Latvijā

Vakcinācijas vietā cilvēki ņem slimības lapas uz darba devēja rēķina

© Pixabay / Free-PhotosОфис
Офис - Sputnik Latvija, 1920, 17.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darbinieki biežāk sākuši izmantot slimības lapas, bet darba devēji sākuši biežāk apstrīdēt darbinieku slimības.
RĪGA, 17. novembris — Sputnik. Novembra pirmajā pusē, salīdzinot ar oktobri, darbinieki iesnieguši teju astoņas reizes vairāk A slimības lapu, vēsta Latvijas televīzijas "Paronāma", atsaucoties uz Nacionālo veselības dienestu.
Oktobrī atvērtas 1307 A kategorijas slimības lapas (tās parasti tiek izsniegtas agrīnā slimības stadijā un apmaksā darba devējs), bet novembra pirmajās 15 dienās A slimības lapu skaits pieaudzis jau līdz 10 390.
Монеты номиналом 1 евро на фоне банкнот номиналом 10 и 20 евро - Sputnik Latvija, 1920, 03.11.2021
Latvijā
Cik darba devēju Latvijā ir gatavi maksāt jaunajiem speciālistiem 1000 eiro
No valsts budžeta apmaksājamo "B" kategorijas slimības lapu skaits gandrīz dubultojies: oktobrī to skaits sasniedza 15 119, bet novembrī – jau 29 108.
Novembra sākumā "Rīgas satiksme" bija spiesta atcelt 20% sabiedriskā transporta reisu: 330 vadītāji no pusotra tūkstoša paņēmuši slimības labas. Daļa no tām pašvaldības uzņēmumam šķita aizdomīgas, un tas līdz ar citiem darba devējiem vērsies Veselības inspekcijā.
"Tas problēmjautājums ir attiecībā uz slimības lapām. Savā ziņā darbinieks, kam nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, lai šo laiku, tā teikt, pārziemotu, izvēlas paņemt slimības lapu. Nu jau mums ir bijusi diskusija ar Veselības inspekciju. Un Veselības inspekcija norādīja, ka, piemēram, pagājušajā gadā kopā ir apstrīdētas nedaudz vairāk par 300 slimības lapām, bet šobrīd viena mēneša laikā ir vairāk nekā 600 šāda veida iesniegumi no darba devējiem par nepamatotu slimības lapas ņemšanu," pastāstīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) jurists, darba tiesību eksperts Jānis Pumpiņš.
Ноутбук на столе - Sputnik Latvija, 1920, 29.10.2021
Latvijā
85 cilvēki ar darbnespējas lapu vienā uzņēmumā vienlaikus. Kā tas saistīts ar vakcināciju?
Pēc 15. novembra Covid-sertifikāti (vai pierādījums par vakcinācijas sākumu, izziņa par kontrindikācijām) vajadzīgi visiem valsts darbiniekiem. No 15. decembra dokuments jāuzrāda arī visiem, kas privātajā sektorā strādā klātienē vai ārpus savas dzīvesvietas (ieskaitot individuāli nodarbinātos, piemēram, meža vai laukstrādniekus, kravas mašīnu vadītājus, apkopējus, apsargus.
Uzņēmēji stāsta, ka jau tagad dara visu iespējamo, lai pārliecinātu darbiniekus vakcinēties, jo noraizējušies par risku pēc mēneša saskarties ar kadru badu.
Ziņu lente
0