Viedoklis

"Melnā nāve": kāpēc visā pasaulē bīstas no krievu jūras kājniekiem

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasВысадка подразделения морской пехоты Тихоокеанского флота с борта десантного катера
Высадка подразделения морской пехоты Тихоокеанского флота с борта десантного катера - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Melnas beretes, gadsimtiem ilgas tradīcijas un sarežģītākie uzdevumi, kas pa spēkam ir tikai šiem karavīriem. 27. novembrī Krievijā svin Jūras kājnieku dienu.
Jūras kājnieku vienību saknes stiepjas līdz 1705. gadam, kad Pēteris I izdeva dekrētu par pirmā specializētā jūras karavīru pulka formēšanu. To uzdevums bija cīnīties abortāžas laikā un uz sauszemes. Kopš tiem laikiem jūras kājniekiem uztic pašas atbildīgākās operācijas, un ne tikai krastā vien. Par "Melnajām beretēm" portālā RIA Novosti pastāstīja Nikolajs Protopopovs.

Īpašo uzdevumu kājnieki

Mūsdienās jūras kājnieki ir atsevišķs Jūras kara flotes krasta spēku veids. Elitārās vienības atbild par jūras kara bāzu, svarīgu krasta objektu aizsardzību, cīnās ar diversantiem un apsargā JKF kuģus tālos reisos.
Морпехи - Sputnik Latvija, 1920, 27.09.2021
Video
Labāk nekā desantnieki: Baltijas flotes jūras kājnieki izspēlēja gaisa desantu
Taču pats galvenais viņu uzdevums vēl aizvien ir desants no kuģiem un ienaidnieka krasta ieņemšana. Šeit jūras kājnieki vienmēr iet pirmie, pārējo spēku avangardā. Sarežģītākais darbs gaida desanta trieciena bataljonu karavīrus – placdarmu iztīrīšana, uzbrukumi svarīgiem pretinieka objektiem, apšaudes punktu likvidācija, aizsardzības nocietinājumu pārraušana.
Jūras desantnieki bieži strādā bez saskarsmes ar galvenajiem spēkiem – viņi izlauž ceļu vienībām, kas seko. Par universalitāti viņus mēdz dēvēt arī par "trīs stihiju kareivjiem". Visi jūras kājnieki noteikti apgūst ūdenslīdēju iemaņas un gaisa desanta prasmes.
© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasMazais desanta kuģis uz gaisa spilvena "Mordovia" un bruņutransportieris BTR-80 Krievijas un Baltkrievijas kopīgajās mācībās "Savienības vairogs 2015" Kaļiņingradas agabalā
Малый десантный корабль на воздушной подушке (МДКВП) Мордовия и бронетранспортер БТР-80 на совместных российско-белорусских учениях Щит союза — 2015 в Калининградской области - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2021
Mazais desanta kuģis uz gaisa spilvena "Mordovia" un bruņutransportieris BTR-80 Krievijas un Baltkrievijas kopīgajās mācībās "Savienības vairogs 2015" Kaļiņingradas agabalā
Speciālo uzdevumu izpildei vajadzīgs arī īpašs ekipējums. Šodien JKF rīcībā ir lielie desanta kuģi, kas spēj pietuvoties krastam. Piemēram, mūsdienīgais LDK "Ivan Gren" var izsēdināt līdz 300 kareivjus, vairāk nekā desmit tankus vai 30 bruņutransportierus. Vēl viens desanta līdzeklis – kuģi uz gaisa spilvena. Ātrāki nekā LDK, tie nepieciešamības gadījumā var iziet uz sauszemes uz izmest desantu krasta dziļienē.

Melnie bušlati

Jūras kājniekiem bija milzu loma cīņās pret vācu fašistiskajiem iebrucējiem Lielā Tēvijas kara gados. Pēkšņi un strauji uzbrukumi no jūras bieži izjauca hitleriešu plānus un nolēma tos taktiskai sakāvei. "Melnā nāve" – tā vācieši iesauca jūras kājniekus, pateicoties mundiera krāsai, - šausmināja ienaidnieka kareivjus. Dokumentāli fiksēti gadījumi, kad jūras kājnieki gāja uzbrukumā pat ievainoti, pat pretinieka daudzkārtēja skaitliska pārspēka gadījumā.
Фестиваль Армия России - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Viedoklis
No Kambodžas līdz Londonai: iezīmīgākās speciālo uzdevumu vienības operācijas
Viena no pirmajām jūras kājnieku rezultatīvajām operācijām ir Grigorjevas desants. 1941. gada septembrī Melnās jūras krastā Odesas apgabalā no kuģiem izsēdās gandrīz divi tūkstoši desantnieku. Tolaik hitlerieši (pārsvarā – rumāņu spēki) pietuvojās Odesai, ielenca pilsētu un slēdza piekļuvi no jūras. Transportus ar papildspēkiem un munīciju gremdēja krasta artilērija, Odesas ostu apšaudīja teju vai tiešā tēmējumā.
Melnās jūras flotes komandieri izstrādāja desanta operācijas plānu, lai palīdzētu pilsētas aizstāvjiem. 22. septembrī padomju kuģi – vairāki kreiseri un eskadras kuģi noenkurojās četru kilometru attālumā no krasta un likvidēja iepriekš fiksētos pretinieka uguns punktus.
© Sputnik / Александр БродскийSarkanās armijas kareivji Kerčas desanta operācijā
Бойцы Красной армии во время Керченской десантной операции - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2021
Sarkanās armijas kareivji Kerčas desanta operācijā
Jūras kājnieki sasēdās nelielos barkasos un laivās un devās krastā, kuģu lielgabalu piesegti. Viņi ieņēma placdarmu un devās tālāk pretī rumāņu nocietinājumiem. Līdz ar jūras desantu ienaidnieka aizmugurē piezemējās izpletņlēcēji, kuri piesaistīja pretinieka uzmanību sev.
Dažu stundu laikā jūras kājnieki ieņēma smagās artilērijas pozīcijas, kas apšaudīja pilsētu. Savienojušies ar motorizētajiem strēlniekiem, jūras kājnieki padzina vāciešus 10 kilometru attālumā no Odesas. Cīņās viņi iznīcināja vairāk nekā divus tūkstošus hitleriešu karavīru un virsnieku, saņēma trofejas – desmitiem lielgabalu un mīnmetēju, simtiem strēlnieku ieroču un bruņutehniku.

Kaujas aiz Polārā loka

Vācija dislocēja lielu grupējumu pie PSRS ziemeļu robežām – Norvēģijā un Somijā: apmēram 500 tūkstošus cilvēku, simtiem tanku un lidmašīnu, tūkstošiem lielgabalu un mīnmetēju. Pie tam vērmahta kalnu jēgeru daļas bija sagatavotas un ekipētas daudz labāk nekā padomju kareivji.
Морские пехотинцы Балтийского флота десантировались с вертолетов - Sputnik Latvija, 1920, 11.02.2021
Video
Baltijas flotes jūras kājnieki desantējās no helikopteriem
Hitlerieši plānoja bloķēt Kolas līci, ieņemt Ziemeļu flotes galveno bāzi Poļarnajā, pēc tam – arī Murmansku. Operāciju "Zilā lapsa" uzticēja armija "Norvēģija". To veidoja trīs armijas un viens kalnu korpuss, pusotrs simts krasta bateriju.
1942. gada pavasarī vācieši atradās tikai pārdesmit kilometru attālumā no Murmanskas, kam tolaik bija īpaši liela nozīme lendlīzes dēļ. Steidzami bija vajadzīgs preventīvs trieciens, lai apturētu pretinieka virzību uz priekšu un nezaudētu pilsētu.
Murmanskas uzbrukuma operācija sākās aprīlī. 14. armijas spēku un 12. jūras kājnieku uzdevums bija sakaut ienaidnieku Rietumlicas rajonā un iziet pie robežas ar Somiju. Sešiem tūkstošiem jūras kājnieku pavēlēja pārgriezt pretinieka spēku sagādes ceļus un likvidēt vāciešu grupējumus, kas sargāja krastu.
Ziemeļu flotes jūras kājnieki organizējuši mācības ekstremālos apstākļos - Sputnik Latvija, 1920, 28.01.2018
Video
Ziemeļu flotes jūras kājnieki organizējuši mācības ekstremālos apstākļos
Jūras kājnieki desantējās paslepus, bez iepriekšējas artilērijas apšaudes, trīs vietās uzreiz. Pateicoties pēkšņajam uzbrukumam, vērmahta krasta vienības tika neitralizētas gandrīz bez zaudējumiem. Jūras kājnieki ieņēma placdarmu un paplašināja to 14 km dziļumā, ieņēma vairākus atbalsta punktus.
Tomēr drīz vien vācieši attapās un savilka papildspēkus. Sākās smagas kaujas. Dažkārt jūras kājnieki izturēja līdz desmit uzbrukumus dienā. Situāciju ļaunāku padarīja krasa laikapstākļu maiņa – sākās spēcīgs lietus, pēc tam vairākas dienas turpinājās putenis. Jūras kājnieku rindās bija daudz apsaldējumu gadījumu.
Hitlerieši to izmantoja un pastiprināja uzbrukumu. Placdarmam draudēja likvidācija. Tomēr, izmantojot apvidus īpatnības, jūras kājnieki stāvokli laboja. Cita starpā viņi ielenca vērmahta vienības savdabīgos "uguns maisos". Nonākuši tādā slazdā, vācieši cieta smagus zaudējumus, dažkārt – pat veselas vienības.
© Sputnik / Александр СоколенкоJūras kājnieku desants gatavojas izsēsties Novorosijskas rajonā
Десант морской пехоты готовится к высадке в районе Новороссийска - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2021
Jūras kājnieku desants gatavojas izsēsties Novorosijskas rajonā
Neskatoties uz izmisīgo pretestību, placdarms pamazām kusa – padomju karavīrus piespieda pie jūras. Maija sākumā starp dzīvajiem palikušos evakuēja. Divas nedēļas ilgajās cīņās Ziemeļu flotes kareivji zaudēja gandrīz 70% karavīru un virsnieku. Un, lai arī uzdevums bija izpildīts tikai daļēji (pārsvarā – 14. armijas neveiksmu dēļ), Murmansku tomēr noturēja.

Divi Čečenijas kari

Nereti jūras kājnieki cīnījās tālu no krasta. Pirmās Čečenijas kampaņas karstumā divas rotas pārsvieda pašā ellē – uz Grozniju un uzdeva uzbrukt Ministru padomes augstceltnei. Federālie spēki – desantnieki un motorizētie strēlnieki – tolaik jau vairākas dienas mēģināja ieņemt ēku un cieta smagus zaudējumus. Padzīt teroristus nekādi neizdevās.
Jūras kājnieki nelielām grupām iekļuva ēkā. Asiņainā tuvcīņa ar dudajieviešiem ilga vairākas dienas. Telpās šāva no neliela attāluma, bieži saķērās tuvcīņā. Kad vairāki stāvi bija ieņemti, Ziemeļu flotes kareivji sāka attīrīt ēku. Jāpiebilst, ka viņi cīnījās ne tikai ar čečenu kaujiniekiem, bet arī apmācītiem afgāņu un arābu algotņiem.
Бойцы Управления А ЦСН ФСБ России - Sputnik Latvija, 1920, 24.10.2021
Viedoklis
"Strādā visā pasaulē": kādas speciālo uzdevumu vienības nepieciešamas Krievijai
Teroristi labi pārzināja apkaimi, teicami orientējās ēkā, izmantoja slēptas ejas un pagraba telpas. Vairākas reizes viņi devās pretuzbrukumā, atklāja uguni no ložmetējiem un granātmetējiem, strādāja snaiperi. Taču jūras kājnieki neatkāpās, un pēc dažām diennaktīm starp dzīvajiem palikušie kaujinieki pameta MP ēku.
Jūras kājnieki uzbruka prezidenta pilij un uzvilka Andreja karogu virs Dudajeva rezidences, iztīrīja valdības kvartālu un izpildīja citas stratēģiski svarīgas operācijas. Kad Groznija bija ieņemta, viņi strādāja Vedena, Šalinskas un Šatoiskas rajonos Čečenijā.
1999. gadā JKF vienības no jauna nosūtīja uz Ziemeļkaukāzu. Abās kampaņās piedalījās karavīri no Ziemeļu, Klusā okeāna, Baltijas, Melnās jūras flotēm un Kaspijas flotiles. Simtiem gājuši bojā varoņa nāvē cīņās ar separātistiem.
© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasJūras kara flotes dienas svētki
Празднование Дня ВМФ - Sputnik Latvija, 1920, 27.11.2021
Jūras kara flotes dienas svētki
Ziņu lente
0