Latvijā

Valsts valodas centrs noraizējies par "Covid-19". Kā ar to apieties pareizi?

© Sputnik / Sergey MelkonovMaiss bīstamiem Covid-19 atkritumiem
Maiss bīstamiem Covid-19 atkritumiem - Sputnik Latvija, 1920, 14.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts valodas centra lingvisti domā par "Covid-19" nosaukuma lietošanas normām latviešu valodā.
RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Valsts valodas centra (VVC) speciālisti grimuši domās par to, kā latviešu valodā būtu pareizāk lietot visiem jau ierasto jaunā koronavīrusa nosaukumu "Covid-19", stāsta Press.lv.
Lingvisti uzskata, ka koronavīrusa nosaukumu nāktos latinizēt, jo to izmanto visas dzīves sfērās un vārds vēl ilgu laiku saglabāsies ikdienas saziņā un cilvēku apziņā.
Tāpat speciālisti atzīmē, ka forma "kovids" jau tiek pielietota sarunvalodā un medijos.
Jau izstrādājušas normas šī vārda lietošanai arī latviešu literārajā valodā.
VVC skaidro, ka "Covid-19" vietā literārajā valodā pieļaujams lietot 1. deklinācijas lietvārdu "kovids".
Izņēmumi, kuros ieteicams joprojām lietot oficiālo, starptautiski atpazīstamo slimības nosaukumu "Covid-19", ir zinātniski un medicīniski teksti.

Kvadrātkods un izolācija

Iepriekš VVC jau tika skaidrībā ar "QR kodu" un "lokdaunu". Tika lemts tulkojuma jautājums. Galu galā Latvijas zinātņu akadēmijas terminoloģijas komisija nolēma, ka "QR kods" latviešu valodā būs "kvadrātkods", savukārt "lokdauna" ieteicamā tulkojuma forma latviešu valodā, pēc VVC speciālistu pārliecības, ir "stingra izolācija mājoklī".
Люди с мобильными телефонами  - Sputnik Latvija, 1920, 25.07.2021
Latvijā
Mobings vai bulings? VVC sniegusi ieteikumus vārdu lietošanai latviešu valodā
Atgādināsim, ka valsts valodas statuss Latvijā piešķirts vienīgi latviešu valodai. VVC bieži saņem sūdzības par Valodas likuma neievērošanu. Tās saistītas ar krievu valodas lietošanu – tā ir dzimtā gandrīz 40% valsts iedzīvotāju. Tomēr gadās uzbrukumi arī angļu valodai.
VVC uzmanības centrā gadās politiķi, kuri "ļaunprātīgi izmanto" krievu valodu vai slikti pārvalda latviešu valodu, uzņēmēji, kuru izkārtnes nav veidotas latviešu valodā, uzņēmumi un organizācijas, kas izsūta bukletus svešvalodās, kā arī to darbinieki, kuri ar klientiem sarunājas citās valodās, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi un bērnu rotaļlaukumi.
Ziņu lente
0