Latvijā

Mēs slīkstam: cūkkopji lūdz palīdzību

CC0 / pxhere / Cūka
Cūka - Sputnik Latvija, 1920, 13.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cūkkopības nozarei vajadzīga palīdzība, ko valsts nevar sniegt, nesaskaņojot ar Eiropas Komisiju.
RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Jau vairāk nekā gadu turpinās lejupslīde cūkgaļas tirgū, un bez papildu atbalsta nozare var šo ziemu nepārciest, Latvijas radio 4 pastāstīja Latvijas Cūkkopju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece.
Viņa norādīja, ka ES ir cūkgaļas pārprodukcija un tas negatīvi ietekmēt nelielās valstis, piemēram, Latviju un Lietuvu.
Свиньи в стойле - Sputnik Latvija, 1920, 30.11.2021
Viedoklis
Visīstākā cūcība: Ukraina saskārusies ar speķa deficītu
"Tās ir kā lielas šķēres, kas pagrieztas nepareizā virzienā. Lieta tāda, ka pašizmaksa ir 1,40 eiro (par kilogramu – red.), bet fermeris saņem... teiksim, 1 eiro – tā ir ļoti laba cena..." pastāstīja Dzintra Lejniece.
Viņa atgādināja, ka cūkgaļas cenas Baltijas valstīs ir vienas no zemākajām visā Eiropas Savienībā. Vietējiem zemniekiem rodas aizdomas, ka ES vienotā tirgus iespējas daži izmanto negodīgi.
"Mums ir kopīgs tirgus, 24 stundu laikā var nogādāt šurp cūkgaļu no citām valstīm. Taču mēs ar kolēģi no Lietuvas izskatījām Eurostat datus par iepirkuma cenām citās ES valstis, salīdzinājām ar tām, par kādām gaļu pēc tam ved mums, un lūdzam Eiropas Komisiju (uzmanīgāk – red.) paskatīties uz šo vienoto tirgu," teica zemnieku organizācijas vadītāja.
Lejniece skaidroja: gaļu no Spānijas Latvijā var pārdot lētāk nekā pašu mājās ražoto, pie tam iepirkuma cenas Spānijā ir augstākas nekā Latvijā. Ja Latvijā pievienotās vērtības nodoklis pārtikas precēm būtu apmēram 5-7%, kā daudzās citās ES valstīs, būtu vieglāk konkurēt.
Speciāliste uzsvēra: nozarei vajadzīga palīdzība, ko valsts nevar sniegt, nesaskaņojot ar Eiropas Komisiju. Lieta tāda, ka vairs nav laika ilgai saskaņošanai, turklāt ES noteikumi paredz, ka maksimālais atbalsts vienai saimniecībai nevar pārsniegt 100 tūkstošus eiro, un lielajām fermām tas ir pārāk maz.
Izrāde The Pork Chop Revue Lūivilas gadatirgū ASV - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Pasaulē
Nelegālie migranti var ievazāt cūku mēri ASV
"Mēs slīkstam. Kamēr ierēdņi savos kabinetos pārliks papīrus, mēs nespēsim izvilkt līdz pavasarim. Mums jāmaksā par barību, elektrību, gāzi, par visu to pašu, ko maksā visi pārējie. Visiem zināms, kā sadārdzinājusies elektrība, gāze, degviela. Piedevām, ja pērn mēs par tonnu graudu (barībai – red.) maksājām 150-160 eiro par tonnu, bet šogad – 260-300 eiro. (..) Visiem zināms, ka tirgū gadās kritumi un augšupeja. Taču ir normāli, kad kritums ilgst 2-3 mēnešus, bet tagadējais ilgst kopš pagājušā oktobra," situāciju aprakstīja Lejniece.
Pērnā gada beigās Lejniece teica, ka 2020. gads bijis sliktākais nozarei pēdējo 30 gadu laikā. To ietekmējusi gan Covid-19 pandēmija, gan Āfrikas cūku mēris, kura dēļ Latvijas cūkkopji nevarēja eksportēt produkciju. Tirgu pārpildīja cūkgaļa no Polijas un Vācijas par dempinga cenām.
Ziņu lente
0