Latvijā

Izdevumi "Rail Baltica" vajadzībām Latvijā var pieaugt vēl par miljardu

© Sputnik / Sergey Melkonov"Rail Baltica" būvdarbu atklāšana
Rail Baltica būvdarbu atklāšana - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban "Rail Baltica" vajadzībām paredzētie izdevumi iecirknim Latvijā ieplānoti 2 miljardu eiro apmērā, taču pat maģistrāles projektētājiem nav zināms, cik tā galu galā izmaksās.
RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Dzelzceļa maģistrāles "Rail Baltica" būvdarbiem paredzētie izdevumi Latvijas iecirknī var izaugt no diviem līdz trim miljardiem eiro, uzskata Latvijas Bankas ekonomisti, vēsta Latvijas televīzija.
Līdz nākamā gada beigām "Rail Baltica" vajadzībām Latvijā iztērēs vairāk nekā pusmiljardu eiro. Pamata trases pirmo posmu, iespējams, sāks būvēt 2023. gadā – tas būs iecirknis no Rīgas lidostas līdz Lietuvas robežai.
Visas maģistrāles būvdarbu izmaksu sākotnējais vērtējums sastādīja 3,68 miljardus eiro, bet 2017. gadā to pārskatīja – līdz 5,79 miljardiem eiro. Ņemot vērā Eiropas nodrošināto finansējumu, Latvijas daļa pieaugusi no 1,27 līdz gandrīz 2 miljardiem eiro, bet līdzfinansējums, kas jānodrošina no Latvijas budžeta – līdz 300 miljoniem eiro.
Kopš tā laika projekts apaudzis ar papildu objektiem – reģionālajām stacijām, dzelzceļa tiltu pāri Daugavai, vilcienu pārvietošanās plānojamais ātrums pieaudzis līdz 249 km/h. Jau sāktās Centrālās stacijas būvdarbu izdevumi auguši no 200 līdz 430 miljoniem. Taču kopējie izdevumi tiks aplēsti projektēšanas stadijas noslēgumā.
Презентация плана строительства Центрального рижского узла новой железной дороги Rail Baltica - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2021
Baltijā
"Nav jēgas būvēt termināļus gaisa sildīšanai vien": Rail Baltica netiks pabeigts
Kopš "Rail Baltica" nepieciešamo izdevumu sākotnējā aprēķina būvdarbu izmaksas pieaugušas par 18%, un gaidāms tālāks pieaugums.
Jau noslēgtajos būvdarbu līgumos, kā arī vēl plānotajos iepirkumos Latvijas uzņēmums "Eiropas Dzelzceļa līnijas" iekļāva formulas, kas ļauj regulāri indeksēt cenas saskaņā ar inflāciju vai deflāciju.
Latvijas Bankas analītiķi pieļāva, ka līdz 2030. gadam "Rail Baltica" iecirknim Latvijā paredzētie izdevumi var pieaugt līdz trim miljardiem eiro, ņemot vērā gan augošo projektu, gan būvdarbu cenu pieaugumu. Sadārdzināties var arī nekustamie īpašumi, ko nāksies izpirkt maģistrāles vajadzībām.
Iepriekš vēstīts, ka iepriekš nospraustais objekta nodošanas ekspluatācijā datums – 2026. gads atlikts par četriem gadiem, lai arī būvdarbi nākamās maģistrāles trasē norit gan Latvijā, gan Lietuvā, gan Igaunijā. Plānots, ka šis termiņš ir pēdējais, jo, saskaņā ar plāniem līdz 2030. gadam darbam gatavam jābūt Eiropas transporta tīklam TENT-T.
Ja maģistrāle tiks pabeigta, laiks ceļā no Tallinas līdz Pērnavai sastādīs 40 minūtes, no Pērnavas līdz Rīgai – 60 minūtes, no Rīgas līdz tās lidostai – 8 minūtes, no Rīgas lidostas līdz Panevēžai – 45 minūtes, no Panevēžas līdz Kauņai – 37 minūtes, no Panevēžas līdz Viļņai – 38 minūtes, bet no Kauņas līdz Varšavai – 3 stundas 27 minūtes.
Ziņu lente
0