Viedoklis

Ar vairogu vai uz vairoga: NATO mācību "Winter Shield 2021" īpatnības Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийские бронетранспортеры Patria 6X6 во время парада в честь Дня независимости Латвии
Латвийские бронетранспортеры Patria 6X6 во время парада в честь Дня независимости Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 23.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divi vērienīgi militārie manevri vienlaikus kompaktajā Latvijas teritorijā izskatās mazliet par traku. Pie tam NATO agresīvie nodomi pret Krieviju un Baltkrieviju, iesīkstējusi rusofobija un Latvijas militarizācija absolūti ignorē civiliedzīvotāju intereses.
No 22. novembra līdz 4. decembrim Ādažu poligonā notiek NATO mācības "Winter Shield 2021" ("Ziemas vairogs 2021") ar artilērijas apšaudēm un trieciena aviāciju. Tajās iesaistīti vairāk nekā 1500 kareivji no Albānijas, Čehijas, Islandes, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kuri dislocēti Latvijā pēc rotācijas principa, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
NATO spēku grupējumu Latvijā vada Kanāda, un diezin vai tas varētu iepriecināt sabiedrotos. Pēdējos gadu desmitos Kanāda karojusi tikai ar talibiem, NATO spēku kontingenta sastāvā Afganistānā līdz 2011. gada jūlijam. Kontingents – aptuveni 3000 karavīri, zaudējumi desmit gadu laikā – 157 nogalinātie, vairāk nekā 2000 ievainotu, izdevumi – 11,3 miljardi dolāru. Vispasaules militārā spēka reitingā Kanāda ieņem 21. vietu – starp Izraēlu un Taivānu.
Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Viedoklis
Vertikālās ieniršanas aparāts: jauna F-35 katastrofa Vidusjūrā
Vienlaikus ar mācībām "Winter Shield 2021" Latvijā saskaņā ar citu scenāriju norit pierobežas manevri "The Decisive Point" (14.novembris – 12. decembris), kurās iesaistīti trīs tūkstoši NBS karavīru. Tiek pārbaudītas komandstruktūras, loģistika, armijas mobilitāte un lēmumu pieņemšanas ātrums "liela mēroga karadarbības apstākļos".
Abu mācību sinhronizācijas rezultātā Latvijas ceļus pārpildījusi militārā tehnika, gaisa telpu – NATO trieciena aviācija. Civiliedzīvotāji ir morāli sagatavoti kaujas apšaudei kaimiņpagalmā vai savā dārzā. Ikdienas apšaudes no haubicēm, mīnmetējiem, granātmetējiem, ložmetējiem turpinās saskaņā ar grafiku, no pl. 9:00 līdz 23:00.
Latvijas pilsoņiem nāksies pierast – tā turpināsies mūžīgi.
Iepriekš Ādažu poligonā notika plašās starptautiskās mācības "Namejs 2021", kurās piedalījās 9300 karavīri no 17 valstīm. Piedevām 23. oktobrī darbu sāka jaunā aviobāze Lielvārdē NATO iznīcinātāju un bumbvedēju aviācijas dislokācijai. Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks regulāri un bez jebkādiem pierādījumiem klāsta, kādus "visaptverošus” draudus Baltijas valstīm nesot Krievija.

Latvijas fronte

NATO kopīgo manevru "Winter Shield 2021" mērķis ir daudznacionālo bataljonu mijiedarbības uzlabošana, artilērijas uguns un gaisa atbalsta koordinācija. Mācībās iesaistīti Latvijas motorizētie kājnieki, vienības no Lietuvas, zemessargi un alianses avangarda kaujas grupa Latvijā. "Ziemas vairogs" izskatās kā neliela Baltkrievijai un Krievijai naidīga provokācija NATO lielās avantūras ietvaros – ieskaut Krieviju un tās sabiedrotos "ugunīgā frontes ielokā".
Jaunās militārās lidmašīnas Checkmate prezentācija aviosalonā MAKS-2021 - Sputnik Latvija, 1920, 19.11.2021
Viedoklis
Dubai Airshow 2021: Krievijas Su-57 pārsteidzošās īpatnības
Ādažu poligons atrodas netālu no Rīgas un apmēram 200 km attālumā no Baltkrievijas un Krievijas robežām. Acīmredzot, visas artilērijas zalves "Latvijas frontē"domātas vienīgi Baltkrievijai un Krievijai, jo flangos ir sabiedrotās Lietuva un Igaunija, bet no aizmugures Rīgu piesedz Baltijas jūra.
19. novembrī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka amerikāņu kodolieročus būtu iespējams izvietot valstīs "uz austrumiem no Vācijas", proti, Polijā vai Baltijas valstis. Šajā priekškara – vārda tiešā nozīmē! – atmosfērā Krievijas Aizsardzības ministrijas radiolokācijas stacijas rietumu stratēģiskajā virzienā fiksēja 55 ārvalstu lidaparātus, kas nodarbojās ar izlūkošanu pie KF robežām.
Atgādināšu: kara izlūkošanā par galamērķi tiek uzskatīta pretinieka iznīcināšana. Krievijas GKS iznīcinātāji divas reizes pacēlās gaisā, lai nepieļautu valsts robežu pārkāpumu. Bez tam militārās tehnikas pārvietošana uz austrumiem fiksēta Neporentas pilsētā Polijā – 100 km attālumā no Baltkrievijas robežas.
Ja Vašingtona un Brisele tamlīdzīgu stāvokli uzskata par Eiropas drošība stiprināšanu, jāsaka, ka tā ir ASV un citām NATO valstīm ļoti bīstama spēlīte. Kolektīvo Rietumu nopietno militāri politisko provokāciju apstākļos (kā tas bija 2008. gada augustā Dienvidkaukāzā vai 2014. gada pavasarī Ukrainā) Krievijas reakcija izrādās ļoti neprognozējama, operatīva, stingra un neatvairāma.
Бомбардировщик Ту-160 - Sputnik Latvija, 1920, 18.11.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijas "Baltie gulbji" apgūst triecienus Baltkrievijas poligonos
Daudznacionālo manevru bezgalīgā sērija Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, NATO militāri politiskās vadības apgalvojumi par Krievijas neesošajiem draudiem spiež Maskavu palielināt Rietumu kara apgabala potenciālu līdz līmenim, kas garantēs domājamā pretinieka ātru un pilnīgu likvidāciju.
Stoltenberga izteikumi par ASV kodoltermisko lādiņu B61-12 pārvietošanos Baltijas virzienā, kur ir aerodromu tīkls nesējlidmašīnu dislokācijai, protams, rosinās Krievijas kodolraķešu asimetrisku tuvošanos Ziemeļamerikai. Ar mērķi sinhroni neitralizēt militāros draudus tuvumā un tālienē ar tehnoloģiskā un militārā pārākuma rezervi.

Mākoņi sabiezē

Krievijas Rietumu kara apgabala raķešu brigādes un Sauszemes spēki ir saņēmuši OTRK "Iskander M", kas garantēti ļauj likvidēt jebkādu militāro objektu Austrumeiropā. Lielā darbības rādiusa ZRS S-400 un smagie iznīcinātāji Su-30SM, Su-35 droši piesedz Baltkrievijas un Krievijas gaisa telpas robežas.
Baltijas jūras akvatorijā dominē Krievijas Jūras kara flote – kvalitatīvi un kvantitatīvi. Krievijas mūsdienīgais un varenais raķešu bruņojums padara bezjēdzīgus Pentagona un citu NATO valstu militāros satelītus, sauszemes grupējumus un aviācijas bāzes grupējumus. Kas no tā izriet?
Военные учения НАТО на полигоне Адажи в Латвии. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 17.11.2021
Viedoklis
Latvija un Polija provocē NATO karu ar Krieviju un Baltkrieviju
Kamēr Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova "terapija" neprasa Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu stingru "ķirurģisku" iejaukšanos, Baltijas valstīm vēl ir laiks apstāties bezdibeņa malā: izvest no savas teritorijas ārvalstu kontingentus un bruņojumu, normalizēt attiecības ar miermīlīgajiem kaimiņiem – Krieviju un Baltkrieviju. Tas ir vienīgais ceļš pie miera un drošības reģionā.
Viss vēl nav zaudēts. 22.-25. novembrī inspektori no Krievijas pārbauda armijas daļu darbības vienā no Latvijas rajoniem aptuveni 16 tūkstošu kvadrātmetru platībā, lai "noteiktu militārās darbības mērogus, par ko iepriekš jāsniedz informācija". Inspekcija notiek saskaņā ar 2011. gadā parakstīto Vīnes dokumentu par uzticēšanās un drošības stiprināšanas pasākumiem. Tātad Austrumeiropā vēl saglabājušies mehānismi spriedzes mazināšanai, militarizācijas process ir atgriezenisks.
Atgādināšu: Baltijas tautu populāciju patlaban reāli apdraud augstais mirstības līmenis Covid-19 rezultātā. Latvijā tas septiņkārt pārsniedz vidējo rādītāju ES. Igaunija ieņem 6. vietu, Lietuva – 8. vietu mirstības ziņā starp ES valstīm. Pie tam Latvija ir iegādājusies niecīgi mazu zāļu daudzumu Covid-19 ārstēšanai – acīmredzot, pārāk daudz līdzekļu tiek šķiest, gatavojoties karam ar Krieviju.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Stratēģiskās nozīmes raķešu karaspēks - Sputnik Latvija, 1920, 13.11.2021
Viedoklis
Minska saņems taktiskos kodolieročus – to garantē jaunā Militārā doktrīna
Ziņu lente
0