkarība no Austrumu tirgiem.
"Es domāju, ka visvairāk tieši šis Ķīnas faktors ir ietekmējis, piegādes no Ķīnas, no Indonēzijas – bija pietiekami daudz papīra, ko veda no turienes. Tagad vest vairs nav izdevīgi. Arī Eiropas grāmatas tika ražotas pietiekami daudz Ķīnā – arī tas tagad vairs nav izdevīgi," uzskata Māris Matrevics, SIA "Jelgavas tipogrāfija" valdes priekšsēdētājs.
Rezultātā poligrāfijas pakalpojumu cenas augušas par 30-40%. Šis faktors ietekmēja drukāto izdevumu cenas.
"Ar ko mēs nebijām rēķinājušies, ka šis cenu kāpums būs tiešām tik liels, sasniedzot 15-20%. To mēs diemžēl nevaram akumulēt, tāpēc cenas esam pacēluši uz nākošā gada abonēšanu, un tiks celtas arī izdevniecības produkcijai – grāmatām, jo diemžēl citas izejas nav," norādīja Guntars Kļavinskis, A/S "Latvijas Mediji" valdes priekšsēdētājs.
Vija Kilbloka, SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja uzsvēra: "Es saprotu, ka ir sākusies atkal tāda kārtīga inflācija, kura arī manā pieredzē ir bijusi. Vienkārši ir ļoti jāskatās, ko tu dari. Es, teiksim, jau nākamajam gadam esmu kolēģiem teikusi, ka izdevējdarbības apjomi ir jāsamazina, jo iespējams, ka cenas augs visam un cilvēku pirktspēja stipri samazināsies. Tātad - mums ir šie Ziemassvētki, pēc tam mums ir, kā saka, ne nu ziemas guļa, bet mums ir jāskatās, kā attīstās situācija."
Рулон туалетной бумаги - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2020
CNN: Kāpēc cilvēki koronavīrusa dēļ izpērk tualetes papīru
No nākamā gada PVN likme grāmatām un drukas mašīnām tiks samazināta no 12 līdz 5%, tas vien daļēji kompensēt drukātās produkcijas cenas.
"Tas ir arī tāds dziedniecisks periods, kurš - diemžēl man jāsaka – vājākos spēles dalībniekus no spēles izslēgs," uzskata Visvaldis Trokša.
Preses izdevumu un jauno grāmatu cenu pieauguma rezultātā var tikt meklēta iespēja samazināt izdevumus, piemēram, žurnālistu atalgojumu – tā no jauna aktualizēsies redakcionālās neatkarības problēma.
Taču ir arī labās ziņas – PVN likmes samazināšanās ļaus kristies jau izdoto grāmatu cenām, kas glabājas veikalu noliktavās.
Ziņu lente
0