Pasaulē

Global Times (Ķīna): Lietuva pati sev izrakusi kapu. Ķīna liks viņai samaksāt

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasĶīnas karogs
Ķīnas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 02.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīna kļūst arvien stingrāka ar neprātīgo Lietuvu, jo Baltijas politiķi aizskar nacionālās intereses
No brīdinājuma līdz oficiālam nosodījumam – Ķīnas Ārlietu ministrija arvien biežāk demonstrē stingrību, komentējot Lietuvas nepārdomātos soļus Taivānas jautājumā. Pagājušajā nedēļā ĶTR Ārlietu ministrija apsolīja likt Baltijas valstij "samaksāt augstu cenu par savām kļūdām", bet ķīniešu komentētāji nosodīja dažus vietējos politiķus par to, ka tie ignorējuši vairāk nekā divu miljonu lietuviešu intereses. Raksta tulkojums publicēts InoSMI vietnē.
Государственный флаг Литвы - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2021
Baltijā
"Stulbi pakalpiņi": ķīnieši kritizē Lietuvu Taivānas pārstāvniecības dēļ
Pēc tam, kad Ķīna paziņoja par lēmumu ierobežot diplomātiskās attiecības ar Lietuvu līdz pilnvarotā lietveža līmenim, abpusējā tirdzniecība un investīciju joma izrādījās nopietni apdraudētas. Tas nozīmē apmaiņas un sadarbības mehānisma apturēšanu starp abām valstīm, uzskata ķīniešu komentētāji.
Viņi atzīmē, ka par vissvarīgāko un efektīvāko Lietuvas savaldīšanas līdzekli varētu kļūt Ķīnas ietekme diplomātiskajās un starptautiskajās platformās, jo Baltijas valstij tagad būs grūti saņemt tās atbalstu globālās sadarbības līmenī.
Ķīnas ĀM oficiālais pārstāvis Čao Liczjaņs paziņoja, ka par kļūdām ir jāmaksā. Tāda bija atbilde uz jautājumu, vai Ķīna pieņems attiecīgus pasākumus ekonomiskās sadarbības un tirdzniecības jomā ar Baltijas valstīm.
Lietuva neprātīgi "veido nepatiesu iespaidu par "vienu Ķīnu, vienu Taivānu" pasaulē", radot ļoti sliktu precedentu citām valstīm, norādīja Čao.
Ķīna vairākkārt apgalvoja, ka veiks visus nepieciešamos pasākumus valsts nacionālās suverenitātes un teritoriālās integritātes, kā arī savu pamatinterešu aizsardzībai, viņš teica.
Международный авиационно-космический салон МАКС-2019. День второй - Sputnik Latvija, 1920, 29.11.2021
Politika
Krievija un Ķīna noraida "Samita par demokrātiju" ieceri ASV paspārnē
Tagad Lietuva meklē ASV un Eiropas Savienības atbalstu, lai mīkstinātu sekas, ko nes attiecību pasliktināšanās ar Ķīnu, teica Vans Ivejs, Ķīnas Tautas universitātes Starptautisko attiecību institūta direktors. Pēc viņa domām, Baltijas valstis jau izjūta Padebešu impērijas sankciju un pretpasākumu sāpīgumu.
Vēstnieka prombūtne nozīmē, ka apmaiņas un sadarbības mehānisms starp divām valstīm tiks apturēts, turklāt lielākoties cietīs tirdzniecības un investīciju joma, intervijā "Global Times" sacīja Vans Ivejs, norādot arī, ka Lietuvai būs grūti saņemt Ķīnas atbalstu starptautiskajā arēnā.
ANO, G20 un citās nozīmīgajās starptautiskajās platformās Ķīna neatbalstīs Lietuvas intereses un prasības, teica "Global Times" Ķīnas Starptautisko pētījumu institūta Eiropas pētījumu departamenta direktors Cujs Huņcjaņs.
Lju Czokujs, Ķīnas Sabiedrisko Zinātņu akadēmijas (CASS) Eiropas pētījumu zinātniskais darbinieks, uzskata, ka pretpasākumi tirdzniecības, investīciju un diplomātijas jomā kļūs par atskurbinošu signālu lietuviešu politiķiem — īpaši no valdošās partijas — un liks saprast, ka viņiem nekad neizdosies panākt vēlamo, īstenojot pret Ķīnu vērsto politiku, turklāt, šādi viņi nekad neatrisinās iekšējās pretrunas un strīdus ar kaimiņiem.
Daži lietuviešu politiķi acīmredzot turpina iet pa pašiznīcības ceļu, sperot savu pēdējo provokatīvo soli - iesaistoties sazvērestībā ar Honkongas separātistu.
Флаг Китая - Sputnik Latvija, 1920, 22.11.2021
Politika
Ķīna pazemina diplomātisko attiecību līmeni ar Lietuvu
Pazīstamais Honkongas opozicionārs Natans Lovs Kvuns Čuns mikroblogu vietnē Twitter uzrakstīja, ka ticies ar dažiem Lietuvas politiķiem, arī ar valsts ārlietu ministru Gabrieļu Landsberģi, un pateicās par atbalstu "Taivānas, Honkongas un globālajai demokrātijai".
Ar Savienoto Valstu atbalstu Lietuva pagaidām var tikai celt troksni. Taču lietuviešu politiķiem ir jāsaprot, ka īstermiņa politisko labumu gūšanai viņi rīkojas pretrunā ar visas nācijas, proti, vairāk nekā divu miljonu līdzpilsoņu ilgtermiņa interesēm, uzskata ķīniešu komentētāji. Viņi brīdina: tā ir "anarhija" jeb haosa vai sabiedriskā kolapsa sākuma signāls.
Ziņu lente
0