Pasaulē

Eksperts: ASV, apsūdzot Krieviju, vēlas militarizēt kosmosu

© Roskosmos / Ivan VagnerЗемля с борта Международной космической станции
Земля с борта Международной космической станции - Sputnik Latvija, 1920, 18.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts konstatēja, ka ASV aiz apsūdzībām pret Krieviju vēlas slēpt savus kosmosa militarizācijas plānus.
RĪGA, 18. novembris – Sputnik. Aiz ASV pārmetumiem Krievijai par to, ka Maskava izmēģinājusi pretsatelītu raķeti un notriekusi padomju laika satelītu, slēpjas Vašingtonas vēlme militarizēt kosmosu, intervijā telekanālam "Zvezda" pastāstīja militārais eksperts Ivans Konovalovs, vēsta radio Sputnik.
"ASV pašlaik ir ļoti svarīgi iziet kosmosā militārajā aspektā... Proti, viņi cenšas ne tikai pārvietot turp bruņošanās sacensības, viņi (vēlas) militarizēt kosmosu. Tas slēpjas aiz viņu galvenajiem nodomiem," atzīmēja Konovalovs.
Viņš atgādināja, ka jau Donalda Trampa prezidentūras laikā Vašingtona nāca klajā ar plāniem izvietot militārās sistēmas kosmosā.
Тропический шторм с борта МКС - Sputnik Latvija, 1920, 17.11.2021
Pasaulē
Krievija izmēģinājumos notriekusi satelītu, ziņo ASV karavīri
Pie tam ASV jau sen organizē līdzīgus pretsatelītu raķešu izmēģinājumus un ar izdomātu ieganstu lauzušas Līgumu par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju. Piemēram, 2008. gadā 247 kilometru augstumā ar amerikāņu kuģa pretraķešu šāviņu SM-3 tika iznīcināts militārais satelīts USA-193.
Iepriekš vēstīts, ka ASV Kosmisko spēku štābs ziņoja: pretsatelītu sistēmu izmēģināšanai Krievija notriekusi padomju laika orbitālo aparātu.
KF aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu informēja, ka notikuši sekmīgi pretsatelītu raķetes izmēģinājumi – tā ar juveliera precizitāti trāpījusi vecam padomju laika satelītam. Šoigu uzsvēra, ka, saskaņā ar aplēsēm un novērojumiem, satelīta fragmenti nerada nekādu risku objektiem kosmosā.
Krievijas Aizsardzības ministrija norādīja, ka ASV darbības kosmosā rada draudus un ne mazākajā mērā neatbilst pasludinātajiem mērķiem – kosmosa telpas miermīlīgai izmantošanai, vēsta RIA Novosti.
Испытательный пуск новой российской противоракеты на полигоне Сары-Шаган - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2020
Viedoklis
"Pa ādu dabūs visi": ko ASV slēpj aiz vārdiem par "Krievijas draudiem"
"ASV darbības vērtējamas kā draudi un neatbilst pasludinātajiem kosmosa telpas miermīlīgas izmantošanas mērķiem," teikts Krievijas AM paziņojumā.
Nedēļas sākumā gar starptautisko kosmosa staciju ar pusotras stundas intervālu vairākas reizes lidoja kosmiskie atkritumi. Kosmonauti un astronauti slēpās pie stacijas pieslēgtajos kuģos "Soyuz MS 19" un "Crew Dragon". ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pēc tam paziņoja, ka atlūzu mākonis it kā esot parādījies Krievijas pretsatelītu sistēmu izmēģinājumu rezultātā.
Iepriekš ASV Kosmisko spēku štābs apgalvoja, ka Krievija izmēģināja rektascensijas pretsatelītu raķeti, kas trāpījusi satelītam "Kosmos 1408".
2020. gada decembrī ASV Kosmisko spēku vadība jau ziņoja, ka Krievija izmēģinājusi jaunu raķeti, kas paredzēta satelītu likvidācijai. Par Krievijas pretsatelītu raķetes iepriekšējiem izmēģinājumiem amerikāņi stāstīja arī aprīlī. Toreiz Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka tādējādi Vašingtona cenšas attaisnot savus plānus – bruņojuma dislokāciju kosmosā.
Корабль Союз МС, пристыкованный к МКС - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2020
Lielbritānija pārmet Krievijai bruņojuma izmēģinājumus kosmosā
Krievija, bet iepriekš PSRS 40 gadus nemainīgi atbalsta daudzpusēja juridiski saistoša instrumenta izstrādi, kas aizliegtu jebkāda veida ieroču dislokāciju, spēka pielietošanu vai draudus kosmiskajā telpā. Krievija jau vairākkārt iesniegusi ANO Ģenerālasamblejai un Atbruņošanās konferencei atbilstošu līgumu projektus.
2014. gada jūnijā Konferencē tika iesniegta Krievijas un Ķīnas izstrādāta līguma projekta jaunā versija par iespējām novērst bruņojuma dislokāciju, spēka pielietošanu un draudus pielietot spēku kosmiskajā telpā.
Ziņu lente
0