Latvijā

"Gudro" fotoradaru uzstādīšana aizkavējusies

© Sputnik / Sergey MelkonovСтационарный фоторадар на улице Юглас в Риге
Стационарный фоторадар на улице Юглас в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 10.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plānots, ka "gudrie" fotoradari atgriezīsies uz Latvijas ceļiem ne agrāk, kā nākamā gada vidū - ir jāveic izmaiņas vairākos Ministru kabineta noteikumos.
RĪGA, 10. decembris — Sputnik. "Gudro" fotoradaru uzstādīšana Latvijā tiek atlikta - ir jāveic izmaiņas vairākos Ministru kabineta noteikumos, pretējā gadījumā jaunās ierīces nebūs iespējams sertificēt un verificēt, ziņo LSM.
Šā gada sākumā Ceļu satiksmes drošības padome pieņēma lēmumu piešķirt 700 000 eiro vidējā ātruma kontroles sistēmas ieviešanai Latvijā. Izstrādājot sistēmas ierīkošanas projektu, uzņēmums "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) noteicis 16 prioritāros posmus valsts autoceļu tīklā. Bija paredzēts, ka ar piešķirto finansējumu varētu aprīkot piecus līdz astoņus ceļu posmus. Kā paskaidroja LVC pārstāve Anna Kononova, trīs galvenie kritēriji, pēc kuriem tika vērtētas vietas, kur uzstādīt šo sistēmu bija "ceļu satiksmes negadījumu skaits, satiksmes intensitāte, tajā skaitā kravas transporta īpatsvars, un ceļa konfigurācija."
Стационарный фоторадар на улице Юглас в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 18.05.2021
16 ceļu posmos tiks uzstādīti "gudrie" fotoradari
Tomēr "gudro" radaru uzstādīšana, pagaidām aizkavējas. LVC vērsās Ceļu satiksmes drošības padomē ar lūgumu pārcelt finansējumu uz nākamo gadu. Šogad tika izstrādāti elektrības pieslēgumu būrvprojekti, lai sistēmu varētu uzstādīt, un atsevišķos posmos jau notiek elektrības pievilkšana. Tomēr patlaban nav iespējams izsludināt iepirkumu iekārtu iegādei un uzstādīšanai. Iemesls - ir jāveic izmaiņas vairākos Ministru kabineta noteikumos, pretējā gadījumā jaunās ierīces nebūs iespējams sertificēt un verificēt.
Tāpēc jaunu vidējā ātruma kontroles sistēmu Latvijā var gaidīt ne agrāk kā nākamā gada vidū.
Oficiāli "gudrie" radari Latvijā sāka darbu 2020. gada 1. aprīlī. Sistēma darbojas sekojoši: automašīnai šķērsojot noteikta ceļa iecirkņa robežu, pirmais radars fotografē tās numuru un fiksē laiku. Izbraucot no šī ceļa iecirkņa, transportlīdzeklis atkal tiek nofotografēts. Pēc tam ar atbilstošas metodikas palīdzību tiek aprēķināts vidējais ātrums, ko salīdzina ar konkrētajā zonā atļauto. Ja autotransports pārsniedzis atļauto ātrumu, autovadītājam tiek izrakstīta soda nauda.
Стационарный фоторадар на улице Бривибас в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 23.10.2020
Meteostacijas uz Latvijas autoceļiem pārvērsīs radaros: orģinālajiem nav naudas
Kustības vidējā ātruma kontroles sistēma darbojās septiņus kilometrus garā šosejas iecirknī Tīnūži-Koknese. Bija plānots, ka tamlīdzīgas sistēmas tiks uzstādītas arī citos ceļa posmos, kur bieži tiek fiksēti ceļu satiksmes negadījumi, ja pilotprojekts izrādīsies sekmīgs.
Taču rudenī Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs jau paziņoja, ka fotoradaru nākotne ir apšaubāma, jo soda naudas pienesumi valsts budžetā izrādījušies zemāki, nekā sākotnēji plānots. Viņš paskaidroja, ka finansējums radariem, kas uzstādīti pirmajā projekta posmā, nav paredzēti.
Ziņu lente
0