Viedoklis

NATO krustcelēs: vai Baltijas valstis gatavas ASV kodolraķešu dislokācijai

ASV GS iznīcinātāji F-15E Strike Eagle - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO ārlietu ministru samits Rīgā uzsvēra "Baltijas frontes" īpašo nozīmi bezjēdzīgajā cīņā ar Krieviju un apsolīja Eiropai tālāku drošības sistēmas degradāciju un dreifu kodoltermiskā konflikta virzienā.
Ar spilgtākajiem izteikumiem pirms tikšanās Rīgā, tās laikā un pēc tam klajā nāca Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs:
- iespējama kodolieroču dislokācija Austrumeiropā;
- NATO valstis nekaros ar Krieviju Ukrainas labad;
- Krievijai nevar būt sava ietekmes sfēra – nav pieļaujama pat doma par to, ka Krievijai varētu būt sava ietekmes sfēra, pastāstīja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Līdztekus skaļajiem vārdiem Ādažu poligonā dārdēja artilērijas kanonādes, rēca trieciena aviācijas turbīnas, rosījās vairāk nekā 1500 kareivji no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas – NATO organizēja mācības "Winter Shield 2021". vienlaikus trīs tūkstoši NBS kareivju izspēlēja plaša mēroga karadarbības pierobežas manevros "The Decisive Point".
ASV GKS stratēģiskais bumbvedējs B-52H Stratofortress - Sputnik Latvija, 1920, 25.11.2021
Politika
ASV izspēlē kodoluzbrukumu Krievijai
Alianses skaļos priekšnesumus Baltijā vainagoja Lielbritānijas ārlietu ministres Lizas Trasas brauciens tankā – apmēram 200 kilometru attālumā no Sanktpēterburgas. Grūti iedomāties tādu pašu Krievijas ministra Sergeja Lavrova "izrādi" kaut kur pie Grodņas vai Skotijā, taču Krievija ir pieradusi pie "partneru" spēlēm ar ieročiem.
Fināla akords – Vašingtonas draudi īstenot finansiāli ekonomiskus pasākumus pret Maskavu "atbildei uz Krievijas naidīgajiem soļiem" (citāts no Baltā nama preses sekretāres Dženas Psaki runas) Donbasā, kur patlaban kaut kādiem iemesliem savilkta puse Ukrainas armijas – 125 tūkstoši cilvēku.
Protams, Krievijas Bruņoto spēku pielietojums Ukrainā ir atkarīgs tikai no Kijevas režīma pašnāvnieciskajiem risinājumiem. Iepriekš Ārējās izlūkošanas dienests konstatēja: ASV Valsts departamenta izteikumi par spēku koncentrāciju Krievijas teritorijā militāram iebrukumam Ukrainā ir absolūti melīgi. Taču atgriezīsimies pie Baltijas valstīm.
Stratēģiskās nozīmes raķešu karaspēks - Sputnik Latvija, 1920, 13.11.2021
Viedoklis
Minska saņems taktiskos kodolieročus – to garantē jaunā Militārā doktrīna

Kodoltermiskais "Drang nach Osten"

Skaidrs, ka bez Vašingtonas atļaujas Jenss Stoltenbergs neviena lieka vārda neteiks, un viņa monologs par ASV kodolieroču iespējamu dislokāciju "uz austrumiem no Vācijas" ir sankcionēts. Iepriekš Stoltenbergs paziņoja: "Vācijas Gaisa kara spēku vadība saņēmusi Pentagona atļauju izmantot valsts teritorijā glabātos amerikāņu kodolieročus, ja radīsies tāda nepieciešamība."
Absolūti bezatbildīga attieksme pret masu iznīcības ieroču neizplatīšanas sistēmu, un Eiropai tā sola hibrīdkodolieroču parādīšanos (kaujas apstākļos tos var izmantot nezin kas).
ASV ir saražojušas apmēram 480 modernizētas kodoltermiskās aviobumbas B61-12, un 150 no tām atrodas Eiropas arsenālos. Pentagons neplāno tās izvest uz dzimteni. Gluži pretēji, efektīvas "savaldīšanas" apsvērumu dēļ kodoltermiskajam arsenālam jāatrodas pēc iespējas tuvāk Krievijas robežām. Ja ne Gruzijā un Ukrainā, tad vismaz Polijā un Baltijas valstīs, kur atrodas aviobāzes F-35A uzņemšanai un pazemes glabātavas B61-12.
NATO mācības - Sputnik Latvija, 1920, 20.10.2021
Viedoklis
NATO slepeno mācību "Steadfast Noon 2021" mērķis – Eiropas "hirosimizācija"
Amerikāņu "neredzamie" lidaparāti ir labi manāmi Krievijas ZRS S-400 "Triumf" radaros, tomēr kolektīvie Rietumi atkal vēlas "ieņemt Maskavu" ar skaitu, ja ne kvalitāti. ASV un citām NATO valstīm tā ir ļoti bīstama spēle.
Nopietnu militāri politisko izaicinājumu situācijās (kā tas notika 2008. gada augustā Dienvidkaukāzā vai 2014. gada pavasarī Ukrainā) Krievijas reakcija ir stinga. Ne velti Krievijas prezidents Vladimirs Putins 1. decembrī paziņoja, ka Maskava pieprasīs vienošanos, kas izslēgtu NATO pārvietošanos uz austrumiem un bīstama bruņojuma dislokāciju KF robežu tiešā tuvumā.
Stoltenberga frāzes par to, ka Krievijai nav ietekmes sfēras, - tas ir mēģinājums padarīt vēlamo par reālo. Atliek vien paskatīties uz Krievijas karti un atsaukt atmiņā divu pēdējo gadsimtu vēsturi. Tad kļūs skaidrs, ka tādi izteikumi ir absolūti absurdi. Jebkuras suverēnas valsts ietekme pasaulē ir objektīva, tā nav atkarīga no Vašingtonas vai Briseles viedokļa.
Запуск крылатой ракеты Томагавк с американского военного корабля USS Cape St. George  - Sputnik Latvija, 1920, 18.10.2021
Viedoklis
"Pasaulei draud katastrofa". ASV izvirzījušas Krievijai raķešu ultimātu
No otras puses, alianses ārlietu ministri 1. decembrī Rīgā ļoti atzinīgi novērtēja NATO divus gadu desmitus ilgo dalību ASV militārajās operācijās Afganistānas teritorijā, lai arī tas absolūti neatbilst reālajai kaunpilnajai bēgšanai.

Ritumu un Austrumu tikšanās vieta

NATO daudznacionālo manevru bezgalīgā sērija un ārvalstu armijas bāzu veidošana Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, Krievijai naidīgās Ukrainas un Gruzijas aktīva apbruņošana un "apgūšana", Vašingtonas un Briseles nepamatotie izteikumi par Krievijas "draudiem" liek Maskavai audzēt militāro potenciālu līdz līmenim, kas garantē pretinieka ātru un totālu iznīcināšanu pašreizējās dislokācijas apstākļos (dažādos kontinentos).
Krievijā sākas modernizēto stratēģisko raķešnesēju Tu-160M sērijveida ražošana. Asimetrisku atbildi draudiem Austrumeiropā Krievija var sniegt, piemēram, sadarbībā ar Kubu, Irānu, Sīriju, Ziemeļkoreju un citām valstīm izvēršot stratēģiskās spārnotās raķetes ar darbības rādiusu līdz 5500 km – H-101 un kodolraķetes H-102, kas neatbilst līgumam NEW START.
Истребитель-бомбардировщик F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 10.10.2021
Viedoklis
ASV kodolbumbas F-35 tilpnē gatavas iznīcināt Austrumeiropu
Arī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko 30. novembrī paziņoja, ka var dislocēt Krievijas kodolieročus – valstij ir visa šim nolūkam nepieciešamā infrastruktūra.
Visas raķešu brigādes Rietumu kara apgabalā jau pārapbruņotas un saņēmušas OTRK "Iskander M", kas ļauj garantēti likvidēt jebkuru militāro objektu Austrumeiropā. Tālā darbības rādiusa ZRS S-400 un smagie iznīcinātāji Su-30SM, Su-35 droši piesedz Baltkrievijas un Krievijas gaisa robežas. Baltijas jūrā kvantitatīvi un kvalitatīvi dominē Krievijas JKF.
Karadarbības apstākļos Krievijas mūsdienīgais raķešu bruņojums padarīs bezjēdzīgus Pentagona un citu NATO valstu kosmiskos satelītus, sauszemes grupējumus un aviācijas bāzes grupas. KF Bruņotajos spēkus saformētas vairākas vienības kas spēj pildīt vērienīgas tīklcentriskas operācijas.
Пара истребителей F-16 на воздушном параде в честь Дня независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2021
Viedoklis
Karstasinīgie poļu puiši Baltijas debesīs. Uzdevums – izraisīt karu
Ziemas mācību periodā, kas sākās 1. decembrī Rietumu kara apgabala Sarkankarogotās gvardes armijas kareivjiem ieplānoti 20 lieli manevri. Šajā laikā RKA gvardes tanku armija piedalīsies 1500 mācību pasākumos.
Jau pirmajā ziemas dienā vairāk nekā 1000 Baltijas flotes armijas korpusa motorizēto strēlnieku un tanku pulka kareivji devās pārgājienos uz poligoniem Kaļiņingradas apgabalā, kur sākās plānveida manevri.
Militāro apmācību sistēma pakāpeniski pilnveidojas un kļūst sarežģītāka. Piemēram, agrāk, mācībās "Rietumi 2021" gaisa desantnieki izspēlēja unikālus taktiskos risinājumus – desantu ar bruņutehniku naktī. Tajā piedalījās 15 kara transporta lidmašīnas Il-76MD, kuru tilpnēs bija vairāk nekā 30 desanta mašīnas, to ekipāžas un desants. NATO spēki var tikai sapņot par tamlīdzīgiem desanta paņēmieniem. Krievija nevienu neapdraud un atklāti demonstrē potenciālajiem agresoriem, kādas tai ir iespējas piespiest ievērot mieru.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Бомбардировщик Ту-160 - Sputnik Latvija, 1920, 18.11.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijas "Baltie gulbji" apgūst triecienus Baltkrievijas poligonos
Ziņu lente
0