Baltijā

Igaunijā tiks ieviestas kompensācijas par vakcinācijas izraisītajām komplikācijām

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasSlimnīcas bērnu nodaļa
Slimnīcas bērnu nodaļa - Sputnik Latvija, 1920, 04.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesības uz kompensāciju būs tiem, kuru veselībai nodarīts smags kaitējums vakcinācijas dēļ.
RĪGA, 4. decembris - Sputnik. Igaunijas valdība apstiprinājusi Veselības ministrijas priekšlikumu par apdrošināšanas sistēmas izveidi kompensāciju izmaksām veselības kaitējuma gadījumā pēc Covid-19 vakcinācijas, ziņo Sputnik Meedia.
Apdrošināšanas sistēma palīdzēs cilvēkiem ātrāk saņemt kompensāciju, ja vakcinācijas rezultātā cilvēka veselībai tika nodarīts smags kaitējums, kura ilgums nav mazāks par četriem mēnešiem. Atkarībā no kaitējuma smaguma pakāpes tiks noteikts materiālā un morālā kaitējuma atlīdzinājuma apmērs.
Meitene maskā - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2021
Viedoklis
"Omikron" paceļas makrolīmenī?
Minimālais izmaksas apmērs būs tūkstotis eiro, maksimālais - simt tūkstoši eiro.
Plānots, ka sistēma sāks darboties 2022. gada maijā. Sākumā tā atteiksies tikai uz imunizācijas pret Covid-19 gadījumiem, bet jau no 2023. gada kompensācijas sistēmu attiecinās uz visiem vakcīnu veidiem, ko saņem Igaunijas iedzīvotāji.
"Igaunijā izmantojamo zāļu kvalitāte un drošība ir ļoti augstā līmenī. Mūsu mērķis ir iedrošināt cilvēkus vakcinēties un atbalstīt viņus tādā gadījumā, ja viņiem pēc vakcinācijas radīsies patiesi retas, bet nopietnas blakusparādības," skaidroja veselības un darba ministrs Tanels Kīks.
Saskaņā ar Sociālo lietu ministrijas statistiku Igaunijā līdz 1. decembrim tika izmantoti vairāk nekā 1,65 miljoni vakcīnas devu koronavīrusa infekcijas profilaksei. Par iespējamiem blakusefektiem un preparāta neefektivitāti cilvēki ziņoja 6017 reizes, par nopietnākiem blakusefektiem – 283 reizes.
Pēc Kīka vārdiem, diez vai tūkstošiem cilvēku būs tiesības uz kompensāciju pēc vakcinācijas: "drīzāk var runāt par desmitiem, maksimums simtiem gadījumu gadā".
Tomēr ministrs nosauca šādu kompensācijas sistēmas izveidi par nacionālās cieņas jautājumu. Jāatzīmē, ka Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa atzīmēja, ka sabiedrība var uztvert šādu lēmumu kā signālu, ka Covid-19 vakcīna esot saistīta ar sarežģījumiem.
Pēdējie dati liecina, ka Igaunijā epidēmijas laikā konstatēti 224 195 Covid-19 gadījumi, no tiem 1810 ar letālo iznākumu. Pilnu vakcinācijas kursu valstī pabeidza 59,48% iedzīvotāju, bet pirmo poti saņēmuši 62,37% iedzīvotāju.
Ziņu lente
0