Viedoklis

Vai Latvijai vispār vajag, lai krievi vakcinētos?

© Sputnik / Sergey MelkonovVakcinācijas punkts
Vakcinācijas punkts - Sputnik Latvija, 1920, 01.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skrejlapas krievu valodā latviešu pastkastītēs, slēgti mediji, kas aicina krievus vakcinēties Covid-19 profilaksei, aizvainojoši nacionālistu izteikumi... Šķiet, Latvijas valdība nevēlas, lai krievi vakcinētos.
Ziniet, man, un, protams, ne tikai man vien tādas aizdomas radušās jau sen. Kad Latvijā sākās viena no pirmajām lēkmēm par krievu valodas (Latvijai tā ir svešvaloda, taču dzimtā – trešajai daļai iedzīvotāju) lietošanu humāniem mērķiem. Tas notika, kad Valsts valodas centra cerberi lika likvidēt jau uzdrukātu bukletu tirāžu – tā krievu valodā aicināja sievietes veikt krūts vēža skrīningu.
Patlaban, pandēmijas periodā, situācija ir saasinājusies. Lieta tāda, ka krūts vēzis nav lipīgs un no krievu sievietes latviete neaplipināsies. Bet Covid-19 tautības neizvēlas. Tāpēc varasiestādes norūpējušās (vai izliekas), kā paziņot krievu līdzpilsoņiem patiesību par vakcinācijas dziedinošo spēku.
Илзе Винькеле - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Latvijā
"Tas mums maksā dzīvības": Viņķele nožēlo, ka Latvijā nerunā par vakcināciju krieviski
VVC stāv uz sava: nedrīkst izsūtīt pa pastkastītēm lapiņas divās valodās, jo kirilica, tikusi acīs latvietim, var radīt tīklenes bojājumu vai citādi kaitēt veselībai. Bet galvenais – krievu valodai.
Deputāti un ministri caurām dienām un naktīm meklē risinājumu. Nopietni? Interesanta sakritība: tiklīdz Pirmais Baltijas telekanāls ar prieku paziņoja, ka sāk raidījumu ciklu vakcinācijas propagandai, jau nākamajā dienā parādījās rīkojums par translācijas licences atņemšanu – tas dabūja pļauku par agrākajiem grēkiem.
Un vēl viena sakritība. Viens no profesionālākajiem, mērenākajiem un valdībai lojālākajiem krievvalodīgajiem telekanāliem Latvijā – LTV7 pazudis no ētera pašā pandēmijas karstumā.
Vairākām avīzēm un portāliem krievu valodā atņemti "kovida" pabalsti, jo Nacionālā apvienība norādīja savam loceklim, kultūras ministram: "naidnieka mediji" lej ūdeni uz "Kremļa dzirnavām". Piedevām ar soda naudām piežņaugtas divas krievvalodīgās radiostacijas: radio PIK un radio Baltkom. Otrā – pagaidām vēl ne līdz nāvei. Es jau ne vārda nesaku par krievu žurnālistu kriminālvajāšanu, kas sadarbojas ar Sputnik Latvija, un idiotisko lietu pret žurnālistikas veterānu Juriju Aleksejevu, lieliskā polemikas resursa IMHOClub redaktoru.
Kā tad īsti ir? Vai Latvijas valdība patiešām grib, lai krievvalodīgie jautrā pūlī ar garmoškām un balalaikām dancī laistu uz vakcinācijas centriem?
NA valdes loceklis Jānis Iesalnieks sacēla traci – viņaprāt, latviešu bērni nevar mācīties un sportot nevakcinēto "padomju kolonistu" dēļ. Taču, pirmkārt, Iesalnieka kungs, tieši jūsu partijas locekļi priecājas kā bērni sociālajos tīklos, kad pēc kārtējā statistiskā pārskata kļūst skaidrs, ka iedzīvotāju skaits vēl sarucis. Tas tak ir lieliski – krievu skaits sarūk ātrāk!
Вакцина Johnson&Johnson - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Latvijā
Labāk piespiest, nekā izskaidrot, turklāt krieviski
Otrkārt, bērniņi var paciesties savās neplānotajās brīvdienās. Toties nākotnē viņus gaida milzu bonuss – jo vairāk "veču-kolonistu" aizies viņsaulē no koronavīrusa, jo mazāk savu nodokļu tagadējiem latviešu bērniem pieaugušajā dzīvē vajadzēs atdot pensijām šiem "kolonistiem", kuri 9. maijā kleberē pie sava "kolonisma monumenta".
Jā, stāsta jau, ka no tālmācībām bērni kļūst dumjāki, - tā nesen stāstīja plastiskais ķirurgs Jānis Zaržeckis, raksta La.lv. Tomēr arī te nacionāli noskaņotajām partijām ir iemesls priecāties – jo plašāka viņiem nākotnē būs elektorālā bāze!
Ziņu lente
0