Latvijā

Mediķis: Lemberga dzīvība ir apdraudēta, bet cietuma administrācija neatsaucas

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Вентспилса Айварс Лембергс
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija, 1920, 12.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušo Ventspils mēru Aivaru Lembergu cietumā moka spēcīgas sāpes, taču administrācija nevar viņam palīdzēt un gaida, kad politiķa veselības stāvoklis sasniegs kritisku punktu.
RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Bijušā Ventspils mēra, Ventspils domes deputāta Aivara Lemberga advokāti vērsušies Rīgas apgabaltiesā ar lūgumu piemēroto drošības līdzekli – apcietinājumu aizstāt ar mājas arestu sakarā ar Lemberga veselības stāvokļa strauju pasliktināšanos, vēsta Mixnews.lv.
Šā gada 5. septembrī mediķi konstatējuši Lembergam trūci. Politiķim vajadzīga operācija, taču cietuma slimnīcā Olainē, kur viņš ievietots šādas operācijas neveic.
Работа за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 12.07.2021
Latvijā
Lembergs lūdz atļauju izmantot cietumā datoru
Lembergs sūdzas par mokošām sāpēm. Viņa advokāti uzsver, ka Ministru kabineta apstiprinātajos ieslodzījumā turēšanas noteikumos nav teikts, ka ārstēšanai jābūt tādai, lai pacients nebūtu pakļauts ciešanām un sāpēm, taču "no tā nebūtu pareizi izdarīt secinājumu, ka noteikumi paredz un pieļauj, ka apcietinātā pakļaušana ciešanām un sāpēm būtu normāla prakse. Latvijas Republikas Satversmes 95. pants nosaka, ka spīdzināšana, citāda cietsirdīga vai cieņu pazemojoša izturēšanās pret cilvēku ir aizliegta."
Pacienta ģimenes ārsts norāda, ka viņa veselības stāvoklis var pasliktināties līdz reāliem dzīvības draudiem. Ārsts uzskata, ka vajadzīga operācija, tās "neveikšana draud ar zarnu apasiņošanas traucējumiem, orgānu nosprostojumiem".
Aizstāvība norāda, ka Latvijas Republikas Satversmes 95. pants nosaka, ka spīdzināšana, citāda cietsirdīga vai cieņu pazemojoša izturēšanās pret cilvēku ir aizliegta.
Aizstāvība arī minējusi, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem tikai neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes ārstniecības persona ir tiesīga konstatēt, ka ieslodzīto ir nepieciešams pārvest uz ārstniecības iestādi ārpus ieslodzījuma vietas.
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2021
Aivars Lembergs – cietumā: kas notiks ar viņa politisko mantojumu?
Vienlaikus, advokāti atklāti norāda, ka sakarā ar karantīnu un augošo slodzi slimnīcās jau tagad tiek veikta pacientu šķirošana. Aivars Lembergs ietilpst to pacientu lokā, kuru vecums ir pāri par 65 gadiem, kas nozīmē to, ka, nokļūstot slimnīcā, nepieciešamā palīdzība viņam vispār var netikt sniegta.
"Sakarā ar to, ka jau vairāk nekā 2 mēnešus Aivaram Lembergam netiek sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība (slimības) ārstēšanai un tā netiks sniegta vismaz visu novembra mēnesi, Aivars Lembergs šīs bezdarbības dēļ tiek pakļauts nemitīgām ciešanām un sāpēm, kas pielīdzināma spīdzināšanai un nav savienojama ar Kriminālprocesa pamatprincipiem - cilvēktiesību garantēšanai (KPL 12. pants), spīdzināšanas un pazemošanas aizliegumam (KPL 13. pants)," norāda advokāti.
Ziņots arī tas, ka Aivaram Lembergam atņemtas tiesības, kas paredzētas Pacientu tiesību likumā - 5. panta pirmajā daļā paredzētās tiesības saņemt veselības stāvoklim atbilstošu ārstniecību, otrajā daļā paredzētās tiesības uz kvalificētu ārstniecību neatkarīgi no viņa slimības rakstura un smaguma, ceturtajā daļā paredzētās tiesības uz savlaicīgu ārstniecību.
"Minēto tiesību atņemšanai nav nedz likumīga pamata, nedz leģitīma mērķa, nedz arī tā ir samērīga. Visi šie apstākļi ir atzīstami par īpašiem apstākļiem Kriminālprocesa likuma 282. panta izpratnē, kā dēļ ir pamats grozīt apcietinājumu, aizstājot to ar mājas arestu," teikts Rīgas apgabaltiesai iesniegtajā aizstāvības dokumentā.
Сейм Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 31.10.2021
Latvijā
Latvijas iedzīvotāji stāsta, ko vēlas redzēt Ministru prezidenta postenī
Atgādināsim, ka Lembergs izcieš sodu apsūdzībā par kukuļa izspiešanu, dokumentu viltošanu un ēnu kapitālu atmazgāšanu.
Pie tam pētījumu centra SKDS veiktā aptauja starp 933 Latvijas iedzīvotājiem par to, ko viņi vēlas redzēt premjerministra postenī nākamajā Saeimā, parādīja, ka liela daļa iedzīvotāju premjera krēslā gribētu redzēt Lembergu.
Ziņu lente
0