Latvijā

"Nepieciešams tulkojums": sociālie tīkli kārtējo reizi apspriež prezidenta Levita runu

© Valsts prezidenta kancelejaПрезидент Латвии Эгил Левитс выступил на 75-й сессии Генеральной Ассамблеи ООН
Президент Латвии Эгил Левитс выступил на 75-й сессии Генеральной Ассамблеи ООН - Sputnik Latvija, 1920, 04.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu lietotāji cenšas saprast, ko tieši gribēja teikt Valsts prezidents Egils Levits savā uzrunā ANO Vispārējās Konvencijas par klimata pārmaiņām konferences 26. sesijā.
RĪGA, 4. novembris — Sputnik. Valsts prezidents Egils Levits divu dienu vizītē apmeklēja Glāzgovu, kur piedalījās ANO Vispārējās Konvencijas par klimata pārmaiņām konferences 26. sesijā (COP26).
Latvijas vadītāja runa bija diezgan lakoniska, ar to var iepazīties Valsts prezidenta mājaslapā, vai arī mikroblogošanas vietnē Twitter. Kā jau ierasts, Latvijas vadītāja uzrunā netrūka gan skaidru un saprotamu teikumu, tādu kā "Mums ir jādara viss iespējamais, lai nepieļautu temperatūras paaugstināšanos par vairāk nekā 1,5° C", gan sarežģītu sintaksisko konstrukciju, kas radīja sociālo tīklu lasītāju neizpratni.
Sociālo mediju lietotāju īpašu uzmanību piesaistīja Egila Levita frāze "Strādājot pie #COP26 secinājumiem jebkurā no jomām, ir jātiecas uz to, lai tautsaimniecisko sistēmu ekoloģiskie aspekti būtu balstīti nepārprotamos noteikumos, kas veicina to ievērošanu. It īpaši attiecībā uz atklātību un tirgus funkcionēšanu."
Taču prezidenta varena doma sacēla kārtējo sociālo tīklu lietotāju sarkastiskās kritikas vilni.
"Lūdzu, pārlasiet savus tvītus pirms publicēšanas, cienījamais kungs. Paldies jau iepriekš," vēršas pie valsts vadītāja Martastante.
"Pēc 30 gadu darba vides aizsardzībā, nesaprotu, ko prezidents vēlējās pateikt. Iespējams atpalieku un neprogresīvs," sūrojas Sigits Duduris.
"Salauz smadzenes šodien. Neatliec uz rītdienu!" sarkastiski atzīmē Kungavsand.
"Var līdzu vēlreiz pārtulkot kartupeļēdājam saprotamā valodā?" jauta valsts vadītājam Ivo.
"Man prieks, ka mūsu prezidents izsakās skaidri un nepārprotami, tautai saprotamā valodā, aizraujot katru klausītāju," ar acīmredzamu ironiju raksta advokāts Artūrs Zvejalnieks.
Andris vienkārši publicēja "baltā trokšņa" bildi, tādējādi dodot mājienu, ka tāda ir Levita runa.
Savukārt zem Sergeja Bižāna ieraksta aizsākās pat neliels stihisks konkurss: kurš prasmīgāk vienā vārdā raksturos prezidenta runu bezjēdzību. Atgādinām, ka Egils Levits, kurš studējis Vācijā, bieži lieto vācu valodai raksturīgus salikteņus.
No 31. oktobra līdz 12. novembrim Glāzgovā norisināsies ANO klimata konference COP26, kurā piedalījās 200 valstu pārstāvji.Konferences mērķis ir kopīgi panākt efektīvus risinājumus cīņai ar klimata pārmaiņām.
Ziņu lente
0