Viedoklis

Izvairās no imūnsistēmas. Zinātnieki atklāj Covid-19 paveida "omikron" īpašības

© Sputnik / Алексей Майшев / Pāriet pie mediju bankasCovid-19 testēšana
Covid-19 testēšana  - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīrusa paveids "omikron" izraisījis ceturto kovida vilni DĀR. Diennakts laikā tiek reģistrēti vairāk nekā 11 tūkstoši infekcijas gadījumi.
Krievijā hipermutants vēl aizvien nav reģistrēts, taču jau atklāts 38 valstīs. Pagaidām nav saprotams, kāpēc jaunais variants tik ātri izplatās Āfrikas dienvidos un visā pasaulē. Zinātnieki uzskata, ka paveidam piemīt unikāla spēja apiet organisma iegūto imūnaizsardzību. Par zinātnieku slēdzieniem portālā RIA Novosti stāsta Tatjana Pičugina.

"Omikron" izvairās no imūnsistēmas

Paveids "omikron" (B.1.1.529) pirmo reizi reģistrēts paraugos no Botsvānas, kas ņemti pēc 11. novembra. Tam ir aptuveni 50 mutācijas, kuru vidū 26-32 raksturīgas pārmaiņas tikai dzeloņa proteīnā, kas atbild par iekļūšanu cilvēka šūnās. Teorētiski tas varētu nozīmēt, ka augusi mutanta virulence. Precīzas informācijas par to nebija – pagājis pārāk īss laiks. 1. decembrī zinātnieki no DĀR un Kanādas publicēja pirmo provizorisko publikāciju ar datu analīzi, kas sniedz informāciju par jaunā paveida īpašībām. Darbu vēl jāpārbauda recenzentiem, tāpēc slēdzieni ir provizoriski.
Eiropas komisijas ēka - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2021
Pasaulē
EK ziņo: paveida "omikron" izplatību novērst nav iespējams
Zinātnieki izmantoja PĶR testu rezultātu bāzes DĀR, ko veido Nacionālais infekcijas slimību institūts (NICD) un atkārtoto testu reģistru. Ar matemātisku metožu palīdzību apkopoja visas apstiprinošās analīzes, lai konstatētu atkārtotas saslimšanas gadījumus.
Rezultātā saņemts datu masīvs – vairāk nekā 2,7 miljoni cilvēku ar apstiprinošiem PĶR testiem, kas saņemti no 2020. gada 4. marta līdz 2021. gada 27. novembrim. Viņu vidū aizdomas par atkārtotu inficēšanos radušās 35 670 pacientiem. Pie tam 332 cilvēki slimojuši trīs reizes, viens – četras reizes.
Autori nolēma aprēķināt, kāds ir risks inficēties ar kovidu atkārtoti. DĀR notikuši trīs kovida viļņi. Pirmajā dominēja Uhaņas paveids un tā pēctecis – "alfa", otrajā – "beta", bet trešo izraisīja "delta" paveids. Divi pēdējie paveidi ir virulentāki un izplatījās daudz ātrāk. Citiem vārdiem sakot, risks inficēties otrā un trešā viļņa laikā bija augstāks nekā risks saslimt atkārtoti.
Situācija mainījās līdz ar "omikrona" ierašanos. Tas parādījās pirms nepilna mēneša un jau izspiedis visus pārējos variantus. Tas fiksēts 74% infekcijas gadījumu DĀR.
Zinātnieki lielā ātrumā atjaunoja datus un jau publicēto dokumentu. Interesanti, ka risks saslimt pirmo reizi ir krities, bet saslimt atkārtoti – pieaudzis. No novembra sākuma līdz 27. novembrim – 2,39 reizes salīdzinājumā ar pirmo vilni.
"Analīze populācijas mērogā liecina, ka "omikrona" variants izslīd no izslimojušo imunitātes," secināja raksta autori.
Darbs radījis vērā ņemamu atbalsi ekspertu vidū. "Šie reālie dati dāvā mums pirmo priekšstatu par "omikrona" spēju izvairīties no iepriekšējā Covid-19 infekcijā iegūtās aizsardzības. Pagaidām nav saprotams, kāpēc tā, taču, domājams, tas notiek dzeloņa proteīna mutāciju dēļ. Nevar izslēgt arī T-šūnu imunitātes samazināšanos," komentāru sniedza Redingas universitātes šūnu mikrobioloģijas docents Saimons Klārks.
Austrumanglijas universitātes Noridža medicīnas skolas profesors Pols Handers uzskata, ka šis darbs apstiprina sākotnējos minējumus par "omikrona" spēju "uzlauzt" dabiski iegūtu imunitātei. "No šīs analīzes nevar izdarīt slēdzienus par tā virulence, kā arī novērtēt, vai tas spēj inficēt vakcinētos, taču teorētiski tas ir pieļaujams," paskaidroja zinātnieks.
Pasaule aiziet karantīnā: kas zināms par koronavīrusa jauno paveidu omikron - Sputnik Latvija, 1920, 01.12.2021
Video
Pasaule aiziet karantīnā: kas zināms par koronavīrusa jauno paveidu "omikron"
"Svarīgs jauns rezultāts no Dienvidāfrikas: dabiskā imunitāte ir vāja aizsardzība pret "omikronu". Tātad paveids nav daudz virulentāks nekā "delta", tā zemā izplatība senior vidū var liecināt par vakcīnu aizsardzību," savā lapā Facebook raksta ģenētiķis no ASV Dmirijs Pruss.
Eksperts pievērsa uzmanību tam, ka sniegtajos datos ir vājas vietas. Pirmkārt, patlaban DĀR slimo liels skaits jaunu cilvēku, kam dabiskā imunitāte ir vājāka. Daudzi jau sen izslimojuši kovidu, aizsardzība kļuvusi vāja. Turklāt ir liels skaits nereģistrētu infekcijas gadījumu. "Mans padoms: vakcinējieties un revakcinējieties, neceriet, ka viens infekcijas raunds jūs pasargās," konstatēja zinātnieks.

Kā vakcīnas aizsargā no "omikrona"

"Lai arī "omikrons", domājams, spēj apiet imunitāti, pašreizējās vakcīnas joprojām ir labākais ierocis pret to," savā lapā Twitter komentēja Skripsa institūta virusologs Kristiāns Andresens, kurš viens no pirmajiem pievērsa uzmanību mutējušajam paveidam no Botsvānas.
Šabirs Madi, Vitvatersrandas universitātes profesors, atzīmēja: tagad vakcīna vairāk vajadzīga aizsardzībai no kovida smagas gaitas un nāves, mazāk – no inficēšanās. "Pat relatīvi neliela imunitāte var novērst spēcīgu saslimšanu," norāda Madi.
Profesors Madi vadīja AstraZeneca vakcīnas izmēģinājumus DĀR pērnā gada nogalē. Kad sākās "beta" paveida izraisītais otrais vilnis, preparāts nelīdzēja. "Beta" paveids parvarēja vakcinēto personu aizsardzību, slikti sargāja jauniešus no koronavīrusa infekcijas vidēji smagas gaitas. Vienlaikus Kanādā tā efektīva aizsardzība no hospitalizācijas sasniedza 80%. Ja "omikrons" uzvedas tāpat kā "beta", pēc Madi vārdiem, gaidāms infekcijas gadījumu pieaugums vakcinēto un izslimojušo cilvēku vidū. Taču, uzsvēra zinātnieks, šī saslimušo kategorija pārcieš kovidu vieglā formā.
"Omikrona"panākumi DĀR, domājams, saistīti ar spēju inficēt "deltu" un citus paveidus izslimojušos un vakcinētos, raksta "Nature". Spriežot pēc paaugstinātās mirstības, nevis infekcijas gadījumu skaita, cilvēku daļa ar dabisko imunitāti ir visai liela. Taču valstī ar 60 miljoniem iedzīvotāju, kur divas vakcīnas devas saņēmuši 13% cilvēku, vīrusam, tā sakot, ir brīva vaļa.
2. decembrī epidemiologi no DĀR ziņoja, ka infekcijas gadījumu skaits strauji aug, apstiprinošo PĶR testu daļa – 22,4% (nesen – 10%). Uzliesmojums fiksēts Gautengas provinces Cvāna apgabalā, taču ātri izplatās. Aug hospitalizācijas gadījumu skaits. Ļaunākais – biežāk saslimst bērni līdz četru gadu vecumam, tātad jāpaplašina bērnu nodaļas klīnikās. Vajadzīgi precīzi dati par virulenci, patogenitāti un izslīdēšanu no imunitātes.
Vienlaikus DĀR nav neviena oficiāli apstiprināta vakcinēto personu saslimšanas gadījuma. Atšķirībā no citām valstīm – tur "omikronu" pārsvarā diagnosticē tūristiem, kuru vidū visi ir vakcinējušies. Piemēram, korporatīvajā covid-free ballītē Oslo inficējušies desmitiem dalībnieku. Radušās aizdomas par "omikronu", jo ciemiņu vidū bija darbinieki no DĀR.
Ir arī izņēmumi. "Omikrona" infekcijas otrais gadījums ASV apstiprināts Minesotas iedzīvotājam pēc brauciena uz Ņujorku. Novembra vidū viņš revakcinējās, 22. novembrī parādījās viegli simptomi, divas dienas vēlāk – apstiprinošs tests. Tobrīd cilvēks jau bija izveseļojies, vēstīja vietējās varasiestādes.
Nav saņemtas ziņas par smagu slimības gaitu vai letālu iznākumu pēc "omikrona"infekcijas. Gluži pretēji, cilvēki slimo vieglā formā mājās. Ražotāji steigšus pēta vakcīnu imunitātes efektivitāti pret "omikronu". Saskaņā ar provizoriskiem slēdzieniem, darbojas visas esošās vakcīnas.
Ziņu lente
0