Pasaulē

Somu avīzi apsūdz par valsts noslēpuma izpaušanu pēc raksta par izlūkošanu Krievijā

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasHelsinki
Helsinki  - Sputnik Latvija, 1920, 01.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnālistiem draud brīvības atņemšana uz laiku no četriem mēnešiem līdz četriem gadiem par rakstu, kas veltīts uz Krieviju orientētas kara izlūkošanas vienībai.
RĪGA, 1. novembris – Sputnik. Pret Somijā lielākās avīzes "Helsingin Sanomat" darbiniekiem izvirzītas apsūdzības par valsts noslēpuma izpaušanu pēc materiāla publikācijas, kas veltīts vietējai izlūkošanas struktūrai, kuras darbība vērsta pret Krieviju.
Ziņu aģentūra RIA Novosti, atsaucoties uz somu izdevumu, pastāstīja, ka apsūdzības sākotnēji izvirzītas pieciem cilvēkiem, ieskaitot izdevniecības galveno redaktoru Kaiusu Niemi un avīzes redaktoru Esi Mēkki. Vēlāk pieņemts lēmums neierosināt krimināllietas pret abām iepriekšminētajām personām.
Minimālais sods, ko paredz apsūdzības pants, sasniedz brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem, maksimālais – četri gadi.
Prokurora nolēmumā norādīts, ka apsūdzība attiecas uz diviem "Helsingin Sanomat" materiāliem – viens no tiem publicēts 2017. gada 16. decembrī, otru bija plānots laist klajā vēlāk.
2017. gada decembrī avīze laida klajā lielu materiālu "Somijas slepenā vieta". Tas stāsta par izlūkdienesta struktūru Tikakoski pilsētā valsts centrālajā daļā.
Publikācijas autors stāsta, ka struktūra izspiego Krievijas bruņoto spēku dislokāciju bijušā Ļeņingradas kara apgabala teritorijā. Izlūkošanas vienība rada elektronisko karti, kurā tiek iekļauti Krievijas BS pretgaisa aizsardzības, sakaru, lokācijas un telemetrijas elementi, paskaidroja žurnālisti.
Флаги Эстонии и России - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Baltijā
Tas viss vērsts pret ES: Igaunijas ĀM skaidroja konsula aizturēšanu Pēterburgā
Izmeklētāji konstatēja, ka izdevums strādājis ar datiem, kas "bija jātur noslēpumā valsts ārējās drošības apsvērumu dēļ".
"Helsingin Sanomat" žurnālisti savu vainu noliedz.
Ziņu lente
0