Latvijā

Ekoloģiskā katastrofa Daugavpilī: vietējais uzņēmums vaino āpšus

Барсук - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dūņu lauku vaļņa iebrukšana kļuvusi par īstu ekoloģisku katastrofu, kāda Daugavpils apkārtnē, un, iespējams, pat Latvijā, nav piedzīvota, uzskata "Daugavpils ūdens" valdes locekle Jeļena Lapinska.
RĪGA, 28. novembris - Sputnik. 1986. gadā Augšdaugavas novada Naujenes pagastā izbūvēti 12 dūņu lauki, kur izvestas dūņas no Daugavpils notekūdeņu attīrīšanas iekārtām. 2007. gadā uzņēmums noslēdzis līgumu ar biogāzes ražotāju un tagad dūņas tiek nogādātas uz ražotni, tāpēc dūņu lauki "Križi" tiek uzskatīti par vēsturiski piesārņotu vietu, pastāstīja "Daugavpils ūdens" valdes locekle Jeļena Lapinska, raksta Lz.lv.
Dūņu oksidēšanās dēļ izdalās siltums, tāpēc šo vietu iemīļojuši āpši, veidojot alas vaļņa ārējā pusē, tieši alas arī esot veicinājušas vaļņa nobrukšanu, pārliecināta uzņēmuma vadītāja.
Saules enerģijas elektrostacija - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Viedoklis
ASV nopelnīs triljonus uz "zaļās enerģijas" sapņa rēķina
Avārijas vietas tuvumā esošais mini zoodārza darbinieki pirmie ziņoja par vaļņa iebrukšanu. Izrādījās, ka zoodārza iemītnieki atteikušies dzert ūdeni no tuvējās ūdenstilpes. Apsekojot teritoriju, "Daugavpils ūdens" konstatēja nobrukumu, kuram ir ļoti grūti piekļūt, jo apkārtne ir purvaina.
Sākotnējie aprēķini liecina, ka vidē nonākuši 14 000 m3 dūņu. Būtiskākā dūņu daļa ir noplūdusi blakus esošajā purvainā meža teritorijā. Tomēr piesārņojums pa grāvju sistēmu un pēc tam pa Stropicas upi ieplūdis Līksnas upē. Šobrīd piesārņots ir Stropicas upes posms no dūņu laukiem līdz tās ieplūdei Līksnas upē aptuveni 2,6 km garumā, kā arī Līksnas upe pie Stropicas upes ietekas vietas.
Pēc Lapinskas sniegtās informācijas, piesārņojumu savāks AS "Venteko". Tāpat tiks nodrošināta tuvējo upju aerācija, lai mazinātu avārijas sekas. Iecerēta arī vaļņa uzbēršana, lai vidē nenonāktu dīķī vēl palikušās dūņas.
Šis incidents ir īsta ekoloģiskā katastrofa, kāda Daugavpils apkārtnē, un, iespējams, pat Latvijā, nav piedzīvota, uzskata Lapinska. Pēc viņas teiktā tā nesīs "Daugavpils ūdens" ievērojamus zaudējumus.
Ziņu lente
0