Latvijā

Viena no ražīgākajām piena saimniecībām Latvijā vairs neražos pienu

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Pāriet pie mediju bankasРаботница на молочно-товарной ферме
Работница на молочно-товарной ферме - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par govju ganāmpulka likvidēšanas iemeslu kļuvis izmaksu kāpums daudzās jomās.
RĪGA, 28. novembris - Sputnik. Kauguru pagasta zemnieku saimniecības "Vītoliņi" saimniece Ieva Rutkovska par lēmumu likvidēt govju ganāmpulku teica tā: "Tas bija sāpīgs, bet pārdomāts solis". Šis lēmums bija gana negaidīts arī tāpēc, ka "Vītoliņu" ganāmpulks bija viens no rūpīgāk izkoptajiem un izslaukumu ziņā visražīgākajiem Latvijā. Biedrībā "Lauksaimnieku apvienība" to vērtē kā nopietnu signālu problēmām piena nozarē, ziņo Latvijas Radio.
"Jā, mēs pārstājām ražot pienu, tik vienkārši un pragmatiski, sāpīgi," apliecināja "Vītoliņu" saimniece Ieva Rutkovska. Pieredze un zināšanas ir ļāvušas veidot ražīgu ganāmpulku.
Уборка картофеля - Sputnik Latvija, 1920, 07.01.2021
Viedoklis
Agrārajā superlielvalstī atkal beigušies kartupeļi
"23. augusts bija brīdis, kad mēs pieņēmām lēmumu, un tajā dienā man kūtī piedzima telīte, kurai es ieliku vārdu "Atmoda", bet reāli mēs nākošajā dienā krāmējām lopus mašīnā uz pārdošanu. Man sāpēja, tas ir viennozīmīgi, bet tu nevari ražot pienu, ja viņš ir jāražo ar zaudējumiem," skaidroja Rutkovska
Par vienu no galvenajiem govju ganāmpulka likvidēšanas iemesliem kļuvis izmaksu kāpums daudzās jomās.
"Spēkbarības cenas uz šo brīdi ir paaugstinājušās par 50 un cik procentiem, degviela, valsts noteiktie nodokļi palielināti, starp citu, zemnieku saimniecībām tas pagriezās ļoti drastiski un tas ir tas, kas notiek arī ar elektrību, ar izejvielām, vai arī tās ir darbaspēka vai tehnoloģiju izmaksas, daudz kur jau ir darba spēks aizvietots ar robotiem, tās izmaksas arī ir ļoti lielas, tā kā es gribēju arī tālāk būt optimiste, bet es piekusu, jā, pēc 30 gadiem, var teikt, ka es piekusu. Nu cik ilgi tu to vari skatīties, nu cik ilgi vari uzlikt gaismu tuneļa galā savai komandai, savai ģimenei," viņa teica.
Сахарная свекла на грядках - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2020
Kur ņemt naudu jaunām nodevām: ierosināts ierobežot nodokļu pieaugumu mazajām saimniecībām
Latvijas Radio saruna ar Rutkovsku bija ilga. Tas bija ļoti grūts lēmums, kas saistīts ne tikai ar cenu pieaugumu. Viņa stāstīja arī pārstrādātāju un tirgotāju vēlmi nopelnīt, no kuras cieš pircējs, dārgi maksājot, bet zemnieks neiegūst neko. Kā arī par dažiem nozares ministrijas ierēdņu lēmumiem un izteikumiem.
"Mēs esam nozarē, kur "pabarojam" nenormāli daudz cilvēkus, tur kombikormam, tur graudaudzētāji, tur minerālpiedevu pārdevēji, tur pakalpojumi, tur valstij, tur degvielas, elektrības ražotājiem, mēs tik daudz naudas iedodam citiem cilvēkiem, bet īsti jau tāda saprašana, ka mēs visi kopā pie šīs te govs barojamies, nu nav. Tad jautājums ir, ja nav cieņas attiecībās, tad jāizbeidz šādas attiecības un tas ir tas, ko mēs izdarījām, mēs pārstājām ražot pienu, jo nav cieņas attiecībās," paziņoja Rutkovska.
Par problēmām nozarē runāja arī "Lauksaimnieku apvienība" valdes priekšsēdētāja Sandra Stricka.
Уборка пшеницы - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2020
Naudas ES piešķīra vairāk, bet samaksās mazāk: Latvijas zemniekiem atkal nepaveicās
"Mums visu laiku piensaimniecībā šī krīze no 2008. gada praktiski nav beigusies," viņa teica.
Pēc Strickas domām nākotnē arī citas piena saimniecības var pieņemt līdzīgus lēmumus par ganāmpulku likvidēšanu.
"Paskatoties nozarē, neviens jau nav baigi jaunie cilvēki. Tie, kas 30 gadus atpakaļ spēka pilni sāka, jā, kaut kam izdodas, ka kaut kas no jaunās paaudzes paņem, bet es dzirdu arī daudzus jaunos cilvēkus, ka viņi saka, ka viņi neredz motivāciju tam visam, ja viņš neredzēs to ieguvumu tam darbam smagam, jo tie, kas mēs esam saimnieki, mēs jau neko citu neredzam, kā smagu darbu," viņa sacīja.
Ziņu lente
0