Viedoklis

Gruzija saņems miljoniem dolāru no amerikāņu fonda. Kādiem mērķiem?

© Sputnik / Владимир Умикашвили / Pāriet pie mediju bankasGruzijas karogs
Gruzijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 14.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar ko saistītas ASV Starptautiskās sadarbības aģentūras maigās rūpes par Gruziju, ko plānots paveikt?
ASV Starptautiskā sadarbības aģentūra (USAID) plāno piešķirt Tbilisi kārtējo naudas porciju. Šoreiz – mazo grupu padziļinātai integrācijai gruzīnu sabiedrībā, atzīmēja radio Sputnik autors Iļja Harlamovs.
Spriežot pēc fonda vietnē publicētās informācijas par jauno grantu 20 miljonu dolāru apmērā, runa ir par etnisko un reliģisko minoritāšu integrāciju Gruzijas valsts sociālajā, politiskajā un ekonomiskajā dzīvē. tā vajadzīga daudzveidības attīstībai un vienlaikus – sociālajai saliedētībai, kas likta demokrātijas pamatos. Bez tam runa ir par Gruzijas teritoriālās vienotības stiprināšanu, minoritāšu plašāku dalību politiskajos procesos un viņu sociālekonomisko sakaru stiprināšanu ar gruzīniem.
Люди на одной из улиц в Нью-Йорке после новостей о победе на выборах президента США кандидата от Демократической партии Джозефа Байдена - Sputnik Latvija, 1920, 18.09.2021
Politika
ASV izstrādājušas Eiropas vajadzībām programmu cīņai pret Krieviju
Izskatās, ka tas viss darīts kā pretsvars Krievijai, kas, spriežot pēc granta apraksta, izmanto neapmierinātības un šķelšanās iemeslus savā labā, ņemot vērā to, ka vietējie iedzīvotāji pievērš uzmanību "pievilcīgajām izglītības un ekonomiskajām iespējām, kas aizvien biežāk nāk no Krievijas".
Jāpiebilst, ka etnisko minoritāšu Gruzijā ir daudz. Viņu vidū, piemēram, ir azerbaidžāņi, armēņi, ukraiņi, krievi, grieķi un visi pārējie. Daži ir islāmticīgie, daži pieder pie citām reliģiskajām kopienām. Mazākumtautību problēma Gruzijā ir ļoti aktuāla vismaz kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem. Karš, Abhāzijas un Dienvidosetijas faktiskā atdalīšanās padarījušas šīs problēmas vēl asākas.
Tāpēc USAID ir gatava sponsorēt šo problēmu risināšanu. Atliek tikai noskaidrot, kas aiz tā visa slēpjas.
Daži eksperti uzskata, ka fonds iejaucas citu valstu iekšējās lietās, aizbildinoties ar humanitārām misijām. Gruzijai ar tās iekšējām pretrunām tas nav labākais scenārijs. Situāciju vēl sarežģī skandalozā tieslieta pret Mihailu Saakašvili, kas saasinājusi politiskās un sociālās sāpīgās vietas.
ASV Starptautiskās attīstības aģentūra par Gruziju ļoti rūpējas. Nesen tā paziņoja, ka piešķirti vairāk nekā pieci miljoni dolāru cīņai ar koronavīrusu šajā valstī (kur iedzīvotāju vakcinācija, maigi sakot, buksē), bet mazliet iepriekš informēja, ka 23 miljonus dolāru plāno iztērēt valsts pārvaldes sistēmas efektivitātes celšanai un cīņai ar korupciju.
Работа лаборатории Инвитро в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 30.05.2020
Viedoklis
Kāpēc amerikāņiem vajadzīgas biolaboratorijas Centrālāzijā un Kaukāzā
Jāpiebilst, ka pirms pāris gadiem USAID nāca klajā ar koncepciju par "pretdarbību Kremļa kaitīgajai ietekmei" pēcpadomju teritorijā. Dokuments paredz likumu un demokrātijas stiprināšanu, cīņu ar manipulācijām informācijas vidē un viegli ievainojamām vietām enerģētikā, kā arī ekonomiskās drošības celšanu. Tātad jaunais grants itin labi iederas kopainā.
Ziņu lente
0