Viedoklis

"Ziemeļu straumes 2" starts atkal atlikts: labāk nosalsim, bet procesu nepaātrināsim

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Pāriet pie mediju bankasТруба для газопровода "Северный поток - 2" на территории немецкого порта Мукран
Труба для газопровода Северный поток - 2 на территории немецкого порта Мукран - Sputnik Latvija, 1920, 10.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ne soli veselā saprāta virzienā! Tā varētu izskatīties atjaunotā ES enerģētiskā stratēģija. Pavisam nesen gāzes cenas biržā kritušās līdz trīsciparu skaitlim, bet eiropieši jau nākuši klajā ar paziņojumu: ar "Ziemeļu straumi 2" nesteigsimies.
Tādi nu ir tie eiropieši. Pat ja viņu mājas grims sniega kupenās, viņi uzvedīsies dīvaini, norāda radio Sputnik autors Kirils Grišins. Vajadzētu gan pielāgoties jaunajai realitātei, kļūt prātīgākiem.
Var jau būt, ka viņiem gribētos kļūt oglekļtolerantiem, taču vecas nostādnes neļauj. Gluži kā novecojis sīkrīks nespēj iedarbināt jaunāko programmatūras versiju. Tā vēl aizvien nav viņu līga. Viņu galvenā nodarbe, absurda, bet aizraujoša: kā samaitāt sev dzīvi?
Президент США Джо Байден на климатической конференции в Глазго - Sputnik Latvija, 1920, 06.11.2021
Pasaulē
"Nosalsim demokrātiski": bulgārus biedē Baidena aicinājumi kavēt Krievijas darbu
Viņi ar to veiksmīgi tiek galā. "Ziemeļu straumes 2" palaišana var aizkavēties līdz 2022. gada maijam, ņemot vērā termiņu, kādā Eiropas Komisija izskata lēmumu par gāzes vada sertificēšanu.
Līdz 8. janvārim VFR federālajai tīkla aģentūrai jāpieņem lēmums, raksta Bloomberg. Lēmumam ir provizorisks raksturs un pēc tam tas tiks nodots izskatīšanai Eiropas Komisijā uz diviem mēnešiem. Tā nav obligāta procedūra, taču var atbīdīt cauruļvada ekspluatācijas sākumu par vairākiem mēnešiem. Tas nozīmē, ka VFR federālā tīkla aģentūra izsniegs gāzesvadam licenci ne agrāk kā maijā. Piegādes pēc licences izsniegšanas var sākties jau nākamajā dienā.
Tomēr globālā enerģētiskā krīze varētu piespiest vācu varas iestādes paātrināt birokrātiskās procedūras, turklāt Angelas Merkeles un viņas pēcteča Olafa Šolca nostāja šajā jautājumā sakrīt, pieļāva aģentūra.
Grēta Tūnberga - Sputnik Latvija, 1920, 20.10.2021
Viedoklis
Ziema būs smaga: sals gūst virsroku pār Grētu Tūnbergu
No otras puses, tāda bikla attieksme pret projektu ir saprotama. Drošība, licences, visu domājamo un nedomājamo normu ievērošana — tās ir prioritātes, zināmā mērā reizinātas ar birokrātisko "degsmi". Ne jau katru gadu un pat ne katru gadu desmitu Eiropā top tik nozīmīgi projekti.
Tomēr tāda eiropiešu kavēšanās var ietekmēt Briseles pārrunas ar Maskavu gāzes piegādes jautājumos. Kad "Gazprom", kā viens no nozīmīgākajiem gāzes piegādātājiem ES un "Ziemeļu straumes 2" akcionāriem, var iekļaut cenā kārtējo gāzesvada palaišanas atlikšanu.
Baidos gan, ka eiropieši to nesapratīs. Viņi ir tik dziļi noticējuši savai tieksmei kaitēt gāzesvadam, ka visu aizmirsuši savās diversiju iecerēs.
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 gāzes sadales mezgls  - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2021
Viedoklis
Krievija nav Eiropas ienaidnieks: ES vajadzīga gāze pa jauniem cauruļvadiem
Viņi ir izmetuši no prāta, kur Eiropa pērk vismaz trešo daļu no visas kontinentam piegādātās gāzes un kam ES patlaban ar asarām acīs lūdz palielināt piegāžu apjomus pazemes gāzes krātuvju aizpildīšanai. Un kāpēc neviens cits spēlētājs nesteidzas uzņemties paaugstinātas gāzes saistības.
Nu, ja jau gadījusies tāda amnēzija, tad saldējiet nost sev ausis. Ieriebiet paši sev un aizjūras onkulim. Ak tā, gribat zināt, kāds tam sakars ar onkuli? Vistiešākais – kolektīvais amerikāņu "tēvocis Džo" (nekādu mājienu par Baidenu) ļoti priecāsies. Konkurents Eiropā kļūs vājāks, un ar to būs vieglāk manipulēt.
Ziņu lente
0