Latvijā

Latvijas Gāze: gāzes cenas var sasniegt jaunus rekordus ziemas salā

© Pixabay / MagnascanGāzes plīts
Gāzes plīts  - Sputnik Latvija, 1920, 07.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gāzes cena Latvijā 1. decembrī sasniedza 95 eiro par megavatstundu, taču, iestājoties salam, tā var vēl pieaugt.
RĪGA, 7. decembris — Sputnik. Meteorologi sola visnotaļ aukstu ziemu Latvijā, atzīmēja AS "Latvijas Gāze" (LG) valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis, vēsta Dienas Bizness.
"Protams, mēs ar savu mazo tirgu nespējam ietekmēt Eiropas biržas cenas, taču jāsaprot, ka temperatūras pazemināšanās nav vērojama tikai mūsu teritorijā, - viņš paskaidroja. – Ja ziema būs auksta, ņemot vērā niecīgos gāzes krājumus Eiropā, gāzes cena var sasniegt rekordaugstu līmeni. Tajā pašā laikā, temperatūrai pazeminoties vai atrisinoties piegādes problēmām, piemēram, palaižot gāzes vadu Nord Stream 2, cena varētu stabilizēties un sāk krist."
Кошелек - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2021
Latvijā
Kā Latvijas iedzīvotāji reaģēja uz iniciatīvu samazināt nodokli gāzei un elektrībai
Viņš atzina, ka 2021. gads enerģētikas nozarē bijis ļoti sarežģīts un pagaidām nav saprotams, kā tas noslēgsies, jo izmaiņas tirgū notiek pa stundām.
"Sākot ar jūliju esam piedzīvojuši strauju cenu kāpumu, - viņš atgādināja. – Domāju, ka neviens pat sapņos neavarēja iedomāties, ka decembrī gāze maksās teju 100 EUR/MWh. Svārstības vienas dienas ietvaros nereti ir pat 7 līdz 10 EUR/MWh. Būtiski augusi ir arī elektroenerģijas cena, pirms pāris dienām Nordpool biržā elektroenerģijas cena Latvijas apgabalā sasniedza pat 420 EUR/MWh. Šādos apstākļos domāt par stratēģiju vai kaut ko prognozēt ir neiespējami, jo katra nākamā diena nes arvien jaunus pārsteigumus."
Kāda īsti varētu būt maksimālā gāzes cena?
Инчукалнское подземное газохранилище - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2021
Latvijā
Vai pietiks ziemai? Gāzes krātuve nav pilnībā piepildīta
"6. oktobrī dažas stundas gāzes cena biržā bija 160 EUR/MWh. Nedomāju, ka tas varētu atkārtoties, taču to nevar izslēgt, jo, piemēram, Āzijā gāze jau šobrīd maksā ap 200 EUR/MWh. Jebkurā gadījumā es gribētu domāt, ka cena vairs nepalielināsies. Pirms dažām nedēļām bija sācies pat kritums, kā rezultātā oktobra pēdējā dienā gāze maksāja 64 EUR/MWh. Taču ziņas, ka Nord Stream 2 tomēr netiks tik ātri atvērts, atkal izraisīja cenu kāpumu. Kas notiks tālāk - grūti pateikt. Tas nav atkarīgs no Latvijas, bet gan no tā, kas notiek Eiropā," uzsvēra Kalvītis.
Ziņu lente
0