Politika

"Sarkanās līnijas" un Ukraina: ko apsprieda Putins un Baidens

© Sputnik / Михаил Метцель / Pāriet pie mediju bankasKrievijas un ASV prezidenti Vladimirs Putins un Džo Baidens, tiekoties ar video starpniecību, pārrunāja Ukrainas jautājumu un drošības mazināšanos.
Krievijas un ASV prezidenti Vladimirs Putins un Džo Baidens, tiekoties ar video starpniecību, pārrunāja Ukrainas jautājumu un drošības mazināšanos. - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un ASV prezidenti Vladimirs Putins un Džo Baidens, tiekoties ar video starpniecību, pārrunāja Ukrainas jautājumu un drošības mazināšanos.
RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Krievijas valsts vadītājs tiešsaistes pārrunās pastāstīja savam amerikāņu kolēģim Džo Baidenam par "sarkanajām līnijām" un draudiem, kas satrauc Maskavu. Savukārt ASV prezidents pauda bažas par situācijas saasināšanos ap Ukrainu, pastāstīja Krievijas prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs, vēsta RIA Novosti.

"Sarkanās līnijas" un drošības mazināšanās

Sarunā ar Baidenu Putins iezīmēja "sarkanās līnijas" – NATO tālāka virzība uz austrumiem un uzbrukuma bruņojuma dislokācija Ukrainā un citās valstīs, kas robežojas ar Krieviju.
Ušakovs atklāja, ka Krievijas valsts vadītājs norādīja: laikā, kad Vašingtona uztraucas par Krievijas armiju Krievijas teritorijā, Maskavu uztrauc valsts drošība globālā mērogā.
Ušakovs atstāstīja Krievijas prezidenta vārdus: "Putins teica, ka jūs, amerikāņus, uztrauc mūsu bataljoni Krievijas teritorijā, tūkstošiem kilometru attālumā no ASV, bet mums patiešām sagādā raizes mūsu drošība, Krievijas drošība globālā kontekstā, globālā mērogā. To Putins aptuveni komentēja sarunas noslēgumā, apkopojot iznākumu," viņš teica.
 Krievijas un ASV prezidentu Vladimira Putina un Džo Baidena tikšanās - Sputnik Latvija, 1920, 07.12.2021
Politika
Vladimira Putina un Džo Baidena saruna ilga divas stundas
Atbildot uz jautājumu par spēku atvilkšanu no Ukrainas robežām, Ušakovs atgādināja, ka "Krievijas bruņotie spēki atrodas savā teritorijā un nevienu neapdraud, par to runāja prezidents".
Kremļa pārstāvis pastāstīja, ka Putins arī atklāti paudis Baidenam bažas par to, ka Ukraina un NATO audzē militāro spēku. "Šajā kontekstā, protams, (Putins – red.) atklāja mūsu apsvērumus par to, ka mums vajadzīgas noteiktas garantijas, arī juridiskas garantijas, kas nodrošina mūsu drošību un rada apstākļus mūsu normālai attīstībai," viņš piebilda.
Baidens no savas puses apsolīja Krievijas kolēģim apspriest Maskavas bažas ASV sabiedroto lokā. Prezidenti vienojās sākt dialogu šajā jautājumā, iesaistot tajā savus pārstāvjus un palīgus.

Ukraina aizņēma ilgu laiku

Ukrainas tēma Putina un Baidena sarunā aizņēma "ļoti daudz laika", pastāstīja Ušakovs. Cita starpā Krievijas prezidents informēja kolēģi par to, ka Kijeva nepilda Minskas protokolus un sabotē vienošanās, kā arī ievelk garumā pārrunu procesu kontaktu grupas ietvaros.
Savukārt Baidens pauda ASV un NATO bažas par Krievijas bruņoto spēku pārvietošanos Ukrainas robežu tuvumā. Baltā nama saimnieks, pēc Ušakova vārdiem, brīdinājis Putinu: ASV gatavo plašas sankcijas, kas tikšot ieviestas, augot spriedzei ap Ukrainu.
"Gan ekonomiskas, gan finansiālas, gan politiskas (sankcijas – red.), kas tiks izmantotas, ja situācija ap Ukrainu saasināsies arī turpmāk," precizēja prezidenta palīgs.
"Baidens pieminēja iespējamos sankciju pasākumus. Tas, ko iepriekš stāstīja publiski un paziņoja mums ar dažādu kanālu starpniecību, izskanēja arī tagad, taču pietiekami pieņemamā, prezidenta līmeņa cienīgā formā," viņš piebilda.
Pie tam Ušakovs uzskatīja par dīvainu jautājumu, vai Putins devis Baidenam garantijas: karaspēki uz Ukrainu netikšot nosūtīti. "Par to pat runas nebija. Kā sūtīt karaspēku uz Ukrainu? Kas tas ir? Iebrukums vai kā? Par to pat runas nebija," viņš uzsvēra.
Uz precizējošu jautājumu, vai tas nozīmējot, ka Krievijai nedraud jaunas ASV sankcijas, Ušakovs norādīja, ka tām nav nekāda iemesla.

Izrāvienu nav, problēmu risināšana ilgs gadiem

Putina un Baidena saruna nenesa izrāvienus, tos pagaidām būtu grūti gaidīt, tomēr līderi demonstrēja vēlmi strādāt un turpināt dialogu, konstatēja Ušakovs.
Viņš atzīmēja, ka Krievijai un ASV būs vajadzīgs ilgs laiks, lai atrisinātu problēmas abu valstu attiecībās. "Sakrājies tik liels problēmu skits, ka var risināt ne vienu vien mēnesi un, iespējams, pat ne vienu vien gadu. Paskatīsimies," viņš teica.
Putins un Baidens saprot, ka nevajadzētu pārtraukt dialogu, uz viņu pleciem gulstas īpaša atbildība par miera un stabilitātes uzturēšanu, uzsvēra prezidenta palīgs. Tāpat abu valstu līderi uzskata, ka jācenšas normalizēt attiecības un attīstīt sadarbību. "Tā bija sarunas preambula," teica Ušakovs.

Diplomātisko misiju problēma

Pārrunu laikā Baidens pēc savas iniciatīvas skāra grūtības diplomātisko misiju darbā, ieskaitot darbinieku trūkumu. "Teica, ka pašreizējais vēstnieks Maskavā sūdzas: neiespējami strādāt, darbinieku trūkst, diplomātu nav, līdzekļu vēstniecības un viņa paša fiziskajai aizsardzībai nav," pastāstīja Ušakovs.
"Mēs norādījām, ka tās ir jūsu (ASV – red.) akciju sekas, ko jūs (ASV – red.) sākāt īstenot jau pirms pieciem gadiem, kad ieviesāt kaut kādus aizliegumus, ierobežojumus mūsu diplomātiem, bet galvenais – sākāt Krievijas diplomātu masveida izraidīšanu un – tas ir ļoti svarīgi – vienkārši atņēmāt mums diplomātisko īpašumu," piebilda prezidenta palīgs.
Baidens sarunā ar Putinu pieļāva, ka vispirms būtu iespējams nodrošināt Krievijas diplomātiem piekļuvi konfiscētajam diplomātiskajam īpašumam ar mērķi novērtēt tā stāvokli. "Lai viņi vienkārši paskatītos, kādā stāvoklī atrodas mūsu konfiscētais diplomātiskais īpašums," informēja Ušakovs.

Putina un Baidena saruna

Abu valstu vadītāju pārrunas notika otrdien tiešsaistē un ilga apmēram divas stundas.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 29.11.2021
Politika
Amerikāņi ironiski brīdina Krieviju par "Baidena nepārkāpjamām līnijām"
Pēc tikšanās Baltais nams paziņoja, ka Baidens sarunā ar Putinu paudis bažas par situāciju ap Ukrainu, aicinājis diplomātiski noregulēt situāciju un brīdinājis: militārai eskalācijai sekošot Rietumu kolektīva atbilde – apņēmīgi ekonomiskie un citi pasākumi.
Krievija jau vairākkārt atspēkojusi Rietumu un Ukrainas apsūdzības par "agresīvām darbībām" – Maskava norāda, ka nevienu neapdraud un neplāno uzbrukumus, bet izteikumi par "agresiju" tiek izmantoti, lai aizbildinātu NATO militārās tehnikas dislokāciju pie Krievijas robežām.
Ziņu lente
0