Baltijā

Lietuvas iedzīvotājiem vairs neizmaksās algu skaidrā naudā

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasКупюры евро
Купюры евро - Sputnik Latvija, 1920, 22.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Attiecīgi likuma grozījumi tika veikti, lai mazinātu ēnu ekonomikas apjomu un aizsargātu darbinieku tiesības, norāda darba inspekcijā.
RĪGA, 22. novembris – Sputnik. Sākot ar 2022. gada 1. janvāri, Lietuvā visas ar darba attiecībām saistītās izmaksas tiks pārskaitītas uz darbinieku bankas kontiem, vēsta Spunik Lietuva.
Šī gada decembris ir pēdējais mēnesis, kad darba devējs varēs izmaksāt darbiniekiem atalgojumu skaidrā naudā.
"Grozījumi tika veikti, lai mazinātu ēnu ekonomikas apjomu un aizsargātu darbinieku tiesības, norāda darba inspekcijā. Darba inspekcija saņem sūdzības par to, ka darbinieki parakstās par lielākām summām, nekā viņiem tiek reāli izmaksātas. Norēķinu skaidrā naudā gadījumā ir ļoti grūti aizsargāt darbinieku tiesības un pierādīt, ka darba devējs palicis parādā. Šī kārtība novērš šādus strīdus," norāda Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas vadītājs Šarūns Orlavičs.
Ja uzņēmums iepriekš ir praktizējis algas izmaksu skaidrā naudā, darba devējiem jāpasteidzas un jāpieprasa darbiniekam bankas konta numurs, uz kuru tiks pārskaitīta darba alga un citi ar darba attiecībām saistītie izdevumi – komandējuma nauda, piemaksas, prēmijas utt.
Balsojums Saeimā - Sputnik Latvija, 1920, 07.11.2021
Latvijā
Latvijā valda krīze, bet jūs ceļat algas ierēdņiem: Saeimas komisija nedzird opozīciju
Ja darbinieks nevar sniegt savu bankas konta numuru, darba devējam ir jāpārskaita darbinieka darba alga un/vai citas ar to saistītās izmaksas uz speciālo kompānijas kontu, līdz brīdim, kamēr darbinieks nav sniedzis savus bankas rekvizītus.
Turklāt saskaņā ar likumu darba devējs nevar pārskaitīt darbinieka algu uz cita ģimenes locekļa vai drauga kontu. Vienīgais izņēmums, kas paredzēts jaunajā procedūrā, ir jūrnieku alga, kuru regulē Lietuvas Republikas likumā par tirdzniecības kuģošanu noteiktā algas izmaksas kārtība.
Ziņu lente
0