Pasaulē

Spēlējas ar uguni: būtiski augusi ASV militārā aktivitāte Melnajā jūrā

© AP Photo / MC3 Robert St. John PriceМоряки поднимают флаг на эсминце ВМС США "Портер"
Моряки поднимают флаг на эсминце ВМС США Портер - Sputnik Latvija, 1920, 12.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava noraizējusies par nebeidzamo provokāciju virkni, ko Savienotās Valstis rada Melnajā jūrā.
RĪGA, 12. novembris – Sputnik. ASV un to sabiedroto militārā aktivitāte Melnajā jūrā būtiski pieaugusi, informēja Krievijas Aizsardzības ministrija. Savienoto Valstu soļi rada satraukumu, un Ārlietu ministrija brīdināja, ka Vašingtona spēlējas ar uguni.
Melnās jūras reģionā sarosījušies NATO bloka valstu Jūras kara spēki, gan arī gaisa un jūras izlūkošanas līdzekļi un stratēģiskā aviācija, konstatēja Krievijas Aizsardzības ministrija.
Флагманский корабль шестого флота США Mount Whitney в порту Таллина - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Viedoklis
Ko Melnajā jūrā dara ASV JKS kuģi "Porter" un "Mount Whitney"
"Pēdējās diennakts laikā fiksētas četras NATO izlūkošanas lidmašīnas, ko pavadīja Krievijas GKS zenītraķešu spēku radiolokācijas līdzekļi," ministrijas paziņojumu citēja RIA Novosti.
Virs Melnās jūras ziemeļrietumu un centrālās daļas lidojumus veikušas divas patruļas lidmašīnas P-8А Poseidon, kā ari izlūki U-2S un RC-135.
Bez tam vakar laikā no pl. 12:00 līdz 15:00 Lielbritānijas lidmašīna RC-135 mēģināja pietuvoties Krievijas robežām Krimas dienvidrietumu daļā. Tās darbības kontrolēšanai gaisā pacēlās Krievijas GKS iznīcinātājs Su-30. Iznīcinātājs pietuvojās Lielbritānijas GKS lidmašīnai aptuveni 30 kilometru attālumā no valsts robežām. Pēc tam RC-135 mainīja kursu un attālinājās no pussalas.
Tāpat Krievijas AM informēja, ka ASV 6. flotes flagmanis "Mount Whitney" un eskadras kuģis "Porter", kuri iepriekš ieradās Melnajā jūrā ar mērķi piedalīties militārajās mācībās, turpina ceļu uz akvatorijas rietumu daļu. Amerikāņu kuģu darbības kontrolē Melnās jūras flotes kreiseris "Moskva" un fregate "Admiral Essen".
Krievijas AM uzsvēra, ka tamlīdzīgas "neplānotas mācības" uzskata par Krievijas neizprovocētiem agresīviem ASV soļiem. Tamlīdzīga rīcība apdraud reģionālo drošību un stratēģisko stabilitāti, konstatēja AM.
Savukārt Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Vladimirs Putins seko ASV darbībām Melnās jūras akvatorijā.
"Neapšaubāmi tas ir jautājums, kas rada viņa satraukumu (Savienoto Valstu darbības Melnajā jūrā – red.), un viņš to apliecināja," pastāstīja Peskovs.
Pēc viņa vārdiem, amerikāņu kuģu uzturēšanās Krievijas robežu tuvumā pelna īpašu vērību, taču kontakti prezidentu administrāciju starpā vēl nav veidoti.
No savas puses, Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs norādīja uz ASV un NATO nepārtrauktajām provokācijām pie Krievijas robežām.
"Mūs patiešām satrauc notiekošais Melnās jūras reģiona, tā ir nepārtraukta provokāciju virkne, ko īsteno Savienotās Valstis un to sabiedrotie NATO, kā arī daži šo valstu klienti reģionā," norādīja Rjabkovs.
"Kas amerikāņu kuģiem darāms Melnajā jūrā, tūkstošiem jūdžu attālumā no saviem bāzes punktiem. Nekādi aizbildinājumi, kas tas viss notiekot kuģniecības brīvības labad, nestrādā. Tās ir rotaļas ar uguni, kārtējais mēģinājums pārbaudīt mūsu izturību."
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija
Sergejs Rjabkovs
Krievijas ārlietu ministra vietnieks
Diplomāts uzsvēra, ka Krievijas aizsardzība ir droša, visas šīs ieceres Maskava saskata un ir gatava dot pretsparu. "Diemžēl nākas konstatēt, ka kolēģi tajā pusē ignorē acīmredzamas lietas – loģiku, ka pieaug riski – sadursmes riski," piebilda Rjabkovs.
Iepriekš ASV JKS 6. flote informēja, ka štāba kuģis "Mount Whitney" devies uz Melno jūru, lai īstenotu kopīgas operācijas ar Ziemeļatlantijas alianses spēkiem. Kuģī atrodas flotes štāba un NATO jūras trieciena un atbalsta spēku štāba (Naval Striking and Support Forces - STRIKFORNATO) darbinieki.
Крейсер ВМС США Monterey - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Pasaulē
"Spēka demonstrācija": eksperts komentēja ASV darbības Melnajā jūrā
Krievijas AM atgādināja, ka ASV mēģina radīt militāro grupējumu pie Krievijas robežām. Vašingtona ieplānojusi Ukrainas militāro apgūšanu un situācijas izpēti gadījumam, ja Kijeva izšķirsies par vardarbīgu risinājumu konfliktā Donbasā. Krievija kontrolē ASV JKS kuģu darbības Melnajā jūrā.
Pēdējā laikā manāmi pieaugusi ārvalstu izlūkošanas lidmašīnu un bezpilota lidaparātu aktivitāte pie valsts robežām, arī Melnajā jūrā. Krievijas AM ne vienu vien reizi ieteikusi partneriem rietumvalstīs atteikties no tamlīdzīgas izturēšanās, taču reakcija nav konstatēta.
Ziņu lente
0