Latvijā

Rīga kļuvusi par NATO stratēģisko lēmumu pieņemšanas centru

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСаммит НАТО в Брюсселе, архивное фото
Саммит НАТО в Брюсселе, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 30.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļatlantijas alianse organizējusi augsta ranga tikšanos Latvijas galvaspilsētā. Jau svētdien Rīgā sabrauca augstas amatpersonas... maskās.
RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Epidemioloģiskās drošības pasākumi attiecas arī uz VIP personām, kas šonedēļ burtiski pārpilda Latvijas galvaspilsētu. Šodien un rīt Rīgā tiksies NATO valstu ārlietu ministri, vēsta BВ.lv.
Pasākumā var piedalīties vienīgi vakcinētas vai izslimojušas amatpersonas, arī delegāciju sastāvs ir būtiski ierobežots – visās 30 delegācijās (atbilstoši NATO dalībvalstu skaitam) var būt līdz 8 cilvēki. Sapulcēs delegāciju dalībniekiem nāksies valkāt maskas un ievērot sociālo distanci.
Кришьянис Кариньш на латвийско-белорусской границе  - Sputnik Latvija, 1920, 29.11.2021
Latvijā
Krišjānis Kariņš: ES un NATO jānoraida signāls Maskavai
Jāpiebilst, ka Latvija pirmo reizi organizē tāda formāta tikšanos Ziemeļatlantijas alianses ietvaros. Iepriekš NATO valstu līderi viesojās Latvijā pirms 15 gadiem – 2006. gadā Rīga uzņēma alianses samitu.
Pašreizējās sapulces mērķis – apspriest NATO stratēģiskās koncepcijas izstrādi pirms samita Madridē.
Zīmīgi, ka tūlīt pēc tikšanās Rīgā alianses valstu ārlietu ministri dosies uz Stokholmu, kur notiks EDSO samits. Šajā struktūrā strādā 57 valstis – gandrīz divreiz vairāk nekā NATO. Plānots, ka Stokholmu apmeklēs arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Žogs par Eiropas naudu

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs līdz ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu ieradās Rīgā jau svētdien.
EK priekšsēdētāja un NATO ģenerālsekretārs apliecināja, ka krīzes risināšanā pie robežām Baltijas valstis un Polija arī turpmāk var rēķināties ar sabiedroto atbalstu.
"Gribu apliecināt ES solidaritāti ar Latviju, Lietuvu un Poliju šajā sarežģītajā laikā. Vairākus mēnešus tās saskaras ar ciniskiem hibrīduzbrukumiem, ko organizējis Lukašenko režīms. (..) Lukašenko nav izdevies graut ES solidaritāti," teica Leiena.
Латвийские бронетранспортеры Patria 6X6 во время парада в честь Дня независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 23.11.2021
Viedoklis
Ar vairogu vai uz vairoga: NATO mācību "Winter Shield 2021" īpatnības Latvijā
Latvijai apsolītas tehnikas un iekārtu, piemēram, bezpilota lidaparātu piegādes, lai nodrošinātu robežas vizuālu kontroli un aizsardzību, kā arī noslēgtu nožogojuma būvdarbus. EK priekšsēdētāja paziņoja, ka Baltijas valstīm un Polijai robežu patrulēšanai paredzētā summa trīskāršota:

Arī Blinkens ir šeit

Ar NATO ģenerālsekretāru tikās arī Latvijas prezidents Egils Levits. Atsevišķas pārrunas valsts premjerministram, ārlietu ministram un prezidentam notiks ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu.
Augstā līmeņa tikšanās Rīgā sakritusi ar vienu no traģiskākajiem notikumiem Latvijas vēsturē – 80 gadi pagājuši kopš nacisti un viņu līdzskrējēji apšāva geto gūstekņus Rumbulā. Šodien Kariņš plāno apmeklēt memoriālu Rumbulā, lai godātu Holokausta upuru piemiņu. Iespējams, pasākumā piedalīsies arī ASV valsts sekretārs, kura patēvs pārdzīvoja Holokausta šausmas Polijā un palika dzīvs brīnumainā kārtā.
Ziņu lente
0