Pasaulē

Eirodeputāti iesūdzējuši tiesā eirokomisārus. Kas par lietu?

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasEiropas tiesa
Eiropas tiesa - Sputnik Latvija, 1920, 02.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlaments nolēmis iesūdzējis tiesā Eiropas Savienības izpildvaras augstāko struktūru, jo tā atteikusies sodīt Poliju un Ungāriju, kas neatzīst ES likuma virsvaru pār nacionālo likumdošanu.
RĪGA, 2. novembris – Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāti ir neapmierināti ar to, ka eirokomisāri nav pielietojuši likumu, kas ļauj iesaldēt finansēšanu ES locekļiem, kuri nevēlas ievērot Eiropas likumdošanas augstākās varas principus, vēsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz RIA Novosti.

Strīda būtība

Runa ir par likumu, kas citstarp paredz izmaksu apturēšanu no ES budžeta dalībvalstīm, kas uzskata nacionālo likumu pārāku par ES normām. EP uzskata, ka pie tādām pieder Polija un Ungārija.
EK paziņoja, ka nepielietos šo likumu, kamēr tiesa nav apstiprinājusi tā atbilstību savienības līgumiem – to paredz vienošanās, ko ES 2020. gada decembrī noslēdza ar Poliju un Ungāriju.
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Pasaulē
Miljons eiro diennaktī: Polijai piespriež rekordlielu sodu
Zināms, ka Varšava un Budapešta apstrīdēja likumu ES tiesā martā. Tiesas lēmums gaidāms nākamgad. Vienlaikus EP uzskata, ka EK jāpielieto likums, negaidot tiesas spriedumu.
Pērnā gada decembrī ES valstis saskaņoja ilggadējo finansiālo plānu un ekonomikas atjaunošanas fondu, ko Polija un Ungārija bloķēja, jo naudas piešķiršana no ES budžeta bija saistīta ar nepieciešamību atzīt ES likumdošanas virsvaru pār nacionālajiem likumiem.
Tāda mehānisma ieviešanu pieprasīja Rietumeiropas un Ziemeļeiropas valstis. Viņu ieskatā, tam vajadzēja garantēt finansiālo līdzekļu saņēmēju pieturēšanos pie ES vērtībām un normām, un ES varēs pārtraukt finansējumu, konstatējot atkāpšanos no tām.

Kā Polija sastrīdēsies ar ES

Jūlijā ES tiesa pieprasīja no Polijas nekavējoties pārtraukt Augstākās tiesas Disciplinārās palātas darbu, kuras darbs EK ieskatā apdraud tiesnešu neatkarību un objektivitāti.
Oktobra sākumā Polijas Konstitucionālā tiesa apstiprināja republikas Konstitūcijas virsvaru pār ES likumiem, bet Varšava tomēr piekrita apturēt disciplinārās palātas darbu.
Здание Министерства иностранных дел РФ и  Большой Кремлевский дворец. - Sputnik Latvija, 1920, 30.10.2021
Viedoklis
Eiropu moka Svētā Vita deja. Vainīga Krievija
EK uzskata, ka Polija nav pilnā mērā izpildījusi tiesas lēmumu un turpinājusi darbības, kas var apdraudēt tiesu sistēmas neatkarību.
Rezultātā ES Tiesa piesprieda Varšavai soda naudu viena miljona eiro apmērā dienā līdz Augstākās tiesas Disciplinārās palātas likvidācijai. Tomēr Polijas valdība paziņoja, ka nevar to maksāt un viņiem tas nav jādara.
Ziņu lente
0