Baltijā

Par krievu skolas slēgšanu Igaunijā iesniedza sūdzību ECT

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasНачальная школа
Начальная школа - Sputnik Latvija, 1920, 09.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat uzvaras ECT gadījumā nebūs viegli atsākt Keilas pamatskolas darbu.
RĪGA, 9. decembris — Sputnik. Par Keilas pilsētas sapulces lēmumu slēgt pilsētā vienīgo krievu skolu tika iesniegta sūdzība Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), ziņo Sputnik Meedia.
2019. gadā Keilas pilsētas sapulce pieņēma lēmumu likvidēt pilsētā vienīgo krievu skolu, formāli "iekļaujot" to igauņu skolas struktūrā. Ar bezpeļņas organizācijas "Igaunijas Krievu skola" juridisko atbalstu šīs lēmums tika apstrīdēts Tallinas administratīvajā tiesā, kas piekrita Keilas pamatskolas slēgšanai.
Skolniece - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2021
Latvijā
Žozefs Staļins un Mao Dzedungs: burtnīca ar "vēsturiskiem faktiem" pārsteigusi deputātu
Izšķirošu lomu tiesas lēmuma pieņemšanā nospēlēja Igaunijas Izglītības un zinātnes ministrijas oficiālais viedoklis, saskaņā ar kuru vienīgās krievu skolas slēgšana igauņu pilsētā nekādā veidā nepārkāpj tās krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības.
Tāpat nesniedza rezultātus apelācija Tallinas apgabaltiesā, bet Igaunijas Valsts tiesa vēlāk vienkārši noraidīja kasācijas sūdzību par apgabaltiesas spriedumu.
Tad bezpeļņas organizācijas "Igaunijas Krievu skola" (IKS) padomes locekle Oksana Posta, kuras bērniem bija atņemta iespēja mācīties dzimtajā valodā savā pilsētā, iesniedza sūdzību ECT.
Sūdzība, kas tika sastādīta ar IKS juristu piedalīšanos, pamatota uz Konvencijas Pirmā protokola 2. pantu, kas paredz tiesības uz izglītību. ECT precedenta prakse rada, ka tiesības uz izglītību aptver arī nacionālo minoritāšu tiesības uz izglītību dzimtajā valodā, īpaši, ja tā veido nozīmīgu valsts iedzīvotāju daļu.
Учитель с линейкой наказывает девочку - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2021
Latvijā
Latviešu valoda skolās salīdzināta ar miesassodu: ko valdība atbildējusi ECT
Pēc tiesībsardzes, IKS padomes locekles Alises Blincovas domām, pastāv cerības uz objektīvu Oksanas Postas sūdzības izskatīšanu ECT.
"Formāli Eiropas Cilvēktiesību tiesa nevar ignorēt mūsu prasību. Mēs ceram uz ātru tiesas lēmumu mūsu labā. Pretējā gadījumā bērni, tagad pagadījušies zem dažu igauņu aprobežotās nacionālās pašapziņas "ceļaruļļa", kļūs par brīvās Igaunijas "demokrātiskā" režīma upuriem," paudusi viņa "Sputnik Meedia".
Pēc viņas teiktā, ja ECT tiešām piekritīs tam, ka Keilā vienīgās krievu skolas slēgšana rupji pārkāpj pilsētas un tās apkārtnes krievu bērnu tiesības mācīties dzimtajā valodā, tad Igaunijai, protams, būs tajā jāieklausās, taču atjaunot Keilas pamatskolu nemaz nebūs viegli.
"Atkal sadalīt visu tāpat, kā tas bija iepriekš, droši vien nesanāks. Tas, kas tika sagrauts, ne vienmēr var būt atjaunots. Bet mēs pieprasām atgriezt mums tiesības uz izglītību dzimtajā valodā jebkurā viņu vecākiem pieņemamā veidā," viņa paskaidroja.
Gaitenis skolā - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Latvijā
Darbs "kaujas lauka" apstākļos: skolas cīnās par pedagogiem
Ziņu lente
0