Viedoklis

ASV mudina Kijevu lauzt Minskas protokolus. Kāda būs Donbasa atbilde?

© REUTERS/Serhiy TakhmazovUkrainas armijas karavīrs
Ukrainas armijas karavīrs - Sputnik Latvija, 1920, 01.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
UBS provokatīvie triecieni Donbasā ar bezpilota lidaparāta Bayraktar palīdzību demonstrē Vašingtonas un Kijevas neprātu. ASV un Ukraina nespēj anulēt Minskas protokolus vai apturēt gāzesvadu "Ziemeļu straume 2", un tagad izšķīrušies par provokācijām.
Ukrainas Bruņotie spēki pārkāpuši pamieru Donbasā ar vairākām artilērijas apšaudēm, taču spēruši arī tālāko soli – 26. oktobrī viņi pirmo reizi izmantoja Turcijā ražoto dronu Bayraktar TB-2. Ukrainas Ģenerālštābs operatīvi atzina destabilizācijas mēģinājumu, publicējot videoierakstu. Cietušo uzbrukumā nebija. Tagad Kijeva gaida atbildes triecienu un graujošas sankcijas pret Krieviju, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Te nu Vašingtonas scenāristi ir pārrēķinājušies, UBS provokācija bija pietiekami skaidra, Donbass ietur pauzi apsvērtai reakcijai. Tikpat aukstasinīgi situāciju analizē Krievija. Drīzāk jau Sīrijas dumpinieki atkal pavērsīs dronus pret amerikāņu armijas bāzi okupētajā Tanfā, nekā Donbasa ogļrači sāks apšaudīt Kijevu. Bruņota cīņa Ukrainas austrumos nekādi nerit Holivudas tradīcijās "par indiāņiem".
США провели ротацию подразделений по подготовке военнослужащих Украины - Sputnik Latvija, 1920, 22.10.2021
Viedoklis
"Pasaule nodrebēs". Kas notiks, ja Ukrainai iestāsies NATO
Minskas protokoli paredz, ka nekāda aviācija Donbasa debesīs nav pieļaujama (izņemot EDSO misijas novēršanas dronus). UBS Bayraktar šovs slikti maskē realitāti, kurā Vašingtona izmanto Kijevu kā primitīvu instrumentu, lai "noslepkavotu" amerikāņiem netīkamo gāzes vadu "Ziemeļu straumes 2", bet Ukrainas teritoriju – ASV un NATO konfrontācijai ar Krievijai.
Pēc 2014. gada krāsainās revolūcijas Ukrainā ieviesta ārēja pārvalde, tā ir atkarīga no ASV un ES ubagdāvanām un pavēlēm. Katru UBS un UDD manāmu kustību sankcionē Vašingtona. Patiesībā spriedze Donbasā un Pentagona vadītāja Loida Ostina nesenā vizīte ir savstarpēji saistīti. Amerikāņi mudina Kijevu sākt "eskalācijas spēli" – ar prettanku kompleksu piegādēm UBS par 60 miljoniem dolāru, ar draudiem "pavērst" pret Maskavu operatīvi taktiskās raķetes.
Ukrainas Speciālo operāciju spēki gatavo partizānu kustību un piespiež civiliedzīvotājus ņemt rokās ieročus. Briti sola gaidāmajā kaujā palīdzēt ar tralētājiem, aviācijas pretkuģu raķetēm Brimstone un pat ieņemt Krimu.

Militārais pārākums

Pēc atgriešanās Krievijas sastāvā Krimas pussala pārvērtusies par neieņemamu cietoksni. Melnās jūras flotes kuģu, krasta apsardzes, aviācijas spēki un līdzekļi ir vairākkārt pieauguši. Zenītraķešu sistēmas S-400 "Triumf" Krimā kontrolē debesis virs Melnās jūras akvatorijas un Ukrainas teritorijas lielākās daļas (mērķu identifikācija – 600 km rādiusā, likvidācija – līdz 400 km).
7. desanta divīzijas jaunais desanta trieciena pulks Krimā tiks saformēts līdz 1. decembrim. Tas ir nopietns spēks. No otras puses, vairāk nekā 30 operatīvi taktiskās aviācijas lidmašīnas mācību ietvaros pārvietotas uz Voroņežas apgabalu no Karēlijas, Tveras un Kurskas apgabaliem. Šurp, tuvāk Ukrainas robežai, līdz gada beigām pārvietosies bumbvedēju Su-34 pulks.
26. oktobrī divi Krievijas GKS tālā darbības rādiusa bumbvedēji-raķešnesēji Tu-22M3 devās vairākas stundas ilgās patruļās virs Melnās jūras neitrālajiem ūdeņiem. Tos pavadīja Dienvidu kara apgabala (DKA) iznīcinātāji Su-27. šādus lidojumus Melnās jūras un Vidusjūras reģionos KF raķešnesēji veic regulāri.
Ukrainas aizsardzības ministrs Andrejs Tarans un ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins - Sputnik Latvija, 1920, 21.10.2021
Viedoklis
"Stāties pretī Krievijai": NATO palīdzēs Ukrainai noslepkavot lielāku skaitu cilvēku
Jauno trieciennieku Su-25SM3 eskadriļas DKA poligonā pārvarēja pretgaisa aizsardzības sistēmu, palaida vadāmās raķetes, pielietoja aviācijas lielgabalus un nometa uz "pretinieka" pozīcijām koriģējamās aviobumbas.
24. oktobrī krasta raķešu kompleksu "Bal" vienības uzbruka nosacītā pretinieka kuģiem Melnajā jūrā. Melnās jūras flotes krasta aizsardzības brigādes tanku vienības tajā pašā dienā piedalījās šaušanas mācībās poligonā Krimā.
Melnās jūras flotes kuģu grupējumi sadarbībā ar Dienvidu kara apgabala GKS eskadriļām un pretgaisa aizsardzības spēkiem izspēlē armijas spēku mijiedarbību izlūkošanas un trieciena kompleksu sistēmā Krimas pussalas krasta infrastruktūras svarīgo objektu aizsardzībai. Vairāk nekā 20 lidmašīnas izdarīja raķešu un bumbu triecienu nosacītā pretinieka desantam, nepieļaujot tā izsēšanos Krimas krastā.
Cīņas gatavības pārbaudes gaitā Krievijas dienvidos aptuveni 5000 desantnieku tika pārvieto uz trim Krievijas subjektiem, ieskaitot Krimu. Šis nepilnais Melnās jūras flotes un DKA cīņas gatavības mācību saraksts oktobra otrajā pusē ļauj iztēloties visu instrumentu spektru, kas palīdzēs piespiest agresoru ievērot mieru aiz Donbasa "muguras".

Rotaļas ar uguni

ASV Gaisa spēku stratēģiskie bumbvedēji iepriekš organizēja treniņu lidojumus netālu no Krimas. Divi raķešnesēji B-1B mēģināja izspēlēt triecienus objektiem pussalā, tomēr gaisā pacēlās Krievijas iznīcinātāji Su-30SM un neļāva amerikāņiem turpināt treniņus.
Ukrainas teritorijā ASV un NATO bez lieka trokšņa ir radījuši un vēl būvē 10 militārās bāzes – Ļvovas, Rovnas, Čerņigovskas, Sumas, Odesas, Nikolajevas, Hersonas apgabalos, Mariupolē un Zmeinijas salā. Lielbritānija būvē divas jūras kara bāzes Melnajā un Azovas jūrā saskaņā ar "NATO standartiem".
Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins atzīmēja, ka alianses mācību centru aizsegā Ukrainā var dislocēt bruņojumu, kas apdraudēs Krieviju. Tāpēc Maskava nospraudusi partneriem NATO paplašināšanās ģeogrāfiskās robežas.
Береговой ракетный комплекс Бал на полигоне Железный рог на черноморском побережье Краснодарского края во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 30.10.2021
Viedoklis
"Izšauj un aizmirsti": Krievijas JKF ir iespēja atvēsināt NATO karstgalvjus
Ukraina kļuvusi par Krievijai naidīgāko valsti Austrumeiropā. Maskava nevēlas ļaunprātīgi izmantot visus spiediena līdzekļus, ieskaitot nemilitāros. Tomēr neviens Krievijā nav aizmirsis, kā Ukrainas vadība pēc valsts apvērsuma 2014. gadā sāka militāru operāciju pret miljoniem krievvalodīgo pašpasludinātajās Luganskas un Doņeckas tautas republikās. Karadarbības aiznesušas apmēram 13 tūkstošu cilvēku dzīvības.
Septiņu gadu laikā Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi 462 krimināllietas par UBS kara noziegumiem Donbasā (dzīvojamo māju un infrastruktūras apšaudes ar lielkalibra artilēriju, mīnmetējiem, granātmetējiem un šaujamieročiem), 86 aizdomās turamie – Ukrainas politiķi, karavīri un virsnieki. Kijeva vēl pūlas iesaistīt ASV un NATO spēkus "reintegrācijā", proti, Donbasa iedzīvotāju genocīdā. Galu galā atbildēt nāksies visiem.
Ukrainas dalība Ziemeļatlantijas aliansē ir nāvīgi bīstama Eiropai. Atlantijas Padomes goda loceklis, NATO ģenerālsekretāra vietnieks (2012.-2016.) Aleksandrs Veršbou paziņoja, ka alianse baidās izprovocēt Krieviju – NATO indrastruktūras paplašināšanās Ukrainas teritorijā nozīmē "sarkano līniju" pārkāpšanu. Briselei tādi konflikti nav vajadzīgi. Viss ir tik bezjēdzīgi un bezcerīgi, ka veselīgi domājošie Newsweek lasītāji ieteica Loidam Ostinam izmest no prāta Krimu, lai nezaudētu Aļasku.
Amerikāņu tanki Abrams Lietuvā - Sputnik Latvija, 1920, 27.10.2021
Viedoklis
NATO radušās grūtības – Baltkrievija nepadodas
Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis brīdināja, ka Vašingtona ir Kijevas galvenais partneris aizsardzības un drošības jomā. 22. oktobri ASV analītiskais centrs Heritage Foundation novērtēja ASV militāro potenciālu – tas izpelnījās "trijnieku", un viszemāko atzīmi nopelnījuši Jūras kara spēki. Mēs atceramies Pentagona un NATO satriecošo sakāvi Afganistānā. Patiesībā amerikāņu kara mašīna sola ukraiņu tautai vienīgi pašiznīcināšanos un gadu desmitiem ilgu pēckara trūkumu izdzīvojušajiem – pēc Afganistānas, Irākas, Lībijas vai Dienvidslāvijas scenārija. Amerikāņi Ukrainā kļuvuši par savas stratēģijas ķīlniekiem – viņi iedzinuši sevi pilsoņu kara strupceļā. Vašingtonas komandētajai Kijevai lemts vien vairot spriedzi Donbasā vai kādā citā vietā.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
Ziņu lente
0