Latvijā

"Saskaņā" uzskata, ka Saeimas deputāts Ādamsons nav vainīgs

CC BY-SA 2.0 / Saeima / Ieva Ābele / Saeimas 7.marta sēdeSaeimas deputāts Jānis Ādamsons
Saeimas deputāts Jānis Ādamsons - Sputnik Latvija, 1920, 03.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Partijas "Saskaņā" locekli nebalsos par Jāņa Ādamsona izdošanu kriminālvajāšanai, jo saskata "vairākas dīvainas lietas" procesā pret savu bijušo biedru, kurš tiek turēts aizdomās par spiegošanu.
RĪGA, 3. decembris - Sputnuk. "Saskaņas" līderis Jānis Urbanovičs paziņoja, ka frakcija negrasās balsot par Saeimas deputāta Jāņa Ādamsona izdošanu kriminālvajāšanai, raksta Press.lv.
"Saskaņā" uzskata, ka Ādamsons nav vainīgs izvirzītajās apsūdzībās, un saskata "vairākas dīvainas lietas".
NATO bataljons Polijā - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Latvijā
"Krievu spiega" lieta: kādu datu nodošana inkriminēta Ādamsonam
Urbanovičs skaidroja, ka Ādamsonam inkriminētās noziedzīgās darbības esot veiktas no datora, bet viņš pats tās neesot veicis, jo ar datoru darbojies viņa palīgs.
Turklāt Urbanovičs atzīmēja, ka Ādamsons nenoliks savu mandātu, pat ja Saeimas vairākums nolems izdot viņu kriminālvajāšanas sākšanai.
Ādamsons jau izstājies no partijas "Saskaņa", taču uzsvēra, ka mandātu nenoliks, jo viņu ievēlējusi Latvijas tauta.
Atgādinām, ka Ģenerālprokuratūra ir vērsusies pie Saeimas, lūdzot piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas deputātu Jāni Ādamsonu, kuru jūnijā Valsts drošības dienests (VDD) aizturēja aizdomās par spiegošanu Krievijas labā.
Saeimas Kārtības rullī noteikts, ka par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.
Artis Pabriks - Sputnik Latvija, 1920, 18.06.2021
Latvijā
Latvijas aizsardzības ministrs atzīst, ka Latvijā ir augsti spiegošanas riski
Līdz šim vairumā gadījumu Saeima piekritusi kriminālvajāšanas sākšanai pret aizdomās turētiem deputātiem, taču ir bijuši arī pretēji balsojumi.

Ādamsona lieta

Pēc mediju datiem, Ādamsona lietā figurē materiāli par austrumu robežas izbūvi, Latvijas armijas attīstības plāniem, NATO karaspēku izvietošanu Latvijā. Ādamsonam pielaide valsts noslēpumu saturošai informācija anulēta 2002. gadā, bet viņš turpināja strādāt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, kur sprieda arī par tādiem jautājumiem..
Vēlāk kļuva zināms, ka 9. jūnijā, dienu pirms Ādamsona nopratināšanas, Rīgas lidostā aizturēts Krievijas pilsonis Genādijs Silonovs. VDD ziņoja, ka viņš tika aizturēts "Latvijas Valsts drošības dienesta lietvedībā esošā kriminālprocesa ietvaros". Žurnālisti uzskata, ka viņa izlidošana no Latvijas varēja kaitēt izmeklēšanai.
Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija, 1920, 18.06.2021
Latvijā
Krievijas pilsoni aizturēja lidostā "Rīga" un apcietināja uz diviem mēnešiem
Starp arestētajiem, iespējams, ir kādas pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks. Cietumā nonācis arī šajā lietā nozīmīga figūra – bijušais Latvijas PSR Valsts drošības komitejas Izmeklēšanas daļas nodaļas priekšnieks Andris Strautmanis. Pēc PSRS sabrukuma viņš bija Latvijas Drošības policijas 1. galvenās pārvaldes priekšnieka vietnieks, vēlāk iekšlietu ministra Mareka Segliņa padomnieks. Latvijas PSR un Latvijas republikas slepenajos dienestos strādājošais Strautmanis vēlāk no VDD atlaists, un iekārtojies kā atbildīgais par drošības jautājumiem Vasīlija Meļņika "Rīgas kuģu būvētavā". Pēc tām viņš strādāja pie čečenu izcelsmes uzņēmēja Timura Džamaldajeva, kura vairāki radinieki iekļauti ārzemnieku sarakstā, kuriem ieceļošana Latvijā ir aizliegta. Iepriekš Ādamsons griezies Satversmes aizsardzības birojā, lai pārskatītu lēmumu par viņu izraidīšanu.
Ziņu lente
0