Latvijā

"Latvenegro" novērtēja, kā augs elektrības cenas patērētājiem

CC0 / pxhere / Elektroenerģijas skaitītājs
Elektroenerģijas skaitītājs - Sputnik Latvija, 1920, 02.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielai daļai uzņēmuma "Latvenergo" klientu ar tarifu plānu "Elektrum ekonomiskais" novembrī jūtami augs rēķini par elektroenerģiju.
RĪGA, 2. novembris — Sputnik. Lielai daļai uzņēmuma "Latvenergo" klientu novembrī saskarsies ar elektroenerģijas rēķinu pieaugumu saskaņā ar līgumiem, kuri paredz fiksētu cenu ar tās pārrēķinu ne vairāk kā divas reizes gadā, vēsta Mixnews.
Salīdzinājumā ar pērno gadu laika periodā no janvāra līdz oktobrim elektroenerģijas tirgotāju cenas pieaugušās par 100%, puse cenas pieauguma novērota septembrī.
Линии электропередачи в Якутске - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Pasaulē
Eksperts: Ukraina apvedusi ap stūri Lietuvu ar BelAES enerģijas aizliegumu
Tā kā cenas pieauguma aprēķins katram klientam jāveic individuāli, nav iespējams sniegt konkrētu atbildi par to, kā pieaugs rēķins, norādīja "Latvenergo", tomēr speciālisti vērtē, ka lielākajai daļai klientu ar vidēju elektrības patēriņu ikmēneša rēķina summa pieaugs par 8-14 eiro.
Septembrī Latvijā elektroenerģijas vidējā mēneša cena sasniegusi 123,5 eiro par megavatstundu – tas ir augstākais rādītājs kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas.
Septembrī vidējā cena bija par 41,4% augstāka nekā augustā un vairāk nekā trīskārt augstāka nekā pagājušā gada septembrī.
Iepriekš vēstīts, ka elektrības tirgotāji, kuri iepriekš noslēguši ilgtermiņa līgumus ar klientiem, bieži spiesti pārdot elektroenerģiju ar zaudējumiem. Pat bijušais monopolists "Latvenergo" vēršas pie vairākiem klientiem ar lūgumu būt saprotošiem un maksāt vairāk nekā norādīts līgumā.
"Latvenergo" preses sekretārs Andris Siksnis pastāstīja, ka dažos gadījumos uzņēmums informē klientu, ka līgums ar vecajiem noteikumiem kļuvis neiespējams un cena jāmaina, cenšas dialogā palielināt cenu, norādot, ka puses atgriezīsies pie vecās cenas, kad tirgus kritīsies.
Линии электропередачи - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Krievijā
Krievijas elektroenerģijas eksports uz Baltijas valstīm palielinājies 1,5 reizes
Viņš atzina, ka uzņēmums nevar vienpusējā kārtībā mainīt līgumu, vienkārši paziņot, ka pretēji līgumam cena būs citāda. Arī līguma vienpusēja laušana nenotiek, uzņēmums neatsakās ne no viena klienta. Kur tas iespējams, tiek panākta vienošanās, pretējā gadījumā viss paliek pa vecam.
Vēl viens iespējams rīcības variants "Latvenergo": ja līgumā tomēr norādīts, cik reizes gadā pārdevējs objektīvu iemeslu dēļ var mainīt cenu, uzņēmums izmanto šo noteikumu.
Tomēr "Latvenergo" visbiežāk izmantotā taktika: sagaidīt līguma termiņa noslēgumu un piedāvāt citu cenu.
Ziņu lente
0