Pasaulē

Ķīna izsvītrojusi Lietuvu no savas muitas sistēmas: uzņēmēji stāsta par problēmām

© Sputnik / Sergey MelkonovKravu kuģis
Kravu kuģis - Sputnik Latvija, 1920, 04.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Ārlietu ministrija apņēmusies ES līmenī panākt reakciju uz Ķīnas rīcību, kas it kā bloķē Lietuvas eksporta preces.
RĪGA, 4. decembris — Sputnik. Kopš decembra Ķīna izsvītrojusi Lietuvu no savas muitas sistēmas, tādēļ Baltijas uzņēmēji nevar atmuitot savas preces, ziņo obzor.lt, atsaucoties uz vienu no uzņēmējiem, kurš nodarbojas ar koksnes eksportu uz ĶTR.
Sūdzības par Lietuvas preču piegādēm Ķīnā apstiprināja arī Lietuvas Ārlietu ministrija, kas apņēmusies panākt Eiropas Savienības reakciju uz Pekinas rīcību.
Ķīnas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2021
Pasaulē
Global Times (Ķīna): Lietuva pati sev izrakusi kapu. Ķīna liks viņai samaksāt
"Ministrija ir informēta par iespējamiem šķēršļiem Lietuvas preču nokļūšanai Ķīnā, mēs uzturam sakarus ar Lietuvas uzņēmumiem, apkopojam visu iespējamo informāciju no Ķīnas par ieviestajiem ierobežojumiem, kā arī kontaktējamies ar Eiropas Komisiju par reakciju ES līmenī," paziņoja Ārlietu ministrijā.
"Lietuva jauši vai nejauši tika izdzēsta no elektroniskās muitas deklarēšanas sistēmas Ķīnā ienākošajām kravām. Nav tādas valsts (Lietuva – red. piez.) un tas, protams, rada problēmu kravas konteineru nosūtīšanai no Klaipēdas ostas. Ar to saskārušies daži uzņēmumi, kas strādā mēbeļu ražošanas un kokapstrādes sektorā," pastāstīja Lietuvas Rūpnieku konfederācijas prezidents Vidmants Janulevičs.
Savukārt Lietuvas un Ķīnas Tirdzniecības asociācijas vadītājs Roks Radvilavičs skaidroja, ka oficiāli Ķīna nav ziņojusi par piegāžu bloķēšanu no Lietuvas.
"Oficiāli atklāti pieejamos avotos nav tādas informācijas, ka Lietuva ir dzēsta (no Ķīnas muitas sistēmas – red. piez.), taču jau bija brīdinājumi no Ķīnas, ka kaut kas tāds varētu notikt. Tas droši vien ir pirmais signāls," paudis Radvilavičs.
Государственный флаг Литвы - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2021
Baltijā
"Stulbi pakalpiņi": ķīnieši kritizē Lietuvu Taivānas pārstāvniecības dēļ
Pekinas un Viļņas attiecības saasinājās pēc tam, kad Lietuvas valdība ļāva Taivānai atvērt pārstāvniecību valstī.
10. augustā Ķīna atsauca savu vēstnieku no Viļņas augustā, bet Lietuvas vēstniece atgriezusies no Pekinas uz konsultācijām 4. septembrī.
ĶTR valdība pieņēma lēmumu pazemināt diplomātisko attiecību līmeni ar Lietuvu, turpmāk valsts interesēs Baltijas valstī pārstāves zemākā ranga diplomāts — pilnvarotais lietvedis.
Pekinā Taivānas pārstāvniecības atklāšanu Viļņā novērtēja, kā Lietuvas "atteikšanos no politiskajām saistībām", kuras valsts uzņēmusies, nodibinot diplomātiskās attiecības ar Ķīnu. Ķīnas Ārlietu ministrijā paziņoja, ka šāds lēmums apdraud ĶTR suverenitāti un teritoriālo integritāti, turklāt tā ir rupja iejaukšanās Ķīnas iekšlietās.
Ziņu lente
0