Pasaulē

Aptauja: attieksme pret liberālajām vērtībām radījusi plaisu rietumvalstīs

CC0 / Pixabay / andibreit / Опрос
Опрос - Sputnik Latvija, 1920, 14.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairākās rietumvalstīs veikts pētījums parādīja: liberālās vērtības sašķeļ, nevis apvieno sabiedrību.
RĪGA, 14. decembris – Sputnik. ASV un Rietumeiropas valstu iedzīvotāji nav vienisprātis par Rietumos aktīvi propagandētajām liberālajām vērtībām. Par plaisu sabiedrībā liecina aptauja, ko pēc aģentūras Sputnik pasūtījuma veica kompānija IFop, stāsta Sputnik Meedia.
Pētījumā piedalījušies vairāk nekā četri tūkstoši cilvēku no Francijas, ASV, Lielbritānijas un Vācijas. Respondentiem uzdeva jautājumus par viņu attieksmi pret kritisko rasu teoriju, "atcelšanas kultūru" un pusaudžu tiesībām aizkavēt dzimumbriedumu dzimuma nomaiņas dēļ.
Джоан Роулинг - Sputnik Latvija, 1920, 21.06.2020
Viedoklis
Ir par rasismu trakākas lietas – par ko linčo Harija Potera "mammu"
"Atcelšanas kultūra" – parādība, kas radusies ASV un Eiropā. Mūsdienīga ostrakisma, vajāšanas vai boikota forma pret jebkuru cilvēku, kurš kaut ko pateicis vai izdarījis nepareizi. Pie tam cilvēks vai cilvēku grupa zaudē atbalstu un tiek nosodīta gan tīmeklī un sociālajos medijos, gan reālajā pasaulē.
Lielākais šīs tendences pretinieku skaits atrodams ASV: parādība neapmierina pusi respondentu (piekritēju skaits izrādījās daudz mazāks – 33%).
Par negatīvu attieksmi pret "atcelšanas kultūru" liecina arī dati no Vācijas un Lielbritānijas: pret to abās valstīs izteicās 49%, savukārt tās tālāku izplatību atbalsta 29% un 27% atbilstoši. Francijā "atcelšanas kultūru" kritizē 38% aptaujāto, atbalsta - 33%.

Par rasismu

Amerikāņu medijos pēdējā laikā aizvien biežāk tiek pieminēta kritiskā rasu teorija. Tās pamatos likta ideja par to, ka rasisms ir ne tikai personisko aizspriedumu produkts, bet arī iebūvēts juridiskajās un politiskajās sabiedriskajās normās, kas savukārt ir jāmaina. Vieni uzskata, ka šī teorija ļauj uzlabot demokrātiju, taču citi ir pārliecināti: tās rezultātā attieksme pret cilvēkiem ir atšķirīga, ņemot vērā viņu "rasi", tāpēc teorija nepārprotami nav demokrātiska.
Фигурка Супермена - Sputnik Latvija, 1920, 26.10.2021
Viedoklis
Biseksuāls Supermens: jaunais mūsdienu "varonis"
Lielbritānijā starp aptaujas dalībniekiem 54% norādīja, ka neuzskata šo teoriju par demokrātisku. Šis rādītājs bija lielākais starp citām pētījuma valstīm. Kritisko rasu teoriju visbiežāk atbalstīja "zaļo" ideju piekritēji Lielbritānijā un aptuveni puse demokrātu ASV. Rasu teoriju visbiežāk nepieņēma respondenti ar augstāko izglītību.

Par dzimuma maiņu

Aptaujas ietvaros respondentiem uzdeva jautājumu par viedokli pret Apelācijas tiesas lēmumu no 2021. gada, kas paredz: bērniem no 16 gadu vecuma ir tiesības sniegt informētu piekrišanu terapijai, kas aizkavē dzimumbriedumu (šī terapija cita starpā tiek izmantota arī dzimuma maiņas gadījumā).
Lēmumu neatbalstīja 52% respondentu Francijā un Lielbritānijā, vien mazliet mazāks (48%) ir tā pretinieku skaits ASV un Vācijā. Tiesas lēmumu atzinīgi novērtējušo respondentu skaits bija lielākais ASV – 36%.
Капитолий Вашингтона - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2020
ASV ierosināts novākt Vašingtona un Kolumba pieminekļus rasisma dēļ
Liberālās vērtības pārsvarā atbalsta jauni cilvēki vecumā līdz 35 gadiem. Jauno kārtību aktīvi popularizē "zaļie", liberālās partijas (leiboristi, liberālie demokrāti, demokrāti ASV). Pret tām parasti iebilst konservatori – toriji, republikāņi un labējie.
No ceturtās līdz trešajai daļai respondentu dažādās valstīs atbalsta "atcelšanas kultūru", kritisko rasu terapiju un lēmumu par terapiju dzimuma maiņai nepilngadīgajiem. Pie tam homoseksuāliem pāriem un dzimuma maiņai veltītu materiālu iekļaušanu skolu programmā atbalsta gandrīz puse, dažās valstīs – pat vairāk nekā puse respondentu. IFop aptauja notika šī gada novembra nogalē.
Ziņu lente
0