Viedoklis

Helikopteri bija gandrīz jau rokās. Vai ASV uzmet Kijevu?

CC0 / DVIDS / Master Sgt. Alejandro Licea / Boeing CH-47 Chinook
Boeing CH-47 Chinook - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atlika tikai rociņas saberzēt un nopriecāties, bet Vašingtona pēkšņi pārdomāja. Nolemts, ka Kijeva nesaņems "Afganistānas" helikopterus.
Amerika koriģē stratēģiju? Krievijai un Ķīnai naidīgie izteikumi ASV sit augstu vilni, viņuprāt pasaulē ir tikai divi ļaunuma centri – Pekina un Maskava. Un tie spēka un pretspara ziņā Vašingtonai ir līdzvērtīgi. Tikai pēkšņi izrādījies, ka viens ir līdzvērtīgāks, konstatēja radio Sputnik autors Oļegs Obuhovs.
Nolemts mazināt dusmas pret Krieviju. Līdz ar to Ukrainas kunksti un lūgumi atdot iekārtas, ko ASV bija paredzējušas Afganistānai pirms talibu nākšanas pie varas, mazliet nogurdinājuši Balto namu. Kijeva to jūt un mokās minējumos: kā tad tā? Solīja tak atdot "afgāņu" helikopterus Mi-17, lai ukraiņi varētu droši dot pretsparu Krievijai, ja nu kas gadīsies? Kas īsti aizgājis greizi?
Ja ticēsim izdevumam "Foreign Policy", kas atsaucas uz saviem avotiem Vašingtonā, iznāk, ka amerikāņiem "nav parocīgi" atdot Kijevai helikopterus, kuru apkope notiek Ukrainā. Sak, mums tagad ir citi plāni. Baltā nama administrācija nevēlas aizkaitināt Krieviju, tāpēc "draudu" adresāts mainījies. Tā ir Ķīna. Starp citu, to jau atzīmējuši vairāki politologi, komentējot ASV "politisko boikotu" ziemas Olimpiskajām spēlēm Pekinā.
NATO karavīrs Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Viedoklis
Pagaidām – "atā, atā!" Rietumi atteikušies karot par Ukrainu
Novembra nogalē Amerikā vēl ritēja aktīvas runas par to, ka Baltais nams esot gatavs nodot Ukrainai helikopterus Mi-17, kas bija paredzēti Afganistānas armijai pirms talibu nākšanas pie varas. Tas iekļāvās Kijevai paredzētā bruņojuma papildu partiju paplašinātajos ietvaros. Tagad tie sarukuši līdz militāro padomnieku un konsultantu sūtīšanai. Tālāk – skatīsimies, saka Vašingtonā.
Ukrainas aizsardzības ministrs Aleksejs Rezņikovs ir ļoti sarūgtināts. Kā nu ne: tāda dāvana jau bija teju vai acu priekšā, bet te – piga! Ir tikai augstu stāvošu kongresmeņu – republikāņu atbalsts. Viņi jau atklāja, ka nepiekrīt Baidena padomniekam nacionālās drošības jautājumos Džeikam Sallivanam, kurš it kā sācis pārorientēt ASV pret Ķīnu.
Faktiski, ja Kongresa locekļiem neizdosies pārliecināt Balto namu, ka helikopteri tomēr jāatdod Ukrainai, iznāk, ka ASV jau pagriež Kijevai muguru.
Ziņu lente
0