Pasaulē

Nosaukts "Ziemeļu straumes 2" operatora sertifikācijas noteikums

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 17.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā kompānija "Nord Stream 2 AG" reaģēja uz Vācijas iestādes izvirzīto noteikumu "Ziemeļu straumes 2" operatora sertifikācijai.
RĪGA, 17. novembris - Sputnik. Gāzesvada "Ziemeļu straume 2" operatoru iespējams sertificēt kā neatkarīgu operatoru, ja tiks reorganizēta tiesiskā forma atbilstoši Vācijas likumdošanai. "Nord Stream 2 AG" paziņoja, ka nodibinās meitas struktūru Vācijā, lai atbilstu normatīviem. Eksperti atzīmē, ka tagad operatora sertifikācija ievilksies.

Regulatora noteikums

Vācijas Federālā tīkla aģentūra (BNA) paziņoja, ka "Nord Stream 2 AG" – cauruļvada "Ziemeļu straume 2" neatkarīgā operatora – sertifikācija ir apturēta, vēsta ziņu aģentūra RIA Novosti.
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija, 1920, 12.10.2021
Pasaulē
Eiropā izdomāta iespēja apiet pret "Ziemeļu straumi 2" vērstos ierobežojumus
Regulators paskaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, jo operatora tiesiskā forma neatbilst Vācijas likumiem – cauruļvada pārvaldei bija tikai radīta filiāle Vācijā. BNA paskaidroja, ka Nord Stream 2 AG vācu "meitiņai" jākļūst par gāzesvada īpašnieku un operatoru gāzesvada iecirknī Vācijā un no jauna jāiesniedz pilns dokumentu komplekts sertifikācijai. Pēc tam process tiks atsākts.
"Pēc iepazīšanās ar dokumentāciju Federālā tīkla aģentūra nolēma, ka cauruļvada "Ziemeļu straume 2" operatoru būs iespējams sertificēt, ka operators būs organizēts saskaņā ar Vācijas likumiem," teikts regulatora paziņojumā.
BNA atzīmēja, ka sertifikācijas process apturēts līdz brīdim, kad galvenie aktīvi un personāls būs nodoti meitasuzņēmumam. Tam būs jāatbilst neatkarīga operatora prasībām saskaņā ar likumu ar Vācijas enerģētisko rūpniecību. Pēc tam regulators varēs pārbaudīt jaunā pieteicēja iesniegos dokumentus.

"Nord Stream 2" atbilde

"Nord Stream 2 AG" informēja, ka dibina meitas struktūru Vācijā, lai nodrošinātu atbilstību Vācijas tiesiskajām normām.
Ветряные электростанции - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Viedoklis
Gāze un fiksācija. Eiropas Savienības līderi atkal neko nav dzirdējuši
"Mūsu kompānija spers šo soli ar mērķi nodrošināt atbilstību attiecinātajiem noteikumiem un normatīvajām prasībām. Mēs nekomentējam procedūras detaļas, tās termiņus vai ietekmi uz termiņu, kādā tiks sākta gāzesvada ekspluatācija," norādīja "Nord Stream 2 AG".

Darba aspekti

Eksperti vērtē, ka "Nord Stream 2 AG" sertifikācijas laiks ievilksies.
Nacionālās enerģētiskās drošības fonda ģenerāldirektora vietnieks Aleksejs Grivačs uzskata, ka process rit pareizā virzienā.
Viņa ieskatā sertifikacijas process var prasīt ilgāku laiku, piemēram, ņemot vērā nepieciešamību noslēgt jaunā meitasuzņēmuma dibināšanas procedūras. "Turklāt noslēguma lēmuma pieņemšana pirms Vācijas jaunās valdības izveides izskatījās ārkārtīgi apšaubāmi," piebilda Grivačs.

Ukraina kavēs procesu?

Savukārt Ukrainas eksperts Aleksandrs Ohrimenko atzīmēja, ka "Ziemeļu straumes 2" operatora sertifikacijas procedūra var aizkavēties Kijevas dalības dēļ.
"Naftogaz" vadītājs Jurijs Vitrenko un "Operator GTS Ukraini" vadītājs Sergejs Makogons iepriekš paziņoja, ka Vācijas iestāde pieņēmusi lēmumu par Ukrainas kompāniju dalību "Nord Stream 2 AG" sertifikācijas procesā.
"Viennozīmīgi, "Ziemeļu straumes 2" sertifikācijas process ievilksies garumā, ņemot vērā "Naftogaz" un "Operator GTS Ukraini" piedalīšanos tajā. Kā noprotu, tagad ļoti ilgi turpināsies šie strīdi, paziņojumi, demarši, kaut kādi solījumi," pieļāva Ohrimenko.
Viņš uzskata, ka Ukrainas kompānijas nevarēs ietekmēt BNA lēmumu, taču centīsies kavēt procesu no tehniskā viedokļa.
"Eiropa ir slavena ar savu birokrātiju. Ukraina izvirzīs savas rekomendācijas. Uz tām jāatbild. Un tā ir birokrātiska procedūra... Ņemot vērā Kijevas pozīciju, gāzesvada sertifikācija var noslēgties nākamā gada pavasarī," teica eksperts.

Krievijas gāze Eiropai

"Ziemeļu straume 2" – gāzesvads ar jaudu 55 miljardu kubikmetru apmērā gadā uzbūvēts no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Projektu īsteno "Nord Stream 2 AG" ar vienīgo akcionāru – "Gazprom". Partneri Eiropā – "Royal Dutch Shell", "OMV", "Engie", "Uniper" un "Wintershall" finansē projektu par 50% - par summu līdz 950 miljoniem eiro katrs.
Труба для газопровода Северный поток - 2 на территории немецкого порта Мукран - Sputnik Latvija, 1920, 10.11.2021
Viedoklis
"Ziemeļu straumes 2" starts atkal atlikts: labāk nosalsim, bet procesu nepaātrināsim
Pret "Ziemeļu straumi 2" aktīvi iebilst ASV, kas cenšas palielināt savas sašķidrinātās gāzes piegādes ES. Krievija jau vairākkārt ir apliecinājusi, ka "Ziemeļu straume 2" ir ekonomisks projekts un atbilst Eiropas valstu interesēm. Maskava piezīmēja, ka projekta mērķis ir Krievijas gāzes piegādes maršrutu diversifikācija, tātad, tas uzlabos gāzes piegāžu stabilitāti.
Ziņu lente
0