Latvijā

Nedz sākt strādāt, nedz kļūt par bezdarbnieku: kas gaida nevakcinētos Latvijā

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasДеньги в пластиковом стакане в руке бедняка
Деньги в пластиковом стакане в руке бедняка - Sputnik Latvija, 1920, 09.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nevakcinētie Latvijas iedzīvotāji var zaudēt ne tikai darbu, bet ilgtermiņā arī bezdarbnieka pabalstu.
RĪGA, 9. decembris — Sputnik. 15. decembrī stājas spēkā stingras valdības prasības par vakcinēšanos un desmitiem tūkstošu cilvēku varētu tikt izslēgti no darba tirgus, vēsta TV3 Ziņas.
Sākot ar 15. decembri, visiem privātā sektora darbiniekiem, kuri veic darba pienākumus ārpus savas dzīvesvietas, jābūt ar Covid-sertifikātu. Tas attiecas arī uz tiem, kuri ikdienā tieši nesastopas ar cilvēkiem, piemēram, apkopējiem, naktssargiem, mežizstrādātājiem, kravas autovadītājiem un citiem.
ES un Latvijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 04.12.2021
Latvijā
Aizbraukt uz citu valsti un nopelnīt: Latvijas iedzīvotāji par dalības ES priekšrocībām
Ekonomikas ministrija ik nedēļu apkopo statistiku par oficiāli nodarbināto personu vakcināciju. Pēdējie dati liecina, ka vakcinējušies 93% nodarbināto, bet atlikušie 7% veido aptuveni 70 000 iedzīvotāju.
Daļai no tām var būt pārslimošanas sertifikāti, citi varētu strādāt attālināti privātajā sektorā, taču jau ir skaidrs, ka nākamajā nedēļā no darba tirgus varētu tikt izslēgti potenciāli vairāki desmiti tūkstošu cilvēku.
"Šīs nozares ir zināmā stresa situācijā. Pārtikas ražošana, arī metālapstrādes nozares, tās, kurās ražošanas līnijas ir jāieslēdz, gan pie tām ir jāstrādā, vienu, divas vai pat trīs maiņas," norāda Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.
Кнопка на клавиатуре Найти работу - Sputnik Latvija, 1920, 22.09.2021
Latvijā
Bezdarbs Latvijā samazinājies līdz 2019. gada līmenim
Viņasprāt, tas varētu kļūt par problēmu ne tikai uzņēmējiem, bet arī valstij, jo darbu zaudējuši cilvēki vairs neieguldīs iekšzemes kopproduktā un var kļūt par apgrūtinājumu sociālajam budžetam.
Turklāt, kā norāda Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone, nevakcinētām personām varētu būt grūti saglabāt bezdarbnieku statusu, jo Covid-19 sertifikāta neesamība nebūs attaisnojums, lai nepieņemtu atbilstošu darba piedāvājumu.
"Protams, iegūt bezdarbnieka statusu nevakcinētai personai neviens neliegs, bet uzturēt statusu varētu būt grūtības. Mēs jau tagad saņemam paziņojumus un norādes no darba devējiem par atbilstošiem kandidātiem uz vakancēm atzīt cilvēkus, kuriem ir sertifikāts, ja darba specifika to pieprasa. Ja cilvēkam ir atbilstoša iepriekšēja pieredze, izglītība, bet viņš nav vakcinējies vai nevar uzrādīt derīgu pārslimošanas sertifikātu, tas nebūs iemesls tam, lai atteiktos no piemērota darba piedāvājuma un uzturētu bezdarbnieka statusu," sacīja Simsone.
Пустой кошелек - Sputnik Latvija, 1920, 19.07.2021
Latvijā
Nodarbinātības aģentūrā pastāstīja, kam visgrūtāk atrast darbu Latvijā
Viņa uzsvēra, ka izņēmumi ir iespējami ar ārstu konsilija lēmumu. Turklāt cilvēkiem, protams, būs iespēja patstāvīgi meklēt piemērotu darbu, kuram nav nepieciešams vakcinācijas sertifikāts.
Simsone atzīmēja, ka NVA pēc 15. novembra, kad stājās spēkā prasība par vakcinēšanos pret Covid-19 visiem publiskā sektora darbiniekiem un klātienē strādājošajiem, pagaidām nav novērojusi bezdarbnieku skaita kāpumu. Pēc viņas vārdiem ir pagājis pārāk īss laiks, un NVA nevar izdarīt objektīvus secinājumus, ka tieši vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta neesamība ir iemesls tam, ka cilvēks nevar atgriezties darba tirgū.
Ziņu lente
0