Latvijā

Cik Latvijas iedzīvotāju ar Covid-19 inficējušies no dzīvniekiem

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasŪdele
Ūdele  - Sputnik Latvija, 1920, 11.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas zinātnieki identificējuši koronavīrusa lokālo paveidu, tāpat viņi konstatējuši "neandertāliešu" gēnu, kas veicina smagu saslimšanu inficēšanās gadījumā ar Covid-19, taču atrast "latviešu" gēnu viņiem pagaidām neizdevās.
RĪGA, 11. decembris — Sputnik. Kādā no Latvijas ūdeļu fermām tika konstatēta Covid-19 transmisija no dzīvnieka uz cilvēku. Pētniekiem zināms par astoņiem šādiem gadījumiem, informēja Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētniece Monta Brīvība Latvijas Radio 4 ēterā.
"Mēs pētām uzliesmojuma cēloņus ūdeļu audzētavā, kur kopš šī gada pavasara attīstās jaunas Covid-19 mutācijas. Turklāt mēs esam konstatējuši astoņus gadījumus, kad šīs vīruss pārnesies no ūdelēm uz cilvēkiem, taču mums vēl nav pierādījumu, kas tas ir cilvēkiem bīstams un ka ar šo mutāciju būtu inficējies kāds ārpus audzētavas," teica Brīvība.
Covid-19 - Sputnik Latvija, 1920, 07.12.2021
Latvijā
Koronavīrusa paveids "omikrons" ienācis Latvijā
Tas, ka vīruss nav izplātījies tālāk, liecina par to, ka Latvijā atklātā mutācija nav tik lipīga kā citi koronavīrusa paveidi. Turklāt ūdeļu audzētavas darbinieki ievēroja visus piesardzības pasākumus, lai nenodotu vīrusu citiem," viņa piebilda.
Tāpat eksperte pastāstīja, ka Latvijas zinātnieki pētīja Covid-19 pārslimojušo iedzīvotāju genomus, lai saprastu, kāpēc vieni šo slimību izslimo viegli, bet citi – smagi, taču neatrada "latviešu gēnu", par kuru ik pa laiku runā daži politiķi.
"Mums nav izdevies atrast "latviešu" gēnu, bet, tāpat kā citās valstīs, mēs esam atklājuši neandertāliešiem raksturīgu gēnu, kas palielina inficēšanās ar Covid-19 risku. Es neteiktu, ka tas ir kaut kas unikāls, kas piemīt tikai latviešiem," teica Brīvība.
Kopumā Latvijā pandēmijas laikā reģistrēti 259 215 Covid-19 gadījumi, miruši 4328 cilvēki. Stacionēšana bija nepieciešama 23 135 Covid-19 pacientiem.
Ziņu lente
0