Baltijā

Baltijas jūrā atrasts hitleriešu sargkuģis. Kas to nogremdēja?

© Pixabay / romerorcŪdenslīdējs
Ūdenslīdējs - Sputnik Latvija, 1920, 14.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Meklēšanas komanda atradusi vācu sargkuģi un piedevām noskaidrojusi padomju lidotāja vārdu, kurš to nogremdēja Baltijas jūras dzīlēs 1944. gadā.
RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Krievijas meklētāju vienības atradušas Baltijas jūras dzīlēs Lielā Tēvijas kara gados nogremdēto vācu sargkuģi V-1802. Atrastais kuģis gulēja vairāk nekā 20 metru dziļumā pie Kaļiņingradas apgabala krastiem, vēsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz 5-tv.ru sniegtajām ziņām.
Arhīvu dati stāsta, ka 1944. gada 11. novembrī divi hitleriešu sargkuģiem - V-310 un V-1802 – uzbruka padomju aviācijas lidmašīnas. Šajā laikā kuģi devās maršrutā no Pillau uz Mēmeli (tagad – Baltijska un Klaipēda – red.).
Побережье Балтийского моря - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2019
Saglabājās masti, lielgabals un enkurs: Baltijas jūrā atraduši 500 gadus vecu kuģi
Krievijas zinātņu akadēmijas Krievijas vēstures institūta vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Miroslavs Morozovs pastāstīja, ka V-1802 darbojās zemūdeņu mednieku grupā. "Medību" laikā to ieraudzīja Baltijas flotes trieciennieki. Izdevies pat noskaidrot pilota vārdu, kas pie Il-2 stūres uzbruka ienaidnieka kuģiem. Tas bija Padomju Savienības Varonis Nikolajs Pisins, stāsta 5-tv.ru.
Sargkuģa izredzes izvairīties no aviācijas trieciena līdzinājās nullei – divas bumbas trāpīja kuģa pakaļdaļā, kuģis aizdegās un drīz vien nogrima. Meklētāju komandas neplāno atradumu izcelt dienas gaismā – kara materiālais mantojums vienkārši sabruks.
Kuģu atlieku meklējumi Baltijas jūras dzīlēs notiek projekta "Sveiciens lielās Uzvaras kuģiem" ietvaros, ko vadīja Konstantins Bogdanovs.
© Фото из личного архива Константина Богданова Константин Богданов
Константин Богданов  - Sputnik Latvija, 1920, 12.12.2021
Константин Богданов
Iepriekš šogad meklētāju vienība pētīja Baltijas dzīles pie Igaunijas krastiem. To galvenais uzdevums – atrast padomju kuģus jūras dzīlēs, kas nogrimuši pēc mīnas sprādziena vai hitleriešu aviācijas uzlidojumos Tallinas pārgājiena laikā 1941. gada augustā.
Meklējumos pie Juminda rada izdevās atrast transporta kuģus "Balhash", "Naissaar", "Everita" un ledlauža "Krišjānis Valdemārs" atliekas. Atrasts arī sargkuģis "Ciklons".
Šajā laikā Krievijas vienības Igaunijas teritoriālajos ūdeņos atrada arī zemūdeni M-96, kuras pirmais komandieris bija leģendārais padomju flotes virsnieks, Padomju Savienības Varonis Aleksandrs Marinesko. Tas bija īpaši nozīmīgs atradums.
Одна из бутылок найденная на затонувшем судне - Sputnik Latvija, 1920, 09.11.2019
Baltijas jūrā atrasts Krievijas imperatora konjaks
Padomju zemūdene guļ dzīlēs Narvas līča ziemeļu daļā 42 metru dziļumā. Savā pēdējā reisā M-96 devās 1944. gada 7. septembrī. To komandēja kapteiņleitnants Nikolajs Kartašovs. Saskaņā ar plāniem, tai vajadzēja pārvarēt hitleriešu mīnu nožogojumu un izlūkot Narvas līci.
Pēc iziešanas jūrā M-96 par sevi vairs neko nepaziņoja. Visus šos gadus to uzskatīja par pazudušu bez vēsts. Tāpat par pazudušiem uzskatīti arī tās ekipāžas locekļi – 22 cilvēki.
Ziņu lente
0